x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

26 Apr 2007   •   00:00
17:02 - FOC
INCIDENT. O maşină a Jandarmeriei a luat foc langă pista Aeroportului Băneasa, in timpul unor exerciţii demonstrative.
ALBA. Un raport al autorităţilor arată că incendiile de pădure au produs in ultima lună pagube de sute de mii de lei.
17:07- ACCIDENT
HARGHITA. Un bărbat din Harghita a ajuns in stare gravă la spital, după ce a căzut cu tractorul in Olt, incercand să traverseze raul pe un pod de mici dimensiuni. Omul a pierdut controlul direcţiei, iar vehiculul s-a dezechilibrat şi a căzut in apă.
DIN DRAGOSTE. O adolescentă de 15 ani din comuna doljeană Rojişte şi-a dat foc in curtea bunicilor, după ce a fost părăsită de iubitul ei. Tanăra se mutase abia de o săptămană cu cel cu care trebuia să se mărite, insă băiatul a dat-o afară la scurt timp, pentru că fuma şi era "furăcioasă".

AMĂNARE - Paşapoarte electronice, din 2008
Termenul de punere in circulaţie a paşapoartelor electronice a fost prelungit pană la 1 ianuarie 2008. Măsura a fost justificată de Guvern prin necesitatea respectării legislaţiei privind achiziţiile publice. Noile modele de documente vor include un mediu de stocare electronică a datelor biometrice ale titularului, precum şi amprenta digitală şi imaginea facială. (Mara Răducanu)

MITING - Funcţionarii publici, din nou in stradă
Cateva zeci de funcţionari publici, membri in Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Locală, au pichetat ieri, timp de o oră, sediul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative. Sindicaliştii cer adoptarea cat mai rapidă a legii salarizării, aprobarea statutului funcţionarilor publici din administraţia locală şi descentralizarea administrativă reală care să permită negocierea veniturilor suplimentare.

DESCINDERI - Clanul Belgienilor, complet anihilat
Ultimii 13 membrii ai clanului Belgienilor, cunoscuţi ca fiind principalii dealeri de heroină de pe raza comunei ilfovene Tunari, au fost reţinuţi ieri in urma descinderilor efectuate de poliţişti, sub coordonarea procurorilor DIICOT. Oamenii legii au realizat cinci percheziţii la locuinţele membrilor grupului, reţinand 13 persoane, cu varste cuprinse intre 15 şi 43 de ani, toate fără ocupaţie. Aceştia au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă.

DNA - Director din AVAS, trimis in judecată
Directorul general al Direcţiei Juridice din cadrul AVAS, Alexandru Mandruţ, a fost trimis ieri in judecată sub acuzaţiile de luare de mită şi trafic de influenţă. Potrivit anchetatorilor, Mandruţ ar fi cerut anul trecut, in calitate de consilier AVAS, 40.000 USD de la un acţionar al SC Gerom SA Buzău, promiţand in schimb că va influenţa mai mulţi colegi pentru menţinerea contractului de privatizare a societăţii amintite. El ar fi primit jumătate din suma pretinsă. Procurorii susţin, de asemenea, că in februarie anul acesta Mandruţ ar fi primit alţi 20.000 USD pentru soluţionarea favorabilă a unui litigiu legat de neplata unor penalităţi de către Gerom, in cuantum de 214.000 euro. (Miruna Pasă)

DEFINITIV - Mischie, inchisoare cu suspendare
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Nicolae Mischie, a fost condamnat ieri la un an de inchisoare, cu suspendarea executării, pentru introducerea ilegală in ţară a unei arme. Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi-a spus astfel ultimul cuvant in acest proces, după pe instanţele inferioare hotăraseră doar aplicarea unei amenzi administrative impotriva lui Mischie. (M.P)

REGIILE, VINOVATE - Amenzi pentru problemele din trafic
Municipalitatea va amenda regiile bucureştene cu cate 5.000 de lei pentru fiecare capac sau gură de canal din carosabil care incurcă circulaţia. "Vom da amenzi pentru fiecare capac de canal ridicat prea mult sau coborat, ce creează disconfort in trafic. Capacul şi amenda. Nu voi ezita să amendez pe toţi cei care nu vor respecta această hotărare", a spus primarul Adriean Videanu. El s-a dus ieri pe Şoseaua Giurgiului, pentru a verifica stadiul lucrărilor de asfaltare care vor fi terminate luna viitoare, cu şase luni mai devreme decat prevede contractul.

ARAD - Tirurile fac cozi la Vama Nădlac
Traficul greu s-a dublat in vama arădeană Nădlac in ultimele zile, iar autorităţile aşteaptă ca numărul maşinilor de marfă sosite la frontieră să crească spre sfarşitul săptămanii. Tirurile formau marţi seară la ieşirea din ţară cozi de pană la zece kilometri. "Se formează cozi kilometrice, pentru că la ieşirea din ţară se stă atat pentru formalităţi, cat şi pentru cantar, fiecare transport fiind obligat să treacă pe cantar, unde se pierde circa un minut", a declarat primarul Vasile Ciceac, citat de Mediafax.

FORŢELE TERESTRE - Primii voluntari au inceput instrucţia
Primii militari voluntari ai Forţelor Terestre Romane au inceput de ieri cursurile. In centrele de pregătire din şapte garnizoane, celor aproximativ 870 de "invăţăcei" li s-au prezentat modulele de instruire in specialităţile infanterie, tancuri, auto, comunicaţii şi informatică, artilerie terestră, artilerie antiaeriană, vanători de munte, geniu, apărare NBC, cercetare şi paraşutişti. "La finele celor nouă săptămani de pregătire, ei vor semna un prim contract, cu durata de patru ani, cu unitatea in care au fost repartizaţi", se arată intr-un comunicat de presă al Statului Major al Forţelor Terestre. (Anca Aldea)

CORUPŢIE la TIMIŞ - Angajat al Prefecturii, arestat
Un expert asistent de la Direcţia pentru Integrare Europeană din cadrul Prefecturii Timiş, membru in Comisia pentru acordarea de despăgubiri cetăţenilor romani pentru bunurile şi proprietăţile sechestrate, a fost arestat ieri pentru trafic de influenţă. Adrian Bacoş a fost prins in flagrant şi este acuzat că ar fi pretins 82.900 de lei de la o persoană. El ar fi promis că in schimbul banilor va interveni pe langă funcţionari din Bucureşti, pentru ca denunţătorul să-şi primească mai repede plăţile.

GIURGIU - Taxă de tranzit pentru maşini grele
De azi s-a reintrodus taxa de circulaţie a autovehiculelor de tonaj greu prin municipiul Giurgiu. Pentru autovehiculele cu masa cuprinsă intre 7,5-15 tone taxa este de 375 de lei pe lună sau de 25 de lei pe zi, iar pentru autovehiculele cu masa mai mare de 15 tone taxa este de 450 de lei pe lună sau 30 de lei pe zi. Lucian Iliescu, primarului municipiului Giurgiu, a spus că de această dată este hotărat să nu mai cedeze eventualelor presiuni ale străzii, deoarece "taxa este legală". (Elena Stan)

GUVERN - Minivacanţa de 1 mai, aprobată Guvernul a stabilit ieri că ziua de 30 aprilie va fi nelucrătoare, la propunerea ministrului Muncii, Paul Păcuraru. Astfel, bugetarii, elevii şi studenţii vor beneficia de o vacanţă de patru zile, a anunţat purtătorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spătaru. Practic, perioada de vacanţă va dura din data de sambătă 28 aprilie, pană marţi 1 mai. Potrivit Cameliei Spătaru, in spitale sau in unităţile cu foc continuu se va asigura, conform legii, continuitatea activităţii. (Monica Iordache Apostol)

ALBA - Foc la un depozit de azotat de amoniu
Un autocamion in care se găseau zece saci cu azotat de amoniu a luat foc marţi noaptea intr-o fermă agricolă din comuna Blandiana, judeţul Alba. In hala unde se afla transportul mai erau cantităţi mari din ingrăşămantul respectiv, existand riscul producerii unei explozii. Angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Unirea" Alba au intervenit cu două autospeciale cu apă şi spumă şi au stins focul in aproximativ 30 de minute, a spus Ovidiu Costea, purtătorul de cuvant al ISU Alba. Cauza izbucnirii incendiului a fost un scurt circuit la instalaţia electrică. (Lucian Dobrater)

BOALĂ RARĂ - Copil ucis de anestezie
Un copil de 12 ani din localitatea mureşeană Miercurea Nirajului a murit la Spitalul Clinic Judeţean din cauza unei reacţii adverse la o anestezie făcută inainte de a fi operat pentru o fractură. Medicii susţin că băiatul avea o boală genetică extrem de rară in Romania, care este declanşată de anumite anestezice. Copilul suferea de hipertermie malignă, care determină creşterea temperaturii corporale la peste 40 de grade Celsius şi contracturi musculare urmate de tulburări metabolice. Boala se tratează cu un medicament denumit Bantrolen, cu care mortalitatea scade la 50 la sută din cazuri, dar care nu este omologat in Romania. (Magda Colgiu)

L-AŢI VĂZUT? - Băieţel de 5 ani, dispărut
Crangaş Gilbert Florian are 5 ani şi este din Bucureşti. A dispărut marţi seară, in jurul orei 19:00, cand tatăl său l-a trimis la cumpărături la un butic din apropierea blocului in care locuia. Băieţelul răspunde la numele Gili. Are 1,30 m inălţime, ten creol, ochii căprui, păr negru, tuns scurt. Era imbrăcat cu blugi, cămaşă cu manecă scurtă, hanorac cu dungi verzi. Nu era incălţat. Cei care l-au văzut sunt rugaţi să sune imediat la 112 sau la redacţia Jurnalului Naţional.

Dumitru Stoichiţa/JURNALUL NAŢIONAL

CROAZIERE PE DUNĂRE. Numărul de nave cu turişti străini a crescut semnificativ pe Dunăre in zona Drobeta Turnu Severin - Orşova, astfel că autorităţile fluviale au luat măsuri speciale pentru fluidizarea traficului naval. La Orşova a acostat pasagerul german "Wiking Neptun", avand la bord 108 turişti, iar in Portul Severin este aşteptat pasagerul olandez "Kellerman". Alte vase de croazieră vor veni in perioada următoare din Danemarca, Austria sau Franţa. (Dumitru Stoichiţa)
×
Subiecte în articol: observator