x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

14 Dec 2006   •   00:00
14:19 - TAXA
CONSTANTA. Consilierii locali au votat reinstituirea taxei de bariera din statiunea Mamaia, care va fi anul viitor de 3 lei.
NEAMT. Un barbat a gasit in gradina casei lui o sabie din Epoca Bronzului, pe care a incercat sa o vanda, dar obiectul a fost recuperat.
14:23 - DEMISIE
FUNCTIONAR EUROPEAN. CSM a luat act de demisia din functie a judecatorului Ioana Cristina Gheorghe Badescu. Magistratul va ocupa de la 1 ianuarie functia de jurist lingvist la Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene de la Luxemburg. (V.F.)
PLAN. Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, propune Guvernului sa vanda Electroputere Craiova, la pretul simbolic de un euro, societatii care isi va asuma cele mai mari investitii pentru modernizarea uzinei. Privatizarea pe un euro a fost promovata de PSD si aprig contestata de Atanasiu cand era in opozitie.

Rezerve - Varujan Vosganian se contrazice
Stocurile de carbune acumulate de companiile administrate de Ministerul Economiei (MEC) se afla la 70% din nivelul preconizat, iar centralele termice subordonate Internelor au stocat 50% din cantitatea planificata, conform unei analize prezentate ieri de MEC in sedinta de Guvern. Aceasta situatie contrazice declaratia lui Varujan Vosganian din timpul audierilor pentru desemnarea sa in functia de ministru al Economiei, conform careia termocentralele Turceni si Rovinari mai au carbune doar pentru patru, respectiv cinci zile.

Clarificare - Putem exporta alimente
Ministerul Agriculturii a anuntat ieri ca unitatile de procesare carne, lapte sau peste care corespund normelor europene vor putea vinde produse alimentare pe piata Uniunii Europene. Insa fabricile conforme, care au inca stocuri de materie prima care nu respecta standardele UE, vor avea la dispozitie un an pentru lichidarea acestora inainte de a li se permite accesul pe piata unica. Agricultura spune ca aceste lucruri se stiau de mult si ca nu e vorba de noi restrictii impuse de Comisia Europeana in aceasta privinta.

Ordonanta - Ajutorul pentru incalzire, extins
De subventia pentru incalzirea locuintei cu lemne, carbuni sau combustibili petrolieri vor beneficia nu numai persoanele care primesc ajutor social de la stat, dar si cei care au un venit mediu pe cap de membru de familie de pana la 500 lei, a decis ieri Guvernul. "Iarna aceasta, acestia vor primi ajutorul doar pentru perioada ianuarie-martie 2007, pentru ca sunt documente de depus si de verificat", a declarat Gheorghe Barbu, ministrul Muncii. Ajutorul va consta intr-o suma fixa, in raport de veniturile persoanelor, si variaza intre 46 lei pe lunasi 14 lei pe luna.

BUCURESTI - S-a confirmat primul caz de gripa
Primul caz de gripa din acest sezon a fost inregistrat in Bucuresti. Centrul National de Referinta pentru Gripa a anuntat ca a izolat o tulpina de virus gripal de tip B la un baiat de 16 ani. In acest moment, baiatul este tratat de medicul de familie. Potrivit Ministerului Sanatatii, in intervalul 4-10 decembrie, numarul total al cazurilor de infectii respiratorii a crescut cu 24,8% fata de media celor inregistrate in saptamanile anterioare. (Georgeta Licsandru)

GALATI - Alarma falsa cu bomba
Dispeceratul 112 din Galati a primit un apel telefonic in care se anunta amplasarea unei bombe intr-un autoturism BMW parcat in centrul municipiului. Pirotehnistii de la SRI au reusit sa deschida portierele, portbagajul si capota masinii de lux cu ajutorul unui dispozitiv de actionare de la distanta si nu au gasit nici un mijloc exploziv. Proprietarul masinii este un om de afaceri, care sustine ca ar fi fost amenintat de un alt afacerist cu care se afla intr-un proces. (Daniel Mihalascu)

PROIECTUL GRATIERII - Aviz negativ si de la CSM
Proiectul de lege al deputatului Nati Meir privind gratierea detinutilor care au de executat pedepse mai mici de cinci ani nu este vazut cu ochi buni de magistrati. Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ proiectului. Anterior, si Ministerul Justitiei a apreciat ca promovarea unui astfel de proiect de act normativ nu este oportuna, iar Guvernul a aratat ca nu sustine initiativa.

FRAUDA - Atac electronic impotriva Raiffeisen
Mai multe persoane au primit un mesaj pe e-mail care parea sa fie transmis de un birou de relatii cu clientii al Raiffeisen Bank Romania, prin care se incerca obtinerea ilegala de date personale ale clientilor bancii pentru servicii online, metoda cunoscuta sub denumirea de phishing. E-mailul continea sigla bancii si chiar informatii despre serviciile oferite. Oficialii Raiffeisen au declarat ca Raiffeisen Bank nu solicita in nici o situatie informatii confidentiale prin e-mail (parola, numar de card sau cod PIN). (Alina Munteanu)

LEGE - Lapte si miere pentru copii
Deputatii au adoptat ieri un proiect de lege care prevede acordarea de miere de albine pentru prescolari si pentru elevii din clasele primare din invatamantul de stat si cel confesional. Dupa ce au dezbatut proiectul mai bine de o ora ,analizand daca micutii vor manca mierea sau se vor bate cu ea murdarindu-si hainele si peretii, deputatii au hotarat ca fiecare scolar si prescolar sa primeasca 60 de grame de miere pe saptamana pe langa deja celebrele lapte si corn. Proiectul de lege a fost adoptat si de Senat, Camera Deputatilor fiind camera decizionala. (Dana Piciu)

SANATATE - Cardul European, sub un euro
Asiguratii romani vor obtine Cardul European de Asigurat cu doar 2,166 RON. Aceasta suma include atat TVA-ul, cat si costurile imprimarii si distribuirii cardului. Cererile tip pentru obtinerea acestui card, impreuna cu adeverinta care atesta statutul de asigurat, se pot depune incepand cu 3 ianuarie 2007 la casele judetene de asigurari de sanatate. Cardul va fi livrat la adresa inscrisa pe cerere in sapte zile lucratoare. Cu ajutorul Cardului European, persoanele asigurate in Romania beneficiaza de ingrijiri de urgenta gratuite in toate tarile europene. (Andrada Floria)

COMBUSTIBILI - Aplicarea taxei de mediu, contestata
Sindicalistii nu sunt de acord cu introducerea taxei de mediu in pretul final al combustibilului, pentru ca astfel se majoreaza si celelalte taxe si accize adaugate la pretul de baza al carburantului. Pretul la pompa creste astfel cu circa 20%. Presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin (foto), a atacat ieri Comisia Nationala de Prognoza, ce a sugerat introducerea in acest mod a acestei taxe de mediu. (L.F.)

TRAFIC GREU - Restrictii pe DN 1 si anul viitor
Ministerul Transporturilor si Ministerul Administratiei si Internelor intentioneaza sa mentina anul viitor restrictiile de circulatie a traficului greu pe Drumul National 1, pe ruta Bucuresti - Ploiesti - Brasov. Restrictia privind vehiculele cu masa totala maxima autorizata de peste 7,5 tone a fost impusa printr-un ordin al celor doua ministere, emis in 2005. Noul proiect prevede ca restrictiile, valabile saptamanal, de luni pana vineri, sunt prelungite pana la 31 decembrie 2007.

INITIATIVA PC - Lege pentru tinerii supradotati
Senatul a adoptat ieri cu unanimitate de voturi, in calitate de camera decizionala, propunerea legislativa semnata de parlamentarii PC privind educatia tinerilor supradotati. Proiectul reglementeaza constituirea unor trasee curriculare diferentiate pentru tinerii supradotati, in centre specializate, publice sau private. In plus, se prevede constituirea unui Centru National de Instruire Diferentiata, cu filiale locale, care are printre atributii realizarea de programe scolare pilot, specifice educatiei tinerilor supradotati. (A.N.)

BRAILA - "Rambo", la vanatoare in cartier
Un individ inarmat a fost gasit de Politie in noaptea de marti spre miercuri intr-un cartier brailean. Petrache Rosca era in pozitie de tragere si avea o arma de vanatoare indreptata spre blocurile de locuinte. Arsenalul braileanului era completat de o cartusiera cu 22 de gloante de calibrul 12 mm, o statie de emisie-receptie, o baioneta si un rucsac cu mancare. Doua dintre cartuse fusesera folosite, insa, din cauza starii avansate de ebrietate, "Rambo" n-a putut sa explice in ce a tras. (Daria Cristian)

CAZUL "LOTERIA" - Copos zice ca DNA nu este competent
Fostul vicepremier George Copos a invocat ieri, prin avocatul sau, nulitatea absoluta a rechizitoriului prin care a fost trimis in judecata in dosarul "Loteria". Aparatorul lui Copos le-a cerut magistratilor de la instanta suprema sa trimita cazul la Parchetul General, pe motiv ca DNA nu era competent sa ancheteze un dosar in care nu este vorba despre vreo fapta de coruptie. Judecatorii vor lua o hotarare cu privire la aceasta solicitare la data de 9 ianuarie. (M. Pasa)

REORGANIZARE - Parchetul General, redus la jumatate
Primele propuneri facute de procurorul general, Codruta Kovesi (foto), privind reorganizarea Parchetului instantei supreme (fostul Parchet General) au fost acceptate de CSM. Astfel, consiliul a fost de acord ca sectiile acestui Parchet sa fie reduse la jumatate. Din opt vor ramane doar patru sectii: judiciara, de urmarire penala, a Parchetelor militare si cea de resurse umane. Kovesi a spus ca acesta este doar primul pas in reorganizarea Ministerului Public. (Violeta Fotache)

BRASOV - Brazi taiati ilegal, confiscati
Peste 1.200 de brazi care urmau sa fie comercializati ilegal in pietele brasovene au fost confiscati de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Brasov. Politistii brasoveni au gasit coniferele in timpul unei razii in curtea unei case din Brasov, ce fusese inchiriata unei societati comerciale. Inspectorii silvici au afirmat ca brazii sunt de calitate si ca ar putea proveni din padurile de conifere din judetul Covasna.


INAUGURARE. In prima zi cu soare dupa o lunga perioada de ceata pentru bucuresteni, Primaria Sectorului 3 a deschis patinoarul artificial din Piata Unirii. Cu o capacitate de 3.700 de persoane, obiectivul va functiona pana in ianuarie. Circa 1.000 de copii defavorizati vor beneficia de gratuitati in cadrul patinoarului.
×
Subiecte în articol: observator