VA URMA ● Băile Herculane au fost doar începutul
Sîmbătă dimineaţă, la ora 11:00, în faţa statuii lui Hercule din Băile
Herculane se adunaseră cîteva sute de oameni, pentru a participa (sau
doar pentru a asista) la desfăşurarea primului marş cultural din lume.
VA URMA ● Băile Herculane au fost doar începutul
Sîmbătă dimineaţă, la ora 11:00, în faţa statuii lui Hercule din Băile Herculane se adunaseră cîteva sute de oameni, pentru a participa (sau doar pentru a asista) la desfăşurarea primului marş cultural din lume.
După cum aveam să constatăm, cei mai mulţi dintre cei prezenţi nu erau din localitate, ci veniseră din ţară, în urma ştirii apărute în Jurnalul Naţional. Localnicii erau neîncrezători şi blazaţi, ca şi ruinele fostei măreţii a locului. Dan Voiculescu, preşedintele fundaţiei care-i poartă numele, a sosit la ora 10:45 cu elicopterul.
IDENTITATE PRIN CULTURĂ. Aterizarea a avut loc pe stadionul din localitate (de fapt, pe fostul stadion, căci pe frumosul gazon vor fi “plantate” în curînd vilele private ale unui distins miliardar local – o altă problemă spinoasă a staţiunii) cu un sfert de oră înainte de a se da startul acţiunii. Laurian Stănchescu, iniţiatorul marşului, l-a întîmpinat pe Dan Voiculescu lîngă statuia lui Hercule, unde l-a “dotat” cu un costum de “om-sandviş”, pe care scria: “Identitate prin cultură” (pe faţă) şi “Herculane, ruină culturală” (pe spate). Încă vreo 30 asemenea “costume” cu diferite sloganuri S.O.S. au fost îmbrăcate de personalităţile care au subscris la acţiune, dar şi de voluntari din public.
VOLUNTAR ANONIM. Printre “combatanţi” s-au mai numărat: profesorul universitar şi scriitorul Ilie Cristescu, scriitorul Gheorghe Neagu, actorii Eusebiu Ştefănescu şi Claudiu Bleonţ, Ioan Ţundrea (reprezentantul României la Consiliul Europei), Vlăduţ Nisipeanu (preşedintele Ligii Internaţionale a Românilor), col. dr Vasile Erceanu (şeful Jandarmeriei Judeţului Mehedinţi), Maria Gheorghiu, Emeric Imre, Clara Mărgineanu, Cristian Sabău, Livia Gheorghe, oaspeţii sîrbi (de fapt, valahi de pe Valea Timocului), Dragoljub Firulovic, Mile Paunovic şi Dragan Jenic etc. Marşul a străbătut centrul imperial istoric, de la statuia lui Hercule pînă la Parcul Central, unde a avut loc un spectacol-ceremonie (muzică, poezie, speach-uri). Profesorul Dan Voiculescu a refuzat să rostească vreun discurs, preferînd să se considere un voluntar anonim.
BINECUVÎNTARE CU NUNTĂ. Poetul Laurian Stănchescu a înmînat oaspeţilor, în locul banalelor diplome, “firmane culturale” făcute pe hîrtie manuală, cu inserţie de fir de aur. Cea dăruită lui Dan Voiculescu avea următorul text: “NOI/ prin mila lui Dumnezeu/ Poet şi rob al Culturii/ LAURIAN STĂNCHESCU/ şi Divanul Prietenilor/ acordăm/ FIRMAN CULTURAL/ Cinstitei feţe a Domniei Sale DAN VOICULESCU/ pentru smerenia de a fi purces, prin această trudă dintîie a MARŞULUI CULTURAL, la desăvîrşirea rîvnei noastre curate şi nădăjduitoare. Plinim prin aceasta voia lui Dumnezeu şi a Sfinţilor noştri Părinţi întru cetitul şi plăsmuirea cărţilor de învăţătură. Cu adîncă şi smerită plecăciune, LAURIAN STĂNCHESCU”. Alte asemenea 100 de “firmane” (adevărate opere de artă realizate la Cluj de graficiana Monica Vasinca) au fost oferite participanţilor şi susţinătorilor ideii, unii dintre ei simpli anonimi din public. Acţiunea a fost încununată cu o nuntă, oficiată chiar acolo, pe podiumul fanfarei din Parcul Central, de entuziasta secretară a Primăriei din Băile Herculane, Diana Panduru (care a sprijinit desfăşurarea marşului cultural cu o bunăvoinţă mult mai mare decît cea impusă de obligaţiile stricte, de serviciu). S-au cununat acolo, ca o fericită prelungire a marşului cultural, robii lui Dumnezeu Flavius şi Gabriela Nemeş.
Următorul marş cultural va fi la Cluj, în luna octombrie.
RENUME
“Staţiunea Băile Herculane a fost portdrapelul staţiunilor balneare ale României. În perioada interbelică era considerată regina apelor minerale, iar în 1854, împăratul Franz Iosif declara că este cea mai frumoasă staţiune de pe continent”
prof. univ. Ilie Cristescu
Citește pe Antena3.ro