x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator OTV obligat de instanţă să plătească CNA amenzi de 80.000 de lei

OTV obligat de instanţă să plătească CNA amenzi de 80.000 de lei

11 Ian 2008   •   00:00

Postul OTV trebuie să plătească Consiliului Naţional al Audiovizualului suma de 80.000 de lei, reprezentând suma totală a unor amenzi date postului de membrii Consilului, ca urmare a trei sentinţe definitive, pronunţate în perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2007.

Postul OTV trebuie să plătească Consiliului Naţional al Audiovizualului suma de 80.000 de lei, reprezentând suma totală a unor amenzi date postului de membrii Consilului, ca urmare a trei sentinţe definitive, pronunţate în perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2007. Consiliul a obţinut câştig de cauză în instanţă, sentinţele fiind deja comunicate administraţiei financiare în vederea începerii procedurii de executare silită. Procesele au avut ca obiect trei amenzi date de CNA postului pentru ediţii ale emisiunii “Dan Diaconescu Direct”. O primă amendă contestată în justiţie de OTV, în valoare de 50.000 de lei, a fost primită de post de la CNA pentru difuzare de imagini reprezentând consumarea unor acte sexuale. O altă amendă pe care televiziunea este silită să o plătească - 25.000 de lei - a fost acordată de Consiliu, pentru o altă ediţie a emisiunii moderate de Dan Diaconescu, în care Corneliu Vadim Tudor a adus acuzaţii grave cu incidenţă penală şi morală la adresa Preşedintelui României, Traian Băsescu şi a altor demnitari, oameni de afaceri, jurnalişti, fără ca acestea să fie probate în vreun fel. Postul OTV este silit să plătească şi o amendă de 5.000 de lei, tot pentru “Dan Diaconescu Direct”, CNA sancţionând emisiunea pentru discriminarea şoferului britanic implicat în accidentul rutier în care au murit regizorul Cristian Nemescu şi alţi doi tineri. CNA a câştigat, printr-o sentinţă definitivă, şi un proces cu TVR1, al cărui obiect era prevederea din Ordonanţa Guvernului 39 din 2005 privind cinematografia, prin care se solicită CNA să nu monitorizeze publicitatea pentru filmele româneşti.

De asemenea, CNA a mai câştigat fondul la cinci procese cu OTV, postul trebuind să plătească amenzi cumulate în valoare de 55.000 de lei, aceste hotărâri putând fi atacate cu recurs la instanţa superioară. Cele cinci procese au avut ca obiect mai multe patru amenzi şi o somaţie publică, date de CNA televiziunii OTV. CNA a amendat cu 20.000 de lei OTV pentru emisiunea “Dan Diaconescu Direct”, în care au fost difuzate materiale înregistrate care au prezentat imagini neblurate cu un tânăr spânzurat şi persoane aflate în situaţii dramatice. Totodată, postul OTV a mai fost amendat cu 25.000 de lei pentru o ediţie a aceleiaşi emisiuni, pentru dezinformarea publicului în legătură cu activitatea CNA şi a comunicatului Consiliului despre cazul sinuciderii elevului Bogdan Costache. OTV a mai pierdut trei procese în care a contestat o amendă de 5.000 de lei, primită pentru emisiunea “Lumea de azi...lumea de mâine”, în care s-a făcut publicitate mascată unui centru medical, o amendă de 5.000 de lei şi o somaţie publică, pentru emisiunea “Tele Zodiac”, în care au fost promovate practici oculte, făcându-se reclamă anumitor servicii oferite de astrologi, clarvăzători, vindecători şi ghicitori, identificate de public prin numerele de telefon afişate pe ecran. În perioada 1 octombrie - 31 decembrie, CNA a mai câştigat fondul proceselor cu TVR 1, TVR 2, B1 TV, Radio 21, operatorii de cablu RCS/RDS şi CCC Blue Telecom, Radio Orion Sebeş şi ziarul Ziua, deciziile putând fi atacate cu recurs, la instanţa supremă. Astfel, procesul dintre CNA şi TVR 1 a avut drept obiect somaţia publică primită de post pentru difuzarea insistentă a unei pancarte cu conţinut licenţios la adresa echipei Steaua, în timpul meciului de fotbal Dinamo-Benfica Lisabona.

            TVR 2 a fost amendat cu 6.500 de lei pentru documentarul “Fără limite-sex pe bani”, în care a fost prezentată viaţa unei prostituate, CNA câştigând procesul, însă postul poate face recurs.

            În cazul operatorilor de cablu, CNA a amendat RCS/RDS cu 5.000 de lei, pentru retransmiterea ilegală a postului TVR Cultural, şi CCC Blue Telecom, cu aceeaşi sumă, din cauză că a retransmis programe, în mod neautorizat.

            De asemenea, Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea intentată CNA, în luna martie 2007, de Radio 21, privind transferul unor licenţe Mix FM între companiile Canaris şi Canet, şi plata unei despăgubiri de un milion de lei. Potrivit departamentului juridic al CNA, Curtea de Apel a considerat neîntemeiată acţiunea Radio 21, însă compania deţinută de trustul Lagardere poate face recurs la înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

            Procesul cu ziarul Ziua a avut ca obiect spotul publicitar "întoarcerea", a cărui difuzare a fost oprită de CNA, pentru publicitatea politică negativă la adresa preşedintelui Traian Băsescu.

            Consiliul Naţional al Audiovizualului a pierdut un singur proces, finalizat în perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2007, prin care Consiliul revendica primele de vacanţă suspendate în perioada 2001 - 2006, prin Legea bugetului.

×
Subiecte în articol: observator