x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

25 Apr 2007   •   00:00
13:36 - SANCTIUNE
SIE. Parlamentul a luat act de demisia lui Claudiu Săftoiu de la şefia SIE şi a decis infiinţarea unei comisii privind interceptarea telefoanelor.
SEISM. Institutul pentru Fizica Pămantului a anunţat că un cutremur de 3,8 grade pe scara Richter s-a produs in zona Campiei Romane.
13:41 - PROCES
AMANARE. Procesul in care medicul Şerban Brădişteanu este acuzat că ar fi primit mită şi ar fi prejudiciat Ministerul Justiţiei a fost amanat pentru 22 mai, deoarece dosarul de fond este la Curtea de Apel, unde se judecă o contestaţie faţă de prelungirea interdicţiei de a părăsi ţara.
HUNEDOARA. Circulaţia rutieră pe Drumul European 68, la ieşirea din Deva spre Alba, a fost blocată mai bine de o oră, in urma unui accident. Trei persoane au fost rănite grav şi a existat pericolul producerii unei explozii, pentru că una dintre maşinile implicate a luat foc langă o benzinărie.

CONCURS - Elevi romani premiaţi de NASA
Patru elevi din Constanţa au caştigat Marele Premiu NASA cu un proiect ce imaginează o staţie orbitală unde pot locui un milion de oameni, informeză Realitatea TV. Unul dintre premianţi, de la Liceul Teoretic Ovidius din Constanţa, este şi caştigător al medaliei de argint la Olimpiada Internaţională de Astronomie din India. Cei patru au creat in cadrul concursului susţinut de NASA o staţie orbitală pe modelul fagurelui de albine şi au muncit patru luni, uneori chiar şi noaptea. 109 proiecte din opt ţări au fost inscrise in concurs. (Emilia Sava)

LEGEA ANI - Averile ilicite vor fi confiscate
Senatorii din Comisia pentru drepturile omului au modificat ieri Legea ANI, hotărand ca averile care au fost dobandite ilicit să fie confiscate. Prin avere dobandită ilicit pe perioada mandatului se inţelege o diferenţă mai mare de 10.000 euro, care reiese din compararea declaraţiei de avere cu veniturile obţinute de demnitar. Liderul PC, senatorul Dan Voiculescu, i-a mulţumit ministrului Justiţiei, Tudor Chiuariu, care s-a arătat interesat de introducerea acestei prevederi, promovate acum doi ani de conservatori intr-un proiect de lege, respins insă de Monica Macovei. (A. Nine)

BUCUREŞTI - Maraton de transplanturi
Echipe de medici din trei spitale bucureştene au demarat ieri după-amiază o serie de transplanturi, după ce s-au prelevat organe de la doi donatori aflaţi in moarte cerebrală. Potrivit preşedintelui Agenţiei Naţionale de Transplant, Victor Zota, de la primul donator - o femeie de 56 de ani - s-au prelevat rinichii şi ficatul, iar de la cel de-al doilea - rinichi, ficat, inimă, plămani, pancreas şi cornee. Medicul Şerban Brădişteanu era pregătit aseară să facă primul transplant de plămani din ţara noastră.

ZIARIŞTII RĂPIŢI - Declaraţia Giulianei Sgrena, in instanţă
Caseta cu mărturia jurnalistei italiene Giuliana Sgrena, răpită in Irak in acelaşi timp cu Marie Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian şi Sorin Mişcoci, a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti, instanţa care il judecă pentru terorism pe Mohammad Munaf in acest caz. Declaraţia urmează să fie tradusă şi va fi făcută publică, cel mai probabil, la următorul termen al procesului, din luna mai. O altă jurnalistă străină răpită in aceeaşi perioadă in Irak, Florence Aubenas, a dat şi ea declaraţii judecătorilor romani in urmă cu o lună.

TRIBUNAL - Procesul lui SOV a fost suspendat
Procesul in care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu a fost condamnat in primă instanţă la doi ani de inchisoare pentru fals şi uz de fals in legătură cu infiinţarea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare a fost suspendat. Curtea Constituţională va trebui să stabilească dacă mai multe articole din Codul de Procedută Penală, legate de recuzarea judecătorilor, sunt sau nu in acord cu legea supremă. Avocaţii lui Vantu au invocat aceste aspecte incă de la inceputul procesului, dar abia acum au fost acceptate de Tribunalul Bucureşti. (M.P.)

ANCHETĂ - Apar indicii in cazul Roxana Iakab
Pe hainele Roxanei Iakab (fetiţa din Hoghiz dispărută şi găsită moartă după 5 luni), analizate la Institutul Criminalistic din IGPR, au fost găsite trei urme distincte de ADN străin. Este vorba despre celule epiteliale. Criminaliştii braşoveni au recoltat probe de la rudele cu care a fost văzută ultima dată Roxana, pentru a le compara cu cele găsite pe imbrăcăminte. Astăzi, părinţii sunt aşteptaţi la INML pentru a-şi lua fetiţa. Rezultatele raportului medico-legal vor fi gata abia după ce datele de la INML vor putea fi coroborate cu cele de la Institutul Criminalistic. (A. Sminchişe)

DECIZIE - CNA a interzis cinci reclame la sucuri
Consiliul Naţional al Audiovizualului a cerut atat posturilor tv, cat şi de radio să nu mai difuzeze spoturile publicitare pentru băuturile răcoritoare Timbark, Prigat Nectar, Frutti Fresh, Adria şi Lipton, pentru că acestea nu menţionează cantitatea de fructe sau legume pe care o conţin, dezinformand astfel publicul. "Etichetele sunt pline de fructe, publicul inţelege că e o băutură numai din fructe, deşi e cu arome. Trebuie să precizeze conform deciziilor noastre că sunt cu arome", a declarat Ralu Filip. (A.V.)

LITORAL - Din nou palmieri in Mamaia
Autorităţile locale din Constanţa au plantat ieri primii 50 de palmieri in staţiunea Mamaia, după ce au fost ţinuţi in sere pe durata sezonului rece, transmite Mediafax. Pentru inceput vor fi plantaţi palmierii de la intrarea in staţiune şi din piaţetele de la Cazino, Select şi Perla, pentru ca după 1 mai să fie aduşi din sere şi ceilalţi. Primăria Constanţa va amplasa in total 181 de palmieri. (E.S.)

PHISHING - Fraudă online ascunsă in sondaj
Posesorii de carduri emise de BRD-Groupe Societe Generale sunt ţinta unei noi tentative de fraudă, cu mesaje e-mail prin care sunt invitaţi să participe la un sondaj de opinie, informează Mediafax. Cercetarea este organizată aparent de bancă, iar clienţilor BRD li se cer codul de securitate al cardului şi codul PIN. Banca a reamintit că nu solicită niciodată date confidenţiale prin e-mail sau prin internet, iar clienţii nu trebuie să dezvăluie nimănui, nici măcar reprezentanţilor băncii, codul PIN.

SUCEAVA - Traficul a intarziat o simulare de examen
Subiectele la simularea tezelor cu subiect unic pentru clasa a VII-a au ajuns cu intarzieri de patru-cinci ore la şcolile din zonele indepărtate ale judeţului Suceava. Cauza problemei: lucrările executate pe şoseaua E576, care au dus la blocaje in trafic. Deşi graficul Ministerului Educaţiei prevede ca tezele să inceapă la ora 11:00, conducerea ISJ a propus decalarea orei, pentru a lăsa suficient timp necesar transmiterii subiectelor.

Grigore Popescu/ROMPRES FOTO

PROTEST. Cateva zeci de persoane au protestat ieri in faţa Parchetului General, la 17 ani de la declanşarea evenimentelor din Piaţa Universităţii din 1990, reclamand că dosarele Revoluţiei şi ale Mineriadei nu sunt rezolvate mai repede. O delegaţie a protestatarilor a incercat să ajungă la procurorul general, dar a primit răspuns că Laura Codruţa Kovesi este ocupată temporar.
×
Subiecte în articol: observator