x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Omul lui Blejnar îi ghidonează pe biciclişti

Omul lui Blejnar îi ghidonează pe biciclişti

de Dan Constantin    |    Vali Blanaru    |    23 Sep 2013   •   21:21
Omul lui Blejnar îi ghidonează pe biciclişti

Se numeşte Văduva şi Silviu. Punct. Are bicicletă. Ca atare este biciclist. Obiectul nu e trecut în declaraţia de avere. Şi ce avere! O datorie care-l cocoşează şi îl fereşte de neveste. 1,8 milioane de euro. Banca îl urmăreşte ca pe butelie, să nu păţească ceva. Ar recupera după el trei terenuri şi două ceasuri. Ceasurile sunt la preţul celor publice şi de aur, plantante în Capitală de şmecherul Parcurilor. Văduva a avut nevastă, dar nu o mai are. A avut şi prietene gen Mantale. A avut şi prieteni gen Blejnar. Acum nu-i bine să spui că ai fost prieten cu Blejnar. Şi Marta a fost. Şi Elan Schwartzenberg a fost. Şi secretara lui Elan a fost. Şi nu mai e. Şi Comăniţă a fost. Care în boxă, care sub pământ, care pierduţi pe Planeta Pământ.
Aşa că Văduva plus Silviu are doar calitatea de bicilist, fost amant de lux şi pierdut prin CV, consilier la primăria de 6. Unde ţinea de şase Poteraş. înainte a fost şef la o tiparniţă cu scandal mare. S-a antrenat în cluburile de fiţe cu fiţoase. Pentru marea lui funcţie. La Vamă. Şef peste Vamă, adică peste vameşi, adică peste vămuirile de partid şi de stat. A rezistat o zi. Vorba poetului, era “un singur an, bibelou de porţelan”. Văduva a rezistat însă doar o zi şi a lăsat în urmă un scandal de un an pe capul plin de griji şi bube al şefului de la Fisc.
Silviu, cu Mantale în suflet, s-a retras în politica mică, pe bicicletă. împingân la pedale şi tocindu-şi bilele pe şa a câştigat un loc pe lista PDL, să-i facă zile fripte lui Oprescu la Primărie. Acum, încălecat pe o şa, în fruntea bicicliştilor protestatari care dau roată ecologiştilor, strigă asudat în iagări negri: Jos, jos, jos! Este cel care, prin statura funcţiei şi orientarea lui politică, ghidonează coloanele velocipezilor deschizători de noi orizonturi politice. Un fel de Miţu Biciclistu al secolului XXI care vrea să ajungă sus pe două roate. El a spart ierarhiile cu bilele lui care îl recomandă ca bărbat bine. Două bile, două roţi, asta e Văduva şi Silviu.

Văduva pe biclă
Protestul celor 5.000 de bicilişti care au blocat sâmbătă traficul din Capitală cerând amenajarea pistelor speciale pe carosabil a fost atent coordonat de personaje politice cu interese proprii. Mihai Gâdea a dezvăluit în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei“ că unul dintre coordonatorii din umbră ai manifestaţiei biciliştilor a fost Silviu Văduva, consilier PDL în Consiliul General al Primăriei Capitalei.
Oficial, protestul a fost organizat de Marian Ivan, reprezentantul Comunităţii Bicicliştilor din Bucureşti. Participanţii la acest protest s-au mobilizat prin intermediul reţelelor de socializare, iar la faţa locului Marian Ivan a fost cel care, cu ajutorul unei portavoci, a coordonat masele. Organizarea acţiunii a fost însă atent monitorizată de consilierul PDL Silviu Văduva. „După câteva ore în care a monitorizat discret organizarea acţiunii, echipat precum un biciclist pasionat pentru a se pierde în peisaj, consilierul PDL Silviu Văduva, duşman politic de notorietate al primarului Sorin Oprescu, iese la înaintare pentru a obţine un raport complet de la Ivan, în legătură cu mersul lucrurilor“, potrivit cancan.ro. „Ce văzuse până atunci părea să nu-l mulţumească. Numărul protestatarilor care urmau să ceară demisia lui Oprescu era sub aşteptările lui. «Am promisiunea că or să vină şi mai mulţi», îi repeta fără încetare Ivan, potrivit celor prezenţi în piaţă“, mai precizează sursa citată. în momentul în care participanţii la marş s-au pus în mişcare, biciclistul Văduva a dispărut din peisaj.


Un personaj monden
Silviu Văduva are 39 de ani şi este un obişnuit al revistelor de scandal. Pe lista cuceririlor sale figurează fostul prefect al Capitalei Mioara Mantale şi sora cea mică a Monicăi Columbeanu, Ramona Gabor.
De-a lungul anilor a deţinut funcţii de conducere în mai multe companii, iar din 2008 a fost consilier local la Primăria Sectorului 6, membru al Consiliului de Administraţie RADET Bucureşti, iar din 2010 şi Consilier personal în Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
în 2012, Văduva a obţinut un loc în Consiliul General al Primăriei, candidând pe listele PDL. în august, a fost găsit incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate deoarece a exercitat mai multe funcţii simultan şi a emis acte administrative care i-au adus câştiguri materiale.

Sponsor PDL, apropiat al lui Blejnar
Văduva este cunoscut drept unul dintre sponsorii PDL şi apropiat al „naşului“ Sorin Blejnar. Silviu Văduva este unul dintre cei 13 politicieni care au donat în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2009 sume de bani mai mari decât veniturile legal realizate şi făcute publice în declaraţiile de avere. Silviu Văduva a avut în 2009 venituri de 37.305 lei, dar a donat la PDL suma de 199.500 lei. Diferenţa nejustificată – 148.794 lei.
în februarie 2011, Silviu Văduva a fost numit director executiv al Direcţiei Municipiului Bucureşti pentru Accize şi Operaţiuni Vamale de nimeni altul decât de naşul mare, Sorin Blejnar. Şi-a dat demisia după doar zece zile, în urma scandalului apărut în presă. Ce l-a recomandat pe Văduva drept şef în ANAF? „Pregătirea şi CV-ul meu“, a răspuns acesta la vremea respectivă. Nu a amintit nimic de apartenenţa la PDL sau de donaţia la partid!

Venituri mici, împrumuturi de un milion de euro
Silviu Văduva a avut în ultimii ani venituri modeste comparativ cu sumele pe care le-a împrumutat unor persoane fizice sau le-a avut de plătit drept rate la bancă. în 2012 a câştigat 15.032 de lei, în 2011 a încasat 36.628 de lei, în 2010 puţin peste 37.300 de lei, potrivit declaraţiilor de avere. Nu deţine o locuinţă proprietate personală dar are două terenuri intravilane în Bucureşti, cu o suprafaţă totală de 2.372 mp şi un altul în Mogoşoaia, intravilan, cu o suprafaţă de 6.492 de mp. Are şi două ceasuri scumpe, unul care valorează 10.000 de euro şi un altul de 45.000 de euro.
în ciuda veniturilor modeste, Văduva a împrumutat către trei persoane fizice suma de 1,25 milioane de euro şi firmei Urban Media Soluţion 600.000 de euro. în 2008 a obţinut un credit bancar de 960.000 de euro pe care l-a luat pentru trei ani, scadent în 2011. Nu se ştie cât a plătit din el s-au dacă a achitat ceva, cert este că acest credit a fost refinanţat şi în Declaraţia de avere din 26.09.2012 apare cu scadenţă în 2012 şi valoare 1,15 milioane de euro, iar în Declaraţia de avere din 2013 apare scadent în 2013 şi cu valoarea de circa 1,8 milioane de euro. va
 

×