x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oprescu: Strategia Dunării este o prioritate pentru Capitală

Oprescu: Strategia Dunării este o prioritate pentru Capitală

29 Oct 2013   •   19:26
Oprescu: Strategia Dunării este o prioritate pentru Capitală
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Strategia Dunării este o prioritate pentru Capitală și va contribui la dezvoltarea întregii regiuni, a declarat marți primarul Capitalei, Sorin Oprescu, informează agerpres.ro.

"În acest context vreau să subliniez faptul că nu am uitat de vecinii noștri aflați la sud de Dunăre pentru că atât România, cât și Bulgaria, reprezintă puntea de legătură dintre Vest și zona Balcanilor. Am convingerea că acest canal București-Dunăre reprezintă pilonul principal pentru bună dezvoltare a zonei Capitalei, dar și pentru Giurgiu, Oltenița, Ruse, Sofia sau celelalte orașe aflate la nord și la sud de Dunăre", a spus Oprescu, în contextul în care s-a întâlnit marți la sediul municipalității cu primarii prezenți săptămâna aceasta în Capitală pentru a participa la cea de-a VII-a conferință a orașelor și regiunilor dunărene și la cel de-al doilea Forum Anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

El a subliniat că sunt necesare resurse pentru a putea susține dezvoltarea unei zone atât de importante cum este București-Giurgiu-Ruse.

"Cred cu tărie în ideea de a fi împreună în acest demers. Este foarte important să știm că suntem sprijiniți de orașe precum Regensburg, Ulm, Inglolstadt sau Viena în implementarea proiectelor Strategiei Dunării", a menționat edilul Capitalei.

În cadrul întâlnirii s-a discutat despre necesitatea dezvoltării zonei Dunării prin inițierea de proiecte comune între Bulgaria și România.

"Chiar dacă Bucureștiul nu este încă — și doresc să subliniez încă — oraș la Dunăre, este capitala unei țări importante a Dunării. O mare parte din acest fluviu se află pe teritoriul României și Bulgariei și împreună aveți foarte multe orașe cu deschidere la Dunăre, la nord sau la sud. Din aceste considerente este foarte important pentru ambele țări să reușească să colaboreze cât mai eficient și să dezvolte împreună cât mai multe proiecte care să ducă la creșterea armonioasă a acestei zone, contexte similare conducând la bună colaborare de astăzi dintre Bratislava și Viena", a arătat primarul orașului Ulm, Ivo Gonner.

El a subliniat totodată importanța implicării guvernelor celor două țări (România și Bulgaria) pentru susținerea autorităților locale în dezvoltarea de proiecte printr-o absorbție cât mai mare a fondurilor europene.

La rândul său, reprezentantul municipalității din Viena, Omar al Rawi, a spus că e esențială ducerea la bun sfârșit a implementării acestei strategii. "Cel mai important lucru este să realizăm că suntem parteneri și nicidecum competitori. Sperăm că atunci când ne vom revedea la cel de al treilea forum care se va organiza anul viitor la Viena să putem vedea noi rezultate ale implementării strategiei Dunării", a adăugat Omar al Rawi.

În cadrul întâlnirii, primarii orașelor Giurgiu și Ruse au discutat despre continuarea proiectelor comune dintre cele două orașe, dar și despre posibilitatea construirii unui nou pod peste Dunăre, lucrare ce ar putea fi realizată în parteneriat public privat.

"Giurgiu și Ruse vor candida împreună pentru Capitala Culturală Europeană Transfrontalieră în anul 2019. În acest sens, avem nevoie de tot sprijinul dvs, atât cel al Bucureștiului, cât și al celorlalte orașe", a declarat primarul orașului Ruse, Plamen Stoilov.

Întrevederea a avut drept scop trasarea principalelor măsuri care se impun a fi luate în baza concluziilor desprinse în urma dezbaterilor celui de al doilea Forum SUERD și a Conferinței orașelor și regiunilor dunărene. Astfel, au fost stabilite modalitățile concrete de susținere a proiectelor comune în vederea maximizării șanselor de obținere a fondurilor europene destinate Regiunii Dunării.  

×