x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ORDONANŢA “VERDE” / Blocurile-turn sunt mai greu de ridicat

ORDONANŢA “VERDE” / Blocurile-turn sunt mai greu de ridicat

de Iulia Barbu    |    17 Mar 2009   •   00:00
ORDONANŢA “VERDE” / Blocurile-turn sunt mai greu de ridicat

Ani de zile, în Bucureşti, s-a construit mult şi prost, blocurile-turn sufocând hectare întregi de verdeaţă. În al 12-lea ceas, Ordonanţa 27/2008 va fi supusă votului din Camera Deputaţilor. Dacă va fi aprobată, băieţii deştepţi din imobiliare nu vor mai putea să ridice zeci de etaje sau să construiască fără limite.



Legislaţia permisivă, tergiversarea ordonanţelor care ar proteja mediul şi banii băieţilor din imobiliare au făcut ca, în doar câţiva ani, Bucureştiul să fie sufocat de beton. Sute de hectare de spaţii verzi au fost sacrificate de cartiere rezidenţiale, strecurând prevederile legislative astfel încât singurii câştigători să fie oamenii de afaceri cu viziune. Potrivit datelor deţinute de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, în ultimii ani, în Bucureşti dezvoltatorii imobiliari au câştigat în jur de 500 de milioane de euro, anual, din operaţiile pe hârtie. Ei au obţinut de la Consiliul General şi de la Consiliile Locale de sector modificarea coeficienţilor urbanistici pe parcelele pe care le deţineau. Rezultatul nu s-a lăsat aşteptat. S-a ajuns la o densificare exagerată a oraşului. Sutele de bucureşteni care stau în trafic plătesc acum prin timpul lor aceste profituri. Vecinii coloşilor de beton sunt sufocaţi în propriile case, iar lumina soarelui a devenit un lux. Ordonanţa 27/2008 care modifică legea urbanismului 350/2008 reduce considerabil posibilitatea consiliilor locale de a modifica Planul Urbanistic General prin Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) sau Planuri Urbanistice de Detaliu (PUD), tocmai pentru a apăra oraşele de o densificare exagerată. Mai mult, instituţiile abilitate ale statului vor fi obligate să organizeze dezbateri publice, astfel încât oamenii să ştie ce construcţii au fost avizate şi mai ales să îşi spună punctul de vedere.

VOLUNTARI, CĂLCÂIUL LUI AHILE
La dezbaterea publică de ieri, OUG 27/2008 a fost aplaudată de mai toţi cei prezenţi. Arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, a afirmat că ordonanţa va întări rolul Planului Urbanistic General, iar mult-cunoscutele derogări vor fi mult mai greu de obţinut: “Această ordonanţă nu va stopa dezvoltarea oraşului, ci va opri presiunea proprietarilor de terenuri care construiesc haotic”. Şerban Sturdza, preşedintele Ordinului Arhitecţilor, a asigurat că ordonanţa 27 va beneficia de întregul sprijin al arhitecţilor: “Am făcut şi eu parte din Comisia de Urbanism. Atunci când existau lucrări exagerate, cei mai mulţi dintre arhitecţi răspundeau: aşa mi-a cerut clientul. Sper ca, o dată cu adoptarea acestei ordonanţe, arhitecţii să nu se mai ascundă în spatele unei firme”, a precizat Sturdza. Singurul preocupat de noua formă a ordonanţei a fost Vlad Cavarnali, arhitectul Direcţiei Urbanism şi Amenajarea Teritoriului Ilfov. “Mă tem de faptul că, presiunea şi haosul din Bucureşti s-ar putea resimţi pe viitor în judeţul Ilfov. PUG-ul oraşului Voluntari a fost aprobat ilegal. Mai întâi trebuie să rezolvăm această problemă, astfel încât să ne raportăm corect la ceea ce prevede noua ordonanţă”, a precizat Cavarnali.

Spaţiile verzi, în dezbatere

La comisia de la Camera Deputaţilor se va discuta mâine şi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 114/2007 care completează şi modifică Legea Mediului (OUG 195/2005) prin interzicerea schimbării destinaţiei spaţiilor verzi, indiferent de tipul de proprietate. Actul normativ trebuie adoptat în formula aceasta pentru a salva parcurile şi zonele verzi, atât din ţară, cât şi din Bucureşti. Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a trimis săptămâna trecută scrisori către toţi liderii de partid, explicând importanţa acestei legi. Mircea Geoană, preşedintele PSD, i-a răspuns edilului asigurându-l de sprijinul partidului său. “Consider de mare importanţă conservarea zonelor verzi, a parcurilor şi a bazelor sportive. Sunt convins că în cadrul grupului parlamentar social-democrat propunerea va primi un răspuns just”, a precizat Geoană. Trebuie precizat că singurii care s-au declarat împotrivă au fost parlamentarii PD-L, mai ales că actul normativ a fost modificat în perioada în care ministrul Mediului era Sulfina Barbu.
(Monica Andrei Capatos)

×
Subiecte în articol: observator