x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ocnele Mari - Sarbatori de cosmar

Ocnele Mari - Sarbatori de cosmar

de Octavian Herta    |    Alexandra Chivu    |    27 Dec 2005   •   00:00
Ocnele Mari - Sarbatori de cosmar

Pentru sute de ocneni, sfarsitul de an a fost inlacrimat. Valurile de saramura care s-ar putea napusti in orice moment peste ei au transformat Craciunul si Revelionul in sarbatori triste.

Situatia de la Ocnele Mari a scapat de sub control. Cu toate asigurarile profesorului Florian Zamfirescu, cel care se ocupa cu monitorizarea fenomenului, lucrurile au luat-o razna. Saramura a izbucnit din pamant si a inceput sa curga pe paraul Sarat.

Oamenii sunt pregatiti sa-si paraseasca locuintele atunci cand sutele de mii de metri cubi de sare si apa vor matura toata agoniseala lor de-o viata de pe fata pamantului. Cei mai afectati sunt ocnenii care au casele situate de-a lungul paraului. Este vorba de aproximativ 250 de persoane care traiesc un cosmar ce pare a nu mai avea sfarsit. De vineri dimineata, oamenii sunt nelinistiti, stau sub amenintarea suvoaielor ce le-ar putea distruge in orice moment caminele. Sinistratii vor petrece Revelionul intr-o cazarma a Unitatii Militare de la Vladesti, pregatita sa adaposteasca 600 de oameni. "Stiu ca trebuie sa plecam. Nu stiu ce o sa se intample, suntem la mana celor de sus. Am muncit o viata intreaga ca sa pierdem totul acum. Se duce totul, fuge pamantul de sub noi. Unde vom gasi noi case?", spune o localnica, in pragul disperarii.

ANCHETA. Frica a lasat locul furiei. Anuntati ca trebuie sa evacueze localitatea, oamenii au cerut capetele celor vinovati de dezastrul de la Ocnele Mari. Prefectul Anuta Handolescu le-a promis ca se va face o ancheta pentru depistarea acestora. In plus, seful judetului a mai spus ca va trimite o scrisoare semnata de localnici presedintelui Traian Basescu si premierului Calin Popescu Tariceanu.

Saramura deversata in ultimele zile din lacul de retentie de la Ocnele Mari a poluat Oltul, dupa ce concentratia de cloruri a crescut foarte mult. In prezent, lacul de retentie este aproape gol, saramura deversandu-se cu un metru cub pe secunda. In urma cu patru zile, la Ocnele Mari s-a declansat Codul rosu de alerta dupa ce barajul cavernei s-a fisurat pe o distanta de aproximativ 30 de metri. Ieri, autoritatile au mentinut Codul rosu.

×
Subiecte în articol: observator ocnele mari