x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

24 Apr 2007   •   00:00
15:13 - CENTRU
TELEORMAN. Primul Centru zonal pentru informare şi consiliere a persoanelor de etnie rromă din judeţ a fost inaugurat.
GIURGIU. Un bărbat care incerca să scoată din ţară peste o sută de obiecte din patrimoniul naţional a fost prins de poliţiştii de frontieră.
15:18 - AMEBDA
SUCEAVA. Compania Naţională a Uraniului Crucea a fost amendată de comisarii de mediu cu 3.000 de lei pentru că, la platforma Argestru, au fost constatate scurgeri de ulei la depozitul de combustibil, in vreme ce bazinele de colectare a apelor uzate erau aproape pline. (Nicu Amurăriţei)
MANGALIA. Un turist german in varstă de 65 de ani, aflat pe litoralul romanesc, a fost găsit mort in camera sa de hotel la Mangalia. Poliţiştii afirmă că decesul a fost cauzat, cel mai probabil, de problemele cardiace de care suferea bărbatul. Cadavrul nu prezenta urme de violenţă. (E.S.)

SCHIMBARE - Ecusoane noi pentru acces la Guvern
Secretariatul General al Guvernului va modifica sistemul de utilizare a permiselor de acces in parcarea Palatului Victoria, după ce au apărut informaţii că ecusoanele auto sunt copiate şi folosite de alte persoane decat destinatarii, pentru a beneficia de avantaje in trafic. Ecusoanele "sunt xeroxate şi puse pe tot felul de maşini unde, mizandu-se pe slugărnicia unor agenţi de circulaţie, ai liberă trecere", a afirmat ieri şeful SGG, Ilie Bolojan. Noul sistem prevede că legitimaţiile vor fi deţinute direct de şoferi, fără să mai fie aplicate pe parbrizul maşinii. Fiecare minister şi agenţie guvernamentală va comunica SGG numărul de maşină pentru care doreşte să i se faciliteze accesul la Palatul Victoria.

PREMIERĂ - Festival medieval la Braşov
Cavalerii Cetăţilor Barsei din Braşov vor organiza, intre 29 aprilie şi 1 mai, la Complexul Cetatea, primul festival medieval din oraşul de la poalele Tampei. Manifestarea se va numi "Turnirul Armelor Cavalereşti", informează Mediafax. Programul festivalului cuprinde diverse demonstraţii de lupte cavalereşti, ceremonii de investire cavalerească, teatru in aer liber, muzică medievală, un atelier de fierărie, o şcoală de moravuri medievale sau expoziţii de steaguri şi blazoane. Vizitatorii vor avea ocazia să inveţe dansuri medievale de la cei 35 de cavaleri şi domniţe ai cetăţilor Barsei şi chiar să participe la diverse concursuri de vrăji inedite, blesteme sau incantaţii originale. (L.M.)

DELTA DUNĂRII - Incendiu in Pădurea Caraorman
Un puternic incendiu izbucnit duminică seară a afectat peste 15 hectare de teren din Pădurea Caraorman, cea mai nordică pădure tropicală din lume, alături de Pădurea Letea. Trei hectare afectate de foc sunt incluse in aria naturală protejată. Incendiul a fost stins după aproape şapte ore de agenţii ecologi din Caraorman şi Crişan, de poliţişti de frontieră şi de 25 de localnici. De la inceputul anului, acesta este cel de-al doilea incendiu izbucnit in Pădurea Caraorman. (Alexandru Năstase)

PETROŞANI - Fetiţe abandonate in spital
Două fetiţe, in varstă de 1 an şi jumătate, respectiv 3 ani, au fost abandonate la sfarşitul săptămanii trecute pe scările unei secţii a Spitalului de Urgenţă Petroşani. Potrivit medicilor, starea celor două micuţe este bună, iar Poliţia a declanşat o anchetă pentru a stabili cine sunt părinţii acestora şi a găsi modalitatea legală de a le veni in ajutor. Asistenţii sociali care le au acum in grijă cred că fetiţele nu aveau cum să se rătăcească, iar după ce le-au făcut mai multe analize au constatat că nu au fost bătute sau infometate şi că starea lor de sănătate este bună.

TIMIŞOARA - Accident rutier grav
Trei persoane au murit ieri după-amiază intr-un accident de circulaţie produs la zece kilometri de Timişoara, pe şoseaua spre Arad, după ce o maşină care incerca să intre intr-o depăşire a fost izbită din plin de un tir. Autoturismul a fost strivit, echipele de intervenţie fiind nevoite să taie capota şi două uşi. Circulaţia intre Timişoara şi Arad a fost blocată timp de mai bine de două ore.

BRAŞOV - Ofiţer SRI muşcat de un urs
Un ofiţer SRI din Braşov a fost operat ieri de medicii de la Spitalul Judeţean din municipiu, după ce a ajuns la spital cu răni provocate de un urs care l-a atacat in pădurea de sub Tampa. Bărbatul le-a povestit cadrelor medicale că ieşise la plimbare cu soţia şi a incercat să scurteze drumul de intoarcere, părăsind poteca turistică marcată. El a fost atacat de un urs după ce a parcurs numai caţiva metri pe drumul nemarcat. Braşoveanul este in afara oricărui pericol. (L.M)

INSTANŢA SUPREMĂ - Expertiză in cazul deputatului Cutean
Instanţa supremă a dispus ieri, in procesul in care deputatul Emilian Cutean (foto) este judecat pentru corupţie, efectuarea unei expertize menite să stabilească dacă in cauză există vreun prejudiciu. Fostul şef al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din decembrie 1989 a fost trimis in judecată pentru că ar fi dispus plata sumei de 2,995 miliarde ROL in contul Asociaţiei "Club 22", al cărei preşedinte era, după ce fusese eliberat din funcţia de secretar de stat. Potrivit anchetatorilor, banii ar fi fost folosiţi pentru plata chiriilor restante ale asociaţiei şi pentru constituirea unui depozit bancar. (M.P.)

CONFERINŢĂ - Arhivele, in era digitală
Arhiviştii statelor membre ale Uniunii Europene discută la Berlin despre digitalizarea arhivelor. Reprezentanţii statelor europene, inclusiv delegaţia Arhivelor Naţionale ale Romaniei conduse de prof. dr. Tudor Răţoi, s-au intrunit la Adunarea Generală a Directorilor Generali ai Administraţiilor Naţionale de Arhivă din statele Uniunii Europene şi la cea de-a III-a Conferinţă Europeană privind Standardizarea şi Arhivele Digitale. Cu această ocazie, Arhivele romaneşti şi bulgare vor organiza vernisajul expoziţiei "Dunărea, fluviu european - oraşe dunărene romaneşti şi bulgăreşti". (Costin Anghel)

CONSTANŢA - Petarde şi artificii confiscate in port
Vameşii din Portul Constanţa Sud Agigea au descoperit mii de pachete cu artificii ascunse in două containere venite din China, care figurau in documentele vamale ca fiind incărcate cu jucării. Reprezentanţii Biroului Vamal spun că au existat suspiciuni privind marfa, pentru că greutatea unui container cu jucării este in medie de 8.000 de kilograme, iar acestea aveau circa 21.000 de kilograme. Mai mult, firma exportatoare este de fapt un producător de confecţii, care nu ar face comerţ cu jucării. Dacă ar fi fost scoase la vanzare, produsele ar fi adus un venit de 300.000 de euro. (Emilia Sava)

ANCHETĂ - Trei medici, acuzaţi de malpraxis
Comisia de malpraxis din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică Arad a decis că trei medici, Carmen Lucan, Cristian Geantă şi Henry Osakwe, se fac vinovaţi in cazul copilului de 12 ani care a murit de apendicită, pentru că nici un medic care l-a consultat nu a pus diagnosticul corect. Un copil de 12 ani din Arad a murit, la mijlocul lunii februarie, la Spitalul Judeţean, medicii realizand prea tarziu că băiatul suferea de apendicită perforată. (A. Ando)

PROIECT - Spital de urgenţă nou la Alba
Autorităţile din Alba fac demersuri pentru construirea unui spital judeţean de urgenţă la Alba-Iulia, finanţarea pentru acest proiect urmand să fie asigurată de Ministerul Sănătăţii şi Familiei, transmite Mediafax. Prefectul Cosmin Covaciu a declarat ieri că unitatea medicală ar urma să aibă cea mai performantă tehnică de urgenţe şi investigaţii, fondurile necesare fiind de aproape 100 de milioane de euro. (L. Dobrater)

BRĂILA - Copil ameninţat cu cuţitul la şcoală
Un elev de clasa a patra din Brăila a fost bătut şi ameninţat cu cuţitul de tatăl unui coleg, care a vrut astfel să-i dea o lecţie adolescentului, pe motiv că se certase cu fiul său, transmite Rompres. Bărbatul a mers la şcoală, a intrat in clasă şi l-a lovit pe copil, după care a scos un cuţit şi l-a ameninţat pe acesta, cerandu-i să nu se mai lege de băiatul său. Tatăl agresiv a fost calmat şi amendat de jandarmi.

ARAD - Spitalul Judeţean, atacat de rromi
Cinci persoane au fost amendate pentru tulburarea liniştii publice, după ce duminică seară au intrat cu forţa in incinta Spitalului Judeţean Arad. Cei cinci, alături de alte cateva zeci de persoane de etnie rromă, intenţionau să agreseze cadrele medicale, nemulţumiţi de faptul că o rudă de-a lor a murit in spital de infarct. Pentru a-i scoate pe atacatori din spital a fost nevoie de jandarmi. (A. Ando)

FOTOREPORTAJ � Click pe imagine
Dan Marinescu/JURNALUL NAŢIONAL

ARMATĂ. Sărbătoarea Sfantului Gheorghe coincide cu Ziua Forţelor Terestre ale Armatei. Cu această ocazie, militarii acestei arme - de la paraşutişti sau poliţişti militari pană la reprezentanţi ai Regimentului 30 de Gardă şi Protocol - au făcut numeroase demonstraţii in Parcul Izvor din Capitală.In acelaşi parc au fost expuse mijloace de transport şi echipamente din dotarea Forţelor Terestre.
×
Subiecte în articol: observator