Borcanele au fost adunate de la pompierii din Târgu-Mureş, Reghin, Târnăveni, Sighişoara şi Sărmaşu, în total numărate şi inventariate 18.320 de bucăţi. S-au adunat din vremurile bune, când fasolea, tocana de cartofi şi varza erau la ordinea zilei. Din 1995 nu le-a mai luat nimeni la schimb, iar din 2006 s-a terminat şi cu militarii în termen.
"A fost hrănire la militari în termen şi în acea perioadă se cumpărau alimente, iar pe timp de iarnă se cumpărau conserve la borcan şi compoturi. Borcanele au fost introduse în gestiune. S-a terminat cu militarii în termen, în decembrie 2006, şi acum urmează procedura să le valorificăm. Dacă nu se valorifică de un agent economic, există procedura de casare. Este ca la o licitaţie, se depune o garanţie, este un caiet de sarcini şi se valorifică", a explicat maiorul Mihai Damian, şeful Serviciului Logistică din cadrul ISU "Horea" Mureş.
Nu le vând la bucată, la tarabă în faţa unităţii, ci pe loturi sau toate odată, prin licitaţie publică, după zeci de formalităţi. Preţurile variază în funcţie de mărime şi de vechime şi sunt sub preţul pieţei, dar nici un cumpărător nu s-a arătat interesat. "Sunt mai ieftine decât cele noi de pe piaţă, dar sunt fără capac şi majoritatea sunt fără filet. Am dat telefoane la fabricile de conserve, dar toate cumpără borcane direct de la fabricile de sticlă şi nu le mai interesează partea de borcane vechi. Din experienţa colegilor din ţară, nu a venit nimeni, ce să faci cu ele. Gospodinele... vedeţi, majoritatea borcanelor din comerţ sunt cu capac. Ale noastre sunt fără capac şi, dacă te duci şi cumperi, tot acolo ieşi la preţ, aşa că mai bine le cumperi de noi." Toţi banii intră la bugetul de stat, în jur de 5.000 de lei.
Rând pe rând, se vinde toată averea pompierilor. "În 2007 am mai vândut porumb, care ne-a rămas după ce s-a închis gospodăria agrozootehnică, în care s-au ţinut porci, aveam terenuri agricole. Atunci au venit oamenii şi a câştigat Grădina Zoologică din Târgu-Mureş." Următoarea licitaţie: cea pentru vânzarea uniformelor. De la schimbarea echipamentelor cu altele noi, de oraş, cu cămaşă şi cravată, în depozite zac sute de uniforme nou-nouţe, verzi, care nu au mai apucat să fie îmbrăcate. Vor fi urmaţi din nou cei trei paşi de licitaţie, după care probabil se va recurge la transferul fără plată către casele de copii, căminele de bătrâni sau serviciile voluntare.