Rau-platnicii debransati
Societatile de utilitati publice din Focsani au decis sa treaca la debransarea in masa a datornicilor, dupa ce au constatat ca toate metodele utilizate pentru recuperarea datoriilor, printre care si actionarea in instanta a firmelor cu datorii mai vechi de iunie 2001, nu au dat rezultatele scontate. Societatile CUP si ENET, furnizorul agentului termic, au de recuperat creante de aproximativ 20 de miliarde lei. Conform unei statistici, cele mai mari datorii apartin institutiilor bugetare, pe locul doi in clasament fiind societatile comerciale si pe ultimul loc populatia.
Sarbatoare religioasa la biserica ucraineana Baia Mare
Peste 7.000 de enoriasi si invitati, alaturi de 16 preoti, au sarbatorit ieri hramul bisericii ucrainene din comuna Poienile de sub Munte, Sf. Liturghie fiind slujita in limbile romana si ucraineana. Unul din preoti care vor sluji in biserica a declarat pentru Rompres ca, pentru comunitatea de ucraineni din Poienile si satele invecinate, este un mare eveniment religios. Bisericile ucrainene din Maramures sunt subordonate Protopopiatului Ortodox Ucrainean din Sighetu Marmatiei si tin toate sarbatorile crestine pe rit vechi. In judetul Maramures, comunitatea de ucraineni numara peste 54.000 de persoane.
Mansarde inaugurate la Ploiesti
In primul bloc mansardat construit la Ploiesti cu fonduri ANL s-au mutat ieri 24 de familii, transmite Rompres. Beneficiarii, familii sub 35 de ani, au primit locuinte conform listei de prioritati aprobata de Consiliul Local Ploiesti. Chiria perceputa este de circa 150.000 lei/luna, pentru un apartament cu doua camere, si 110.000 lei/luna pentru
garsoniera. Pana pe 15 iunie urmeaza sa se mute in
casa noua alte 16 familii. Locuintele au peretii exteriori cu cea mai buna izolatie termica pentru anotimpul rece, tamplaria din termopan, gresie si faianta, parchet melaminat, finisaje de inalta calitate, fiecare apartament fiind contorizat pentru gaze, apa rece, apa calda si energie termica.
Vestigiile din Piata Unirii vor fi conservate
Vestigiile arheologice din Piata Unirii din Cluj-Napoca urmeaza sa fie conservate la 10 ani de la inceperea sapaturilor, informeaza Mediafax. Un juriu de specialitate, al carui presedinte a fost directorul Muzeului de Istorie a Transilvaniei, Ioan Piso, a finalizat ieri concursul de idei lansat de Primaria Cluj-Napoca. Castigatorul proiectului a fost un designer clujean, rezident in Germania, Marius Sebastian, care va primi un premiu de 2.000 de euro. Proiectul prevede pastrarea in lumina a ruinelor din Piata Unirii, cu posibilitatea de vizionare a acestora. Designerul a conceput construirea a doua poduri pietonale pe diagonala pietei, iar la incrucisarea acestora sa fie amplasat un oval care sa serveasca drept loc de contemplare, de odihna sau de intalnire.
Romanca din Valea Timocului
In Serbia-Muntenegru, pe Valea Timocului Sarbesc, traieste cea mai longeviva femeie din Balcani - romanca Maria Bozorovici. Ea are venerabila varsta de 103 ani si a trait din plin zbuciumul celor mai importante evenimente istorice, de la declansarea primului razboi mondial, pana la "caderea" lui Milosevici sau asasinarea lui Arkan. De la varsta de 15 ani, Maria Bozorovici nu a mai revenit pe pamantul natal. Acest "miracol" s-a produs, totusi, saptamana trecuta, cand, din dorinta de a-si revedea glia strabuna si stra-stranepotii, a fost ajutata de un grup de oameni inimosi sa se intoarca in Romania, in comuna Deveselu, unde a fost primita cu lacrimi in ochi si cu multa caldura. (Constantin Preda)