x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oraşul cu taxiuri "verzi"

Oraşul cu taxiuri "verzi"

23 Mar 2010   •   00:00

San Francisco este oraşul taxiurilor verzi în adevăratul sens al cuvântului, nu numai la culoare. Mai mult de jumătate din taxiurile din oraş rulează acum cu combustibili mai curaţi.

Acum doi ani, primăria San Francisco a introdus o hotărâre prin care cere tuturor companiilor de taximetre să îşi convertească maşinile la hibrizi care să ruleze şi cu energie electrică sau la maşini care să folosească gaz lichefiat.

Primarul Gavin Newsom a anunţat ieri că San Francisco se află la jumătatea drumului în atingerea scopului de a avea peste 90% din flotele sale de maşini rulând pe energii alternative, scrie San Francisco Examiner.

"Taxiurile folosesc o grămadă de combustibil, ceea ce este un mare contributor la emisiile noastre din transport", a spus Newsom. Deja 57% din taximetrele din San Francisco sunt hibrizi sau rulează cu gaz compresat, ceea ce impulsionează oraşul în reducerea cu 20% a emisiilor faţă de 1990. Ţinta este anul 2012. Emisiile taxiurilor sunt acum la 12% din nivelurile din 1990, ceea ce echivalează cu 4.700 de maşini luate de pe străzi.

Bud Hazelkorn, şofer al unui taxi verde, spune că el economiseşte 175 de dolari pe săptămână cu Toyota sa Prius. Adiţional, şoferii "    verzi" mai salvează din costurile cu mentenanţa şi pot merge mai mult cu aceeaşi cantitate de combustibil. În schimb, taxele pentru ei sunt mai mari decât la maşinile pe benzină obişnuită.

Pentru a ajuta companiile să devină prietenoase cu mediul, primăria dă granturi de 2.000 de dolari firmelor pentru fiecare maşină cumparată care merge cu energie alternativă.


Taxiurile "verzi" în cifre:

● Emisiile acestora sunt la 12% din nivelul corespunzător anului 1990
● 57% din taxiuri rulează acum cu combustibili alternativi
● 45% vor fi convertite în hibrizi sau vor rula cu gaz lichefiat într-un an

1.378 taxiuri există în San Francisco
● 788 funcţionează "mai verde", pe combustibili alternativi
● 131 ard gaz lichefiat
● 657 sunt hibride

×
Subiecte în articol: verde!