x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O vulpe turbată bagă oraşul Bistriţa în carantină

O vulpe turbată bagă oraşul Bistriţa în carantină

16 Oct 2008   •   00:00
O vulpe turbată bagă oraşul Bistriţa în carantină
Municipiul Bistriţa a intrat în carantină de gradul al treilea din cauza unei vulpi turbate, care a fost găsită moartă în zona de nord a oraşului, la ieşirea spre Vatra Dornei.

MĂSURI. Carantina de gradul al treilea presupune catagrafierea câinilor şi pisicilor, vaccinarea antirabică a acestora, colectarea şi eutanasierea câinilor fără stăpân, vaccinarea vulpilor prin aplicarea de momeli vaccinale în pădurile din preajma oraşului.

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud, Ioan Bogolin, a declarat că instituţia pe care o conduce a fost anunţată, în urmă cu cinci zile, că pe Calea Moldovei a fost găsită o vulpe moartă, existând suspiciunea de rabie.

Cadavrul vulpii a fost examinat în laborator, diagnosticul de rabie fiind confirmat, astfel că marţi s-a declarat oficial rabia în municipiul Bistriţa, cu instituirea măsurilor de carantină de gradul al treilea, fiind activată şi Unitatea Locală de Sprijin. Potrivit sursei citate, DSVSA Bistriţa-Năsăud va finaliza ancheta epidemiologică, va stabili zona de protecţie şi zona de supraveghere în jurul focarului şi va elabora un plan de măsuri privind combaterea şi eradicarea rabiei. Planul de măsuri va cuprinde catagrafia câinilor şi pisicilor, vaccinarea antirabică a acestora, colectarea şi eutanasierea câinilor fără stăpân, vaccinarea orală a vulpilor prin aplicarea de momeli vaccinale în mediul silvatic, potrivit Mediafax. DSVSA va asigura necesarul de vaccin antirabic pentru câini şi pisici, iar Primăria municipiului Bistriţa va achizitiona 200 de momeli vaccinale pentru vulpi. Acestea vor fi distribuite în păduri de către administratorii fondurilor de vânătoare împreună cu un reprezentant al Primăriei Bistriţa, sub supravegherea medicului veterinar oficial. Notificarea bolii a fost transmisă catre Autoritatea de Sănătate Publică, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, Direcţia Silvică şi circumscripţiile sanitar-veterinare învecinate. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator