x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oprescu: “Dacă nu-şi dau demisia, îi demit”

Oprescu: “Dacă nu-şi dau demisia, îi demit”

de Monica Andrei Capatos    |    12 Iul 2008   •   00:00
Oprescu: “Dacă nu-şi dau demisia, îi demit”

Primarul Sorin Oprescu i-a in­vitat ieri pe toţi directorii din Primăria Capitalei care se sim­ţ­eau cu musca pe căciulă să-şi dea demisia, fiind vinovaţi de starea în care se află Bucureştiul.

Primarul Sorin Oprescu i-a in­vitat ieri pe toţi directorii din Primăria Capitalei care se sim­ţ­eau cu musca pe căciulă să-şi dea demisia, fiind vinovaţi de starea în care se află Bucureştiul. El n-a nominali­zat pe nimeni, dar din raportul făcut ieşeau clar în evidenţă anumiţi directori care fie au furat cam mult, fie au abuzat sexual de angajatele lor.


Milioane de euro date pe nimic, bani cheltuiţi din bugetul bucureştenilor pe lucrări inexistente, directori care sînt mai presus de lege, multă birocraţie şi bătaie de joc. Cam aşa suna raportul privind starea Capitalei făcut de Sorin Oprescu după 20 de zile de stat pe scaunul de primar general. Au fost găsite multe nereguli la departamente şi direcţii din municipalitate, însă edilul a precizat că firmele cîştigătoare ale contractelor cu Primăria au fost marcate cu “X” tocmai pentru că au beneficiat de pre­zumţia de nevinovăţie, cercetarea revenind instituţiilor abilitate.

Întrebat ce instituţii au fost sesizate, Oprescu a indicat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Parchetul Tribunalului Bucureşti. El a adăugat însă că nu este vorba doar de cele două, ci de toate in­sti­tuţiile care pot efectua un control în privinţa acestor nereguli.

“Dacă vii precum un naiv şi ai întîlniri doar cu şefii acestei insti­tu­ţii, după care pleci în treaba ta, alta decît administraţia publică, Pri­mă­ria Bucureştiului ţi s-ar putea părea sublimă. Dacă intri în măruntaiele ei, vezi că de fapt nimic din ceea ce ţi s-a explicat în cuvinte alese nu este ceea ce pare. Una din primele decizii pe care le voi lua este de a apela la o companie specializată în audit instituţional şi financiar care să ne spună tot ce trebuie să ştim despre Bucureşti”, a spus Oprescu.

Trecînd peste birocraţia şi condiţiile proaste în care lucrează personalul Primăriei, poate cel mai savuros capitol din raport a fost cel referitor la directori, denumiţi de edil drept o “specie rară”. “Mulţi dintre ei sînt dependenţi de expertiza angajaţilor, fără iniţiativă, fără motivaţie, fără viziune, fără imaginaţie. Deciziile se iau în multe direcţii fără transparenţă, primele se împart la «cina cea de taină». Nu conform meritelor. În anumite direcţii, mi-au transmis angajatele, «trebuie să-i faci favoruri, inclusiv sexuale, dacă nu, eşti pe linie moartă pînă te transfer㻓. Aici directorul vizat este Cristian Iftimoaie, şeful Direcţiei Relaţii Internaţionale. Comportamentul său este cunoscut încă de pe vremea lui Traian Băsescu.

control. Oprescu i-a invitat pe toţi directorii structurilor din Pri­mă­ria Capitalei care în urma controalelor nu au fost găsite în regulă să îşi dea demisia. “Invit toţi directorii pe care am avut amabilitatea să nu îi nominalizez şi care îşi recunosc responsabilitatea sau acţiunile din raportul pe care l-a făcut public (...) să îşi dea demisia. Dacă nu, îi demit eu.” Vorbind despre milioanele de euro nejustificate, Oprescu a amintit mai multe nereguli constatate inclusiv de controlul Curţii de Conturi, dar şi altele descoperite pe parcurs.

Astfel, printre abuzuri desco­pe­rite la cifre, edilul s-a referit la proiectul de reabilitare şi modernizare a Stadionului Naţional “Lia Manoliu”, la terenul municipalităţii de la Mihăileşti (achiziţionat pentru construirea unui adăpost pentru animalele fără stăpîn – n.r.), la plăţile nelegale efectuate pentru firmele care au realizat refacerea unor artere, la plăţi nejustificate pentru materiale de construcţii sau la alte plăţi pentru “SC X SRL”.

 

Nu s-a votat nimic

Şedinţa ordinară a Consiliului General al Capitalei a fost unică în istorie. Nu mă refer la circul făcut de consilierii PSD şi PD-L, căci ne-am obişnuit de mult cu el, ci la faptul că este pentru prima dată cînd într-o şedinţă nu se aprobă nici un proiect. Subiectele aflate pe ordinea de zi au fost retrase de la dezbatere, iar cele propuse nu au primit cvorumul necesar. Primarul general, Sorin Oprescu, a propus scoaterea primelor două proiecte şi introdu­cerea altor două privind vînzarea spaţiilor proprietate a statului cu funcţiunea de cabinete medicale. N-a fost decît un pas pînă cînd cele două tabere au început să se încaiere. Cei de la PD-L i-au reproşat lui Oprescu că a început cu stîngul şi că nu aşa se conduce Bucureştiul. Cei de la PSD ime­diat au sărit în apărarea primarului general. Preţ de o oră şi jumă­ta­te, nu s-a luat nici o decizie. S-a vorbit mult şi prost. Iar cînd s-a trecut la vot, lucrurile s-au complicat. Deşi în sală erau 50 de consilieri, au votat 51. Situaţia s-a repetat la fiecare proiect propus, de fiecare dată o persoană ori vota de două ori, ori nu vota niciodată. Pînă la urmă nu s-au retras toate proiectele, ca să fie pace. Băşcălia aleşilor locali a fost întreruptă de un bucureştean aflat în sală, care a cerut discutarea cu prioritate a retrocedării proprietăţilor dobîndite fraudulos. “Daţi-ne proprietăţile înapoi”, “V-am adus un buchet de lavandă să înlăturaţi moliile”, ţipa omul pînă cînd a fost dat afară de oamenii de la pază.

 

Contractul Dalli a fost reziliat

Sorin Oprescu a reziliat ieri contractul cu firma Dalli, care administrează majoritatea par­că­rilor cu plată din Capitală. Anun­ţul a fost făcut la finalul şedinţei Consiliului General. La sfîrşitul lunii mai 1995, firma “Dalli Exim”, administrată de Dorin Cocoş, apropiat al preşedintelui Traian Băsescu, a cîştigat lici­ta­ţia organizată de Primăria Capitalei pentru administrarea a 52 de par­cări din zona centrală a ora­şu­lui. “Dalli Exim” a cîştigat lici­ta­ţia, oferind municipalităţii 55,5% din încasări. Pe vremea cînd primar interimar era actualul vice­pri­­mar general, Răzvan Mur­gea­nu, în 2005, contractul a fost prelungit fără a se mai face o altă licitaţie.

×
Subiecte în articol: observator oprescu