O femeie de 28 de ani din Arad şi copilul său de un an şi şase luni sunt suspectaţi de gripă porcină, după ce s-au întors dintr-o călătorie efectuată în Portugalia şi au trecut şi prin Spania. Femeia a refuzat internarea, potrivit directorului de Sănătate Publică Arad. Doi medici au recoltat probe de sânge de la cei doi, care au fost trimise azi la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, potrivit antena3.ro.
"Este vorba de un copil de un an şi şase luni care ieri după amiază s-a întors în ţară din Portugalia via Spania, şi care are a avut o răceală obişnuită care apare la orice copil de vârsta asta. Au refuzat internarea dar le-am recoltat probe biologice, astăzi am trimis la domiciliu două colege care au recoltat probe şi lui şi mamei care e şi ea puţin răcită şi care vor fi trimise cu o ambulanţă la Bucureşti. Dar nu are simptomele tipice de gripă, are simptomele unei răceli obişnuite", a declarat Marius Ţărcuş, directorul de Sănătate Publică Arad.UPDATE
Adrian Streinu Cercel, membru în Comitetul de Coordonare al Ministerului Sănătăţii, a declarat pentru Mediafax că în cazul de la Arad "alarma este falsă", deoarece "respectiva persoană nu se încadrează în definiţia de caz pentru gripă cu virus nou, respectiv nu provine dintr-o zonă în care au fost confirmate cazuri privind această maladie". Totuşi, Spania a confirmat deja cazurile a cinci persoane suspecte de gripă porcină, iar familia din Arad de la care s-au recoltat probe de sânge a tranzitat şi Spania, la revenirea în România.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat miercuri seară că se trece la faza 5 a alertei privind pandemia de gripă porcină. Nivelul 5 din 6 posibile înseamnă că epidemia la nivel mondial este iminentă şi inevitabilă, spun oficialii OMS. Reprezentanţii OMS spun că alerta este pentru autorităţi, pentru a intensifica eforturile de combatere a producerii unei eventuale pandemii.
Ce este gripa porcină?
Gripa porcină este o maladie respiratorie, specifică porcilor. Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spun că boala se răspândeşte extrem de rapid, iar deocamdată, nu există niciun vaccin contra virusului gripei porcine, transmis la om.
Simptomele gripei porcine la om se aseamană în general foarte mult cu cele ale unei gripe sezoniere, putând varia de la cazuri asimptomatice până la pneumonie şi chiar moarte.
Din cauza acestei asemănări cu banala gripă şi cu alte afecţiuni respiratorii, gripa porcină este dificil de recunoscut de către pacient, şi se depistează doar printr-un control de specialitate. Există cazuri când gripa porcină trece neobservată şi astfel virusul se poate răspândi.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii dă asigurări că gripa porcină nu se transmite prin consumul de carne de porc, ci pe cale aeriană, de la om la om.
De remarcat este vârsta celor afectaţi: cei mai multi sunt tineri - spre deosebire de gripa obişnuită care afecteaza în special pe cei mai în vârstă.
Orice persoană care prezintă simptome de gripă trebuie să apeleze imediat la medic. De asemenea, este indicată evitarea călătoriilor în zonele unde s-au înregistrat îmbolnăviri şi păstrarea igienei personale.
SFATURI PENTRU POPULAŢIE
- evitarea călătoriilor în zonele afectate
- intensificarea regulilor de igienă personală - în special spălatul pe mâini
- folosirea batistei personale pentru tuse şi strănut
- evitarea automedicaţiei
MĂSURI ÎN CAZ DE ÎMBOLNĂVIRE
- izolarea la domiciliu
- purtarea unei măşti care să acopere atât gura, cât şi nasul (inclusiv la domiciliu)
- anunţarea imediată a medicului de familie
- prezentarea la camera de gardă a unei unităţi de boli infecţioase
Nu există niciun vaccin contra virusului gripei porcine transmis la om. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, vaccinul corespunde încă unei tulpini a virusului, ceea ce îl face mai puţin eficient. (V.A.)