x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ORDONANŢĂ AMĂNATĂ/Zonele verzi, în pericol

ORDONANŢĂ AMĂNATĂ/Zonele verzi, în pericol

de Iulia Barbu    |    27 Feb 2009   •   00:00

În Bucureşti s-a construit mult şi prost ani de zile. S-au distrus zone verzi prin încălcarea legilor sau încadrarea din condei a unor terenuri drept zone construibile. Cartierele rezidenţialesau birourile de lux au topit hectare întregi de verdeaţă. În ciuda acestui asalt al betonului, legile care protejează mediul se zbat pe masa diverselor comisii de avizare.




Construirea de blocuri pe spaţiile verzi a devenit un obicei revoltător
Jurnalul foto

În 2005, Ordonanţa de Urgenţă 114 interzicea schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi, indiferent de regimul juridic al acestora. Băieţii deştepţi din imobiliare au avut grijă ca articolul 71, care se referă strict la salvarea zonelor verzi, să fie modificat. Astfel, miza acestui articol a devenit motiv de dezbatere a unor şedinţe fără sfârşit.

În şedinţa Comisiei pentru Administraţie Publică, Amenajarea Teritoriului şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor de miercuri, 25 februarie, au fost respinse amendamentele Legii Specifice a spaţiilor verzi 24/2007. În acest mod, s-a legalizat practic construirea unor aşa-zise "obiective economice şi socioculturale" pe spaţiile verzi din intravilan. "În comisia din această săptămână mai mulţi primari au susţinut că amendamentele acestea ar împiedica dezvoltarea viguroasă şi susţinută a unor sate. Pentru tineri edilii îşi doresc să ridice blocuri pe malul izlazurilor. Din punctul meu de vedere, este îndoielnic faptul că aceştia se vor duce să locuiască la ţară. În dezbatere, reprezentantul Ministerului Mediului, cel care ar trebui să militeze pentru păstrarea spaţiilor verzi, a propus respingerea Ordonanţei 114! Motivaţia ministerului este că are în lucru un alt act normativ care să reglementeze situaţia spaţiilor verzi. Însă, în intervalul până la intrarea în vigoare a acestui nou act normativ, numeroase spaţii verzi ar fi putut căpăta statutul de construibil. Din fericire, Comisia a amânat dezbaterea Ordonanţei 114, care rămâne încă în vigoare până la votul final din plen", a precizat pentru Jurnalul Naţional Nicuşor Dan, preşedintele asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul". Ordonanţa 114, cea care a salvat practic zonele verzi de orice construcţie, a fost dintotdeauna călcâiul lui Ahile în confruntările dintre aleşii noştri şi ONG-urile de mediu. Astfel, deşi figura pe ordinea de zi, votul pentru aceasta a fost amânat pentru două săptămâni. "Poziţia Ministerului Mediului privind OUG 114/2007 este îngrijorătoare! În şedinţă, reprezentanţii ministerului nu au susţinut această iniţiativă, emisă totuşi de Ministerul Mediului în 2007. Poziţia a fost comunicată chiar de către secretarul de stat al acestei instituţii, prezent în cadrul şedinţei din comisie. Numeroşi membri ai comisiei au avut poziţii de susţinere a ordonanţei, iar ONG-urile au prezentat rezultatele unui studiu realizat în 2008, cu sprijinul IMAS, care arată că 66% din cetăţenii români sunt direct afectaţi de construcţiile pe spaţiile verzi, cât şi că 77% dintre cetăţenii români doresc încetarea acestora", a precizat Liana Buzea, preşedinte EcoAssist.

MAI MULT VERDE
ONG-urile vor organiza luni, 2 martie, o dezbatere publică pentru mult discutata Ordonanţă 114 în sala de şedinţă a Comisiei pentru Administraţie Publică, Amenajarea Teritoriului şi Echilibru Ecologic a Camerei Deputaţilor. Pentru satisfacerea unor interese locale ale diverşilor primari, această ordonanţă riscă să fie respinsă. "În cazul în care, în cadrul acestei dezbateri, cele 13 ONG-uri de mediu vor constata că OUG 114/2007 nu are susţinere din partea celor două instituţii vizate, Ministerului Mediului şi Ministerului Dezvoltării, acestea vor organiza o consultare publică privind spaţiile verzi din intravilan, în cadrul Camerei Deputaţilor. La această consultare vor fi deschise uşile şi către asociaţiile de locatari şi proprietarii instituţiilor de învăţământ superior de specialitate, întreprinderilor specializate în amenajare peisagistică, cât şi instituţiilor publice şi private de sănătate. Scopul va fi acela de a prezenta spaţiile verzi din intravilan din mai multe perspective şi de a forma o imagine publică de ansamblu asupra acestui subiect",  a mai precizat Liana Buzea.

×
Subiecte în articol: verde! verzi