x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ostatici in Irak - Incoerente si complezenta

Ostatici in Irak - Incoerente si complezenta

de Marina Constantinoiu    |    25 Iun 2005   •   00:00
Ostatici in Irak - Incoerente si complezenta

Hotarat lucru, de la eliberarea jurnalistilor romani captivi in Irak incoace, presa internationala a capatat gustul indoielii. Preluandu-l, probabil, de la romani, l-a transferat la francezi.

Hotarat lucru, de la eliberarea jurnalistilor romani captivi in Irak incoace, presa internationala a capatat gustul indoielii. Preluandu-l, probabil, de la romani, l-a transferat la francezi.
Eliberarea jurnalistei Florence Aubenas si a ghidului sau irakian, Hussein Hanun, a facut presa francofona si nu numai sa se intrebe de unde apar atatea incoerente in declaratiile celor doi, ca sa nu mai punem la socoteala ce declara inainte-eliberatii, cei trei ziaristi romani, Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian.

COMPARATIE. Un articol publicat ieri de Media Ratings, agentie de monitorizare a presei franceze, pe site-ul sau Internet, http:// www.m-r.fr, pune fata in fata declaratiile jurnalistei franceze, ale ghidului sau irakian, precum si pe cele ale romanilor, subliniind incoerentele si mai ales faptul ca acestea nu au fost scoase in evidenta de presa franceza.

"Astfel, in cursul conferintei de presa din 14 iunie, Florence Aubenas declara: «Era un beci. Chiar daca, timp de cinci luni, am avut ochii legati, il cunosc bine. Avea 4 metri lungime, 2 latime si o inaltime de circa 1,50 metri, ca nu puteai sta in picioare». Dar, tot in cursul conferintei, se pare ca banderola de pe ochi nu a impiedicat-o sa numere barnele din plafon: «Viata intr-un beci ce poate fi ? Ce faceam ? Numaram. Zilele, minutele, barnele din plafon, deci numaram totul»", se arata in analiza. Florence a afirmat ulterior ca a fost detinuta alaturi de Hussein, fara a sti: "Sus, ne-au scos banderolele... Mi-au spus: «Ia vezi cine e langa tine» si m-am uitat. Era Hussein. In tot acest timp era la 90 de centimetri si eu nu stiam". Dar, pe 13 iunie, TF1 dadea publicitatii o versiune diferita care emana de la Hussein: "In privinta conditiilor de detentie, Hussein o omagiaza pe Florence, indicand ca jurnalista l-a ajutat sa treaca peste acest moment greu: «Mi-a spus tot timpul we will survive (sigur ca vom supravietui - n.r.)»".

CONTRAZICERI. Or, in Le Monde, din 13 iunie, Hussein se contrazice, sustine analiza site-ului. El lasa sa se inteleaga ca stiau amandoi ca sunt impreuna si declara:
"Eram amandoi, Florence si cu mine, intr-un beci, cu mainile legate si cu ochii acoperiti. Florence era intr-o parte a beciului, eu in cealalta. Cu Florence ma cunosteam de peste doi ani. M-am aratat foarte disciplinat, nu am incalcat niciodata nici un consemn. Sunt un militar, in sufletul meu. O data sau de doua ori pe zi, aveam dreptul sa cerem sa iesim afara, pentru a merge la toaleta in fundul curtii. Asta e tot". "Care-i versiunea adevarata? Au comunicat intre ei sau nu? E credibil sa-ti imaginezi ca doua persoane, la mai putin de un metru distanta, sa nu-si dea seama de prezenta lor, in timp ce zilnic le spuneau diverse lucruri rapitorilor?", se intreaba autorii analizei. Care ajung si la declaratiile ziaristei romane Marie-Jeanne Ion, care a afirmat ca a fost detinuta alaturi de Florence.

Marie-Jeanne a declarat intr-un interviu acordat Liberation, la 13 iunie, ca a purtat conversatii cu ostatica franceza in timpul detentiei: "Atunci am inceput sa vorbim mai mult. Florence ne povestea experientele sale jurnalistice, in Rwanda, Kosovo, Irak, noi ii vorbeam de Romania de azi".

In fine, o alta declaratie de-a lui Hussein, preluata de RTL.fr, nu coincide nici cu propriile declaratii, nici cu cele ale ziaristei romane, remarca analiza: "Revenind la lunile de detentie, Hussein Hanun a dezvaluit pentru prima oara ca a avut de doua ori ocazia sa evadeze, dar ca n-ar fi putut s-o abandoneze pe Florence Aubenas. Fara a sti ca este incarcerat cu ea, el credea ca femeia care se afla langa el era ziarista: «Nu ne vedeam, dar am simtit ca Florence era acolo, dar nu puteam vorbi cu ea». El a precizat ca nu stia daca alte persoane au fost incarcerate alaturi de ei doi".

Concluzia analizei? "Este clar ca toate aceste informatii se contrazic intre ele, fara ca acest lucru sa alerteze media franceza, cu mici exceptii."
×
Subiecte în articol: observator florence hussein