x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Obreja, trimis în judecată în stare de arest la domiciliu

Obreja, trimis în judecată în stare de arest la domiciliu

18 Mar 2014   •   21:06
Obreja, trimis în judecată în stare de arest la domiciliu
Sursa foto: RADU TUTA/Agerpres
El a fost denunţat de Sorin Ovidiu Vântu
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a lui Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă.

A pretins 1 milion de euro
În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în perioada septembrie 2013 - ianuarie 2014, inculpatul Obreja a pretins în mod direct, de la o persoană, denunţător în prezenta cauză, (n.r. omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu) suma de 1.000.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor învestiţi cu soluţionarea unui dosar aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală, pentru a-i determina să pronunţe o hotărâre favorabilă acestuia.

Hotărârea respectivă avea în vedere judecarea recursului declarat de denunţător, în calitate de inculpat, împotriva unei soluţii de condamnare la pedeapsa închisorii pentru favorizarea infractorului.
“Inculpatul Obreja a impus ca o parte din folosul pretins, respectiv suma de 200.000 euro, să fie remisă înainte de pronunţarea hotărârii, iar diferenţa de 800.000 euro, după obţinerea soluţiei favorabile. Pentru a conferi credibilitate promisiunilor sale, Rudel Obreja a susţinut că persoanele pe lângă care îşi exercita influenţa i-au transmis denunţătorului, prin intermediar, că va obţine cu certitudine o hotărâre favorabilă dacă va solicita amânarea cauzei pentru un termen de judecată ulterior intrării în vigoare a noului cod (cu referire la data de 1 februarie 2014, când au intrat în vigoare NCP şi NCPP). Recursul a fost soluţionat anterior datei de 1 februarie 2014 şi a fost respins, astfel încât hotărârea de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare a rămas definitivă”, arată DNA într-un comunicat transmis marţi Agerpres.

Soluţie de achitare
Anchetatorii susţin că, în vara anului 2013, Rudel Obreja ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), pe care a rugat-o să îi intermedieze o întâlnire cu denunţătorul, susţinând că avea intenţia să îi propună o ''afacere''. În urma răspunsului primit, inculpatul a aflat că denunţătorul era dispus să îl primească la locuinţa sa.

“Denunţătorul a declarat că, iniţial, ar fi interpretat propunerea inculpatului Obreja ca fiind o ofertă de informaţii pe care ar fi putut să le folosească, ca probe, în apărarea sa, în procesul aflat pe rolul ÎCCJ. (...) Discuţia pe care ar fi avut-o cu inculpatul ar fi relevat însă o altă conotaţie a acestei 'propuneri de afaceri', solicitarea vizând obţinerea sumei de 1 milion euro în schimbul influenţei pe care a susţinut că ar fi putut să o exercite asupra judecătorilor ÎCCJ, pentru obţinerea unei soluţii de achitare a denunţătorului. (...) Inculpatul nu a oferit niciun indiciu cu privire la identitatea persoanei prin intermediul căreia ar fi intervenit pe lângă judecătorii ÎCCJ”, se spune în comunicat.

Rudel Obreja a propus o nouă întâlnire pentru a oferi şi alte detalii legate de intervenţia sa pe lângă judecători, iar ca o dovadă a realităţii susţinerilor lui, denunţătorul ar fi solicitat să i se comunice numele magistraţilor din completul care fusese învestit cu judecarea dosarului său, informaţie care la vremea respectivă nu era publică.

DNA precizează că, imediat după întâlnirea pe care a avut-o cu Rudel Obreja, denunţătorul l-a informat pe avocatul său că doreşte să aducă la cunoştinţa autorităţilor judiciare propunerile primite.

×
Subiecte în articol: rudel obreja