Audierile în dosarul Gala Bute continuă, după ce procurorul Mariana Alexandru s-a pensionat anticipat.. Leonard Doroftei, actualul preşedinte al FRBox a fost audiat ieri de procurorii DNA ca martor în dosarul privind organizarea, de către Rudel Obreja, a galei "Campion pentru România", în care Lucian Bute a boxat cu Jean Paul Mendy, în 2011. Leonard Doroftei a declarat, la ieşirea de la DNA, că federaţia, sub comanda sa, încearcă îndreptarea neregulilor găsite după plecare lui Rudel Obreja din instituţie. Doroftei a arătat că o serie de bunuri ale FRBox trebuie recuperate, menţionând, la acest capitol, inclusiv ringul în care au boxat Bute şi Mendy, la gala din 2011.
Tot ieri, a fost audiat şi secretarul FRBox, Viorel Sima, iar la ieşirea de la audieri cei doi au arătat că urmează să depună la DNA rezultatul unui audit intern, realizat după plecare lui Obreja de la conducerea instituţiei. Viorel Sima a precizat, în legătură cu bunurile care fac obiectul cercetărilor procurorilor, că este vorba de laptopuri, calculatoare, televizoare şi echipamente cumpărate din sponsorizări. În plus, săptămâna trecută au fost audiaţi de procurorii DNA mai mulţi funcţionari ai ministerului turismului, printre care şI Nastasia Gheorghe, fost secretar general în Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT). Semnătura acestuia apare pe ordinul de plată comandat de Elena Udrea atunci când era pe picior de plecare de la conducerea MDRT.
În prezent, cercetările în dosarul “Gala Bute” sunt conduse de doi procurori, unul nou numit în dosar, Ana Dana, şi unul rămas din vechea echipă. Ana Dana se ocupă şi de dosarele lui Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu.
Noi audieri în Gala Bute
Pensionarea anticipată a Marianei Alexandru, procuroarea care se ocupa de ancheta în dosarul Gala Bute, a lăsat loc afirmării unei noi echipe de procurori. În data de 10 septembrie, Mariana Alexandru s-a pensionat la doar 53 de ani. Mariana Alexandru a fost cea care în decembrie 2013 a infirmat rechizitoriul întocmit de Alina Florentina Stoica, potrivit căruia era găsit vinovat doar Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box. În decembrie 2013, Alexandru a decis începerea urmăririi penale faţă de reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerului Economiei, companiilor naţionale şi ai Federaţiei Române de Box implicaţi în săvârşirea faptelor din dosarul Gala Bute, cei mai în măsură să dea detalii despre acest contract păgubos.
Codruţa Kovesi a desemnat-o pe Ana Dana să conducă această anchetă, alături de un procuror din vechea echipă.
Deşi au trecut mai bine de doi ani de la demararea anchetei, lucrurile nu par să avanseze foarte tare, cu toate că este vorba despre o fraudă în valoare de peste 1,5 milioane de euro, bani plătiţi din bugetul de stat de Elena Udrea, fostul ministru al Turismului şi principalul susţinător şi sponsor al Galei Bute. Iniţial sponsorizarea Galei Bute trebuia să se facă din fonduri europene, însă din cauza neregulilor depistate de inspectorii DLAF la contractul pe care Elena Udrea l-a încheiat cu Obreja, plata nu s-a mai făcut. Pentru a-şi achita poliţele faţă de Obreja, Elena Udrea a plătit, înainte să părăsească ministerul Turismului, creditul pe care Obreja îl luase de la BRD în baza contractului avut cu ministerul condus de Udrea. Ea a făcut plata în plin control al DLAF la instituţie iar banii au fost alocaţi de la bugetul de stat. Elena Udrea nu a fost citată de niciuna din echipele de procurori care au cercetat până în prezent acest dosar. Să vedem la ce concluzie va ajunge procuroarea Ana Dana....
Persoane audiate în trecut
În acest dosar, au mai fost audiaţi de procurorii anticorupţie şi fostul ministru al economiei, Ion Ariton, fostul preşedinte al FRB, Rudel Obreja, fostul antrenor al lotului naţional de box Titi Tudor, Fănel Trandafir, antrenorul lotului naţional de box feminin, Adrian Lăcătuş, şi alţi oameni din lumea boxului românesc. Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) a sesizat DNA, în aprilie 2012, în legătură cu posibile acte de corupţie şi alte fapte penale comise în principal de Rudel Obreja, în contextul organizării galei "Campion pentru România". În nota de control întocmită de inspectorii DLAF şi înaintată DNA a fost descris modul în care Rudel Obreja, atunci preşedinte al FRB, a dat dreptul de exclusivitate în organizarea galei de box "Campion pentru România" unei firme care îi aparţinea tot lui. În schimb, cererile de sponsorizare adresate MDRT şi companiilor de stat s-au făcut în numele Federaţiei de Box unde Obreja era preşedinte.
Obreja şi-a cumpărat costum cu bani de la Udrea
Potrivit Notei DLAF, din totalul sumei achitate de MDRT către BRD în contul creditului luat de Rudel Obreja pentru organizarea Galei Bute, respectiv 8,1 milioane de lei, doar 92.000 de lei au fost folosiţi pentru promovarea României. "Plăţi în legătură cu prestarea serviciilor de promovare a României ca destinaţie turistică şi a brandului turistic naţional 91.535 de lei, respectiv 1,13% din valoarea plăţii efectuate de MDRT în valoare de 8.116.800 de lei", potrivit Notei. De restul, Obreja a achitat cheltuielile de organizare a evenimentului, ba chiar şi-a cumpărat costume de haine şi a plătit biletele de avion ale fiicei sale. Jurnalul Naţional a scris mai multe articole despre cum Obreja s-a folosit de poziţia sa pentru a direcţiona banii obţinuţi de la companii de stat şi MDRT către firma sa. Deşi promitea că după finalizarea Galei Bute va face publice cheltuielile cu organizarea evenimentului, Obreja nu s-a mai ţinut de cuvânt. “Nu vă interesează câţi bani a încasat firma mea pentru organizarea şi promovarea acestei gale”, ne-a declarat, în iulie 2011, Obreja.
Udrea se bate cu pumnul în piept că e “nevinovată”
Recent, într-un interviu la Europa FM, Elena Udrea spunea că nu a fost chemată la DNA şi că nu are nici o legătură cu eventualele nereguli care ar fi avut loc “şi care, dacă au fost, nu s-au petrecut la Ministerul Dezvoltării”. Ea susţine că ”Organizatorii galei de box profesionist din 2011 au fost FRBox şi o firmă a domnului Rudel Obreja”, însă procurorii sunt de altă părere. În referatul din 2 decembrie 2013, procuroarea Mariana Alexandru scria că ”în ceea ce priveşte calitatea de organizator al galei de box profesionist nu s-a observat că în cuprinsul contractului de prestări servicii nr. 232/24.06.2011 ( capitolele 4 şi 7) FRBox este menţionată ca organizatoare a galei. Acest aspect are valenţa unui indiciu că reprezentanţii legali ai MDRT şi Rudel Obreja au creat şi menţinut, în mod deliberat, confuzie în spaţiul public în privinţa entităţii care organizează gala de box”. Elena Udrea a mai spus că ”ministerul doar a promovat brandul turistic al României în gală”, însă Alexandru aprecia că “prin atribuirea contractului s-a urmărit asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box de către societatea comercială administrată de Obreja Rudel, iar prestarea serviciilor de promovare a reprezentat doar o justificare formală a acestui transfer”.