x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator OMS decide săptămâna aceasta dacă focarul de „variola maimuţei” din Africa este o urgență globală

OMS decide săptămâna aceasta dacă focarul de „variola maimuţei” din Africa este o urgență globală

de Monica Cosac    |    13 Aug 2024   •   06:40
OMS decide săptămâna aceasta dacă focarul de „variola maimuţei” din Africa este o urgență globală

Experții independenți numiți de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în Comitetul de urgenţă pentru mpox – boală cunoscută şi sub denumirea de „variola maimuţei” – se vor reuni miercuri, 14 august, pentru a decide dacă este necesară decretarea celui mai înalt nivel de alertă în faţa epidemiei în curs din mai multe ţări africane. Totodată, producătorii de vaccinuri pot acum să solicite agenției de sănătate a ONU o licență de urgență care ar permite grupurilor internaționale să-și procure și să distribuie vaccinurile. Îngrijorarea a crescut după ce o nouă tulpină a virusului mpox, cu o mortalitate mai ridicată, a început să se răspândească din Republica Democratică Congo în țările vecine. 

„Prima reuniune a comitetului de urgenţă convocată de directorul general al OMS (...) privind recrudescenţa mpox 2024 a fost stabilită pentru miercuri, 14 august (...), de la ora 12:00”, a anunţat OMS, sâmbătă, într-o informare trimisă jurnaliştilor, după ce Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul organizației, declarase, cu câteva zile înainte, că acest comitet de urgenţă va fi convocat „cât mai curând”.

Experții numiți de OMS se vor întâlni în mediul online, însă și această reuniune se va desfăşura, ca de obicei, cu uşile închise. 

„Comitetul mă va sfătui dacă focarul constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional şi, dacă da, mă va sfătui cu privire la recomandările temporare care se impun”, a explicat directorul general al OMS, pe reţeaua socială X. 

Urgenţa de sănătate publică de interes internaţional reprezintă cel mai înalt nivel de alertă pe care îl poate declanşa agenția de sănătate a ONU, iar directorul OMS este cel care poate  face acest lucru pe baza recomandărilor comitetului.

Vaccinurile antimpox, evaluate prin procedura de urgență

Totodată, OMS a invitat producătorii de vaccinuri împotriva mpox să trimită dosare pentru evaluarea de urgență.

În mod obișnuit, pentru a ajunge pe piață, atât vaccinurile, cât și medicamentele și testele de diagnostic necesită o perioadă mai îndelungată de evaluare, chiar și în condițiile unei urgențe de sănătate publică. Însă OMS a elaborat o procedură de aprobare a produselor pentru a fi utilizate în situații de urgență, care permite o asigurare rapidă a disponibilității preparatelor și dispozitivelor medicale pentru toată lumea, denumită EUL (Emergency Use Listing – Lista de Utilizare de Urgență).

„Procedura EUL este un proces de autorizare a utilizării de urgență, dezvoltat special pentru a accelera disponibilitatea produselor medicale fără licență, cum ar fi vaccinurile, care sunt necesare în situații de urgență de sănătate publică. Aceasta este o recomandare limitată în timp, bazată pe o abordare risc-beneficiu.

OMS solicită producătorilor să trimită date pentru a se asigura că vaccinurile sunt sigure, eficiente, de calitate asigurată și potrivite pentru populațiile-țintă.

Acordarea unui EUL va accelera accesul la vaccin, în special pentru acele țări cu venituri mai mici care nu și-au emis încă propria aprobare națională de reglementare. EUL le permite partenerilor, inclusiv Gavi și UNICEF, să achiziționeze vaccinuri pentru distribuție”, explică OMS. 

În prezent, există două vaccinuri în uz împotriva acestei boli, ambele fiind recomandate pentru utilizare de către Grupul Consultativ Strategic al Experților în Imunizare al OMS. 

 

Doar în ultima lună, patru țări noi au raportat cazuri

Cu toate că virusul mpox a fost descoperit pentru prima dată la oameni în urmă cu mai bine de 50 de ani, în ultimele săptămâni, îngrijorarea specialiștilor a crescut odată cu răspândirea rapidă a unei noi variante a virusului, care are și o mortalitate mai ridicată. 

„Există un focar grav și în creștere în Republica Democrată Congo (RDC), care s-a extins acum în afara țării. O nouă tulpină virală, care a apărut pentru prima dată în septembrie 2023, a fost detectată pentru prima dată în afara RDC”, au explicat reprezentanții OMS, într-un comunicat dat publicității în acest weekend.

Virusul mpox a fost raportat în cel puțin 13 țări africane în 2024. Doar în ultima lună, patru țări - Burundi, Kenya, Rwanda și Uganda - au raportat pentru prima dată cazuri de variola maimuței, scrie Politico.

Recent, Centrele Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au făcut apel la „solidaritate globală” , subliniind că regiunea are nevoie de 10 milioane de doze de vaccin, dar în prezent are acces doar la 200.000. 

În acest an, au fost înregistrate 517 decese din cele 17.541 de cazuri de variola maimuței confirmate la om.

×