x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oficiali americani: Amenajarea bazei de la Deveselu va începe în primăvara anului viitor

Oficiali americani: Amenajarea bazei de la Deveselu va începe în primăvara anului viitor

de Agerpres    |    13 Iun 2012   •   07:38
Oficiali americani: Amenajarea bazei de la Deveselu va începe în primăvara anului viitor

Lucrarile de amenajare a bazei de la Deveselu care va gazdui elemente al scutului de aparare antiracheta al SUA sunt programate sa inceapa in primavara anului 2013, dupa finalizarea procedurilor de selectare a contractorilor, au anuntat marti, la Bucuresti, organizatorii americani ai unei conferinte menite a oferi companiilor romanesti informatii despre oportunitatile de afaceri in cadrul proiectului.

Corpul de geniu al fortelor terestre ale Statelor Unite din Europa (USACE), in colaborare cu Agentia de aparare antiracheta - U.S Missile Defense Agency (MDA), Comandamentul European al Statelor Unite - U.S European Command (EUCOM) si Fortele Navale ale SUA (U.S Navy) au organizat marti, la Bucuresti, conferinta Zilele industriei pentru abordarea adaptiva in etape privind scutul antiracheta.

Potrivit Ambasadei SUA la Bucuresti, la eveniment au fost prezenti circa 175 de participanti din tari precum Romania, SUA, Spania, Turcia, Grecia, Italia, Bulgaria, Marea Britanie si Emiratele Arabe Unite. Firmele reprezinta domenii precum constructii industriale, infrastructura, logistica, comunicatii si IT, precum si securitate.

Corpul de geniu al fortelor terestre ale Statelor Unite din Europa (USACE) anticipeaza ca in final vor fi aprobate doua contracte. Un contract va include facilitatile MDA si va cuprinde toate lucrarile de infrastructura pentru intreaga suprafata a perimetrului militar american.

Reprezentantii americani anticipeaza ca valoarea contractului privind facilitatile Agentiei de aparare antiracheta (MDA) va fi cuprinsa intre 100 si 250 de milioane de dolari. Facilitatile MDA cuprind infrastructura zonei de lansare, o cladire pentru asistenta, o centrala electrica de rezerva, o facilitate de depozitare, o facilitate de control al accesului si o cladire de control al securitatii. Pentru acestea se cere ca principalul contractor sa fie o companie americana, care poate intra in parteneriat cu o alta firma sau poate subcontracta.

Alte facilitati in cadrul contractului cu MDA sunt un al doilea depozit, o centrala electrica ce nu va deservi misiunea, constructia fundatiei, o statie de pompieri si infrastructura si utilitatile sitului. Pentru acestea nu este impusa conditia ca principalul contactor sa fie american. Deoarece acest contract va contine unele informatii clasificate, contractorul general va fi obligat sa detina o autorizatie de securitate.

Cel de-al doilea contract va include toate facilitatile Fortelor Navale ale SUA, cu o infrastructura mai redusa in perimetrul elementelor sistemului de aparare antiracheta al SUA. Contractorul general nu va avea nevoie sa detina o autorizatie de securitate. Lucrarile cuprinse in acest al doilea contract privesc un centru de control al accesului, facilitati de cazare si mancare, un depozit, o unitate sanitara, o facilitate pentru lucrari publice, precum si utilitatile si infrastructura sitului.

Valoarea estimata a celui de-al doilea contract este cuprinsa intre 25 si 100 de milioane de dolari.

Ken Wetzel, atasatul de presa al Ambasadei SUA in Romania, si-a exprimat speranta ca evenimentul de marti va oferi companiilor romanesti informatiile de care au nevoie pentru a inainta oferte puternice si competitive. 'Acest proiect (n.r. - scutul de aparare antiracheta al SUA) este foarte important pentru ca reafirma angajamentele Romaniei in cadrul NATO si relatiile foarte puternice dintre tarile noastre', a declarat el presei.

Obiectivul acestor conferinte este de a oferi informatii cu privire la cadrul general, necesitatile de infrastructura si facilitati, precum si la oportunitatile de afaceri in domeniile constructii si prestari servicii in vederea dislocarii unor elemente ale sistemului de aparare antiracheta ale SUA la Deveselu, in perimetrul bazei existente apartinand Ministerului Apararii Nationale al Romaniei.

La 21 mai, cu ocazia Summitului NATO de la Chicago, presedintele Traian Basescu si-a exprimat speranta ca firmele romanesti vor avea acces prioritar la lucrarile de amenajare a bazei de la Deveselu. 'Eu cred ca in luna iunie veti vedea armata americana facand oferte publice, explicand intai mecanismul in doua sesiuni de pregatire a agentilor economici, a firmelor, una la Bucuresti si una la Caracal. Deci firmele vor putea sa vina, nu le exclude nimeni, sa speram ca romanii vor da oferte bune pentru a deveni furnizori. Pentru ca incep multe, incepe constructia, hrana, sunt multe. E atata logistica la construirea unei astfel de baze si apoi la exploatare. Deci, da, firmele romanesti vor avea acces si sper sa il aiba cu prioritate pentru ca sunt de acasa, ar trebui sa dea cele mai bune oferte', a afirmat presedintele Basescu.

×