O casă de avocatură din Cluj-Napoca a obţinut, în instanţă, anularea plăţii taxei radio-tv de către persoanele juridice care nu deţin receptoare radio sau de televiziune, în urma unui proces cu Guvernul României şi cu Societatea Română de Radiodifuziune (SRR), sentinţa nefiind însă definitivă.
Dana Revnic, avocat asociat în cadrul unei case de avocatură, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că în cazul în care sentinţa rămâne irevocabilă "textul legal va fi anulat, iar efectele anulării sunt echivalente cu ale unei abrogări".
"Anularea se publică în Monitorul Oficial, iar textul legal nu mai există, nemaifiind aplicabilă această taxă radio-tv pentru persoanele juridice care nu au receptoare radio-tv", a spus Revnic.
Casa de avocatură a fost angajată de societatea clujeană Web Consult SRL pentru a deschide, în septembrie 2008, un proces împotriva Guvernului şi a SRR, cerând instanţei anularea obligaţiei de a achita taxa radio-tv, deşi nu deţinea aparat de radio sau televizor.
"Firma nu avea activitate, nu avea curent la sediu, dar era obligată să achite 170 de lei taxa de radio-tv pe anii 2006-2008. Instituirea unei astfel de obligaţii este nu numai ilegală, ci şi imorală, impunând anumitor agenţi economici plata unor servicii care nu au fost consumate", a precizat Dana Revnic.
Potrivit acesteia, prin două sentinţe civile din luna decembrie 2008 ale Curţii de Apel Cluj s-au anulat articolele 3 alin. 1 din HG nr. 977/ 2003 şi art. 3 alin. 1 din HG nr. 978/ 2003, potrivit cărora persoanele juridice române erau obligate să achite taxa radio-tv indiferent de deţinerea sau nu a receptoarelor de radio şi televiziune.
"Textele normative au fost considerate nelegale de către instanţele de judecată, fiind neconforme cu Legea nr. 41/ 994, de organizare şi funcţionare a Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune. Potrivit acesteia, persoanele juridice au obligaţia de a achita taxele radio-tv numai în calitate de beneficiare ale serviciilor prestate de cele două societăţi", a explicat avocatul Revnic.
Potrivit sursei citate, hotărârile de guvern atacate au preluat trunchiat textul legal şi au stabilit că persoanele juridice sunt obligate să achite taxele radio-tv indiferent de calitatea lor de beneficiar al serviciilor respective "cu toate că normele constituţionale nu permit unui act normativ cu rang inferior - HG - să depăşească limitele stabilite de actul normativ superior - Legea".
Guvernul României şi SRR au înaintat recurs care va fi judecat, în luna aprilie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Mediafax
Citește pe Antena3.ro