x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Olteanu, BNR: Recomand ANPC un dialog mai bun

Olteanu, BNR: Recomand ANPC un dialog mai bun

06 Oct 2010   •   00:00
Olteanu, BNR: Recomand ANPC un dialog mai bun
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) ar trebui să-şi îmbunătăţească modalitatea de dialog şi să îşi crească cunoştinţele în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului bancar, a declarat viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.



"Un mai bun dialog şi o mai largă preocupare faţă de ştiinţa bancară ar fi de recomandat la ANPC", a spus Olteanu, întrebat despre prevederile Ordonanţei 50/2010 privind contractele de credit ale populaţiei.

Oficialul Băncii Centrale a arătat că încă din noiembrie anul trecut a solicitat mediului bancar şi autorităţilor de reglementare să definească exact ce înţeleg prin retroactivitate, dar divergenţele de opinie care continuă şi astăzi au fost "prea contondente". "Mediul bancar îşi face lobby la Parlament, dar o face transparent, ceea ce este de salutat", a spus Olteanu, comentând afirmaţiile jurnaliştilor privind presiunile exercitate de către bancheri prin declaraţiile publice.

Viceguvernatorul BNR a atras atenţia că acceptarea unor amendamente venite din partea ARB de către Comisia Economică din Camere Deputaţilor nu schimbă cu nimic situaţia întrucât doar avizul Comisiei de Buget Finanţe va conta la votul în plen.

Olteanu s-a abţinut să facă comentarii despre un eventual impact asupra stabilităţii financiare, arătând că trebuie aşteptată forma finală a legii de aprobare a OUG 50.

Viceguvernatorul BNR nu şi-a însuşit cifrele vehiculate privind pierderile potenţiale ale sistemului bancar, arătând că o evaluare finală va fi disponibilă doar după adoptarea legii.

"În măsura în care vom vedea deciziile Parlamentului vom putea discuta şi despre impactul asupra stabilităţii financiare", a spus Olteanu.

×
Subiecte în articol: observator