Curtea Constituţională a decis cu majoritate de voturi, că dispoziţiile OUG 230/2008 prin care a fost interzisă cumularea pensiei cu salariul de la stat este neconstituţională, admiţând astfel sesizarea Avocatului Poporului.
Curtea Constituţională a admis excepţia invocată de Avocatul Poporului, stabilind că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 230/2008 este neconstituţională deoarece afectează drepturile fundamentale prevăzute de Constituţie privind dreptul la muncă şi dreptul la pensie, respectiv contravine articolului 115 alineatul 6 din legea fundamentală.
Decizia este definitivă şi general obligatorie, fiind luată cu majoritate de voturi.
Motivarea soluţiilor pronunţate de Curtea Constituţională va fi prezentată în cuprinsul deciziilor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Deciziile sunt definitive şi general obligatorii şi se comunică Preşedintelui României, se arată într-un comunicat de miercuri al CC.
Potrivit articolului 18 alineatul 2 din Legea organică a Curţii Constituţionale, deciziile prin care se constată neconstituţionalitatea legii se comunică şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.
Guvernul va interzice cumulul pensiei cu salariul prin lege în procedură de urgenţă
Guvernul va promova un proiect de lege prin care va interzice cumulul pensiei cu salariul, act normativ care va fi dezbătut în Parlament în procedură de urgenţă, a anunţat premierul Emil Boc
"Guvernul are determinarea să meargă mai departe, pentru a putea să pună capăt acestui dezmăţ pe ban public. Ce vom face ? Curtea a respins ordonanţa pe motiv de formă, spunând că Guvernul nu avea dreptul să emită ordonaţe de urgenţă în acest domeniu. Asta înseamnă că, practic, putem merge mai departe pe calea unui proiect de lege supus aprobării Parlamentului, lucru pe care îl vom şi face. Vom iniţia un proiect de lege prin care vom pune capăt dispreţului faţă de banul public, prin care vom interzice la stat cumulul pensiei cu salariul şi vom dezbate în procedură de urgenţă la Parlament. Guvernul va cere procedură de urgenţă la Parlament în vederea aprobării", a spus Boc.
El a precizat că proiectul de lege va fi aprobat într-o viitoare şedinţă de guvern şi va fi transmis Parlamentului pentru a fi dezbătut în procedură de urgenţă.
"Ţinta acestui act normativ nu o reprezintă profesorii pensionari, medicii pensionari, assistenţii maternali, asistenţii persoanelor cu dizabilităţi, actorii. Nu ei au fost şi nu ei vor fi ţinta unui asemenea proiect, ţinta noastră este de a curma dezmăţul şi cheltuiala abuzivă a banului public. Principiul, cred eu, este sănătos şi drept. Acolo unde nu avem posibilitatea să ocupe prin concurs poziţiile care sunt la dispoziţie, acolo vor fi ocupate în continuare de persoane pensionate care pot cumula, dar pe bază de convenţie civilă până când se ocupă prin concurs. După ce se ocupă prin concurs, evident, se merge mai departe în sistem normal", a spus Boc.
Oprescu: Decizia Curţii Constituţionale este corectă, responsabilă şi respectă dreptul la muncă
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, apreciază că decizia Curţii Constituţionale în cazul OUG 230/2008 privind cumulul pensie-salariu este corectă, responsabilă şi respectă dreptul fundamental al fiecărei persoane la muncă.
"Apreciez decizia Curţii Constituţionale de declarare a neconstituţionalităţii ordonanţei 230 din 2008, privind cumulul pensie-salariu, ca fiind una corectă şi responsabilă. Consider că în acest fel se respectă un drept fundamental al oricărui cetăţean, dreptul la muncă. Instituţiile statului au făcut astăzi un exerciţiu de normalitate", a declarat edilul şef al Capitalei, Sorin Oprescu.
Caz fără precedent la Curtea Constituţională: Avocatul Lucian Bolcaş a obţinut o intervenţie directă
Reprezentantul Ministerului Public a susţinut că OUG 230/2008 este neconstituţională dintr-un cu totul alt punct de vedere decât cel invocat de Avocatul Poporului, astfel că cere respingerea acţiunii acestuia.
Comisariatul Pentru Societatea Civilă a depus cerere de intervenţie, opunându-se ordonanţei, iar membrii Asociaţiei 21 Decembrie condusă de Teodor Mărieş a trimis Curţii Constituţionale după finalizarea şedinţei o cerere în care a cerut "de urgenţă” repunerea cauzei pe rol pentru a se discuta "în contradictoriu” şI cererea acestora.
În judecarea excepţiei de neconstituţionalitate a OUG 230/2008 care interzice cumulul pensie – salariu de la stat, Curtea Constituţională a României (CCR) a creat ieri un precedent. Instanţa a admis cererea de intervenţie invocată de avocatul Lucian Bolcaş, susţinător al poziţiei exprimate de Avocatul Poporului. După 30 de minute în care fiecare parte şi-a spus punctul de vedere, cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale s-au retras pentru dezbaterile necesare pronunţării unei decizii. Care va fi verdictul? Este întrebarea care se află pe buzele tuturor. În cursul acestei zile vom afla dacă pică sau nu Ordonanţa Boc.
DOSARUL 42D – CAZ DE REFERINŢĂ
Judecarea excepţiei de neconstituţionalitate a OUG 230/2008 a început la ora 10,20. S-a făcut apelul părţilor, respectiv Avocatul Poporului şI Guvernul României. Înainte însă de a se trece la judecarea propriu-zisă, avocatul Lucian Bolcaş, vicepreşedinte al Partidului România Mare, a lansat o provocare la adresa magistraţilor CCR. S-a purtat un adevărat "duel” pe texte de lege şI principii de drept.
Pe scurt, avocatul dorea să i se permită să vorbească în faţa Curţii, în cadrul unei cereri de intervenţie. DeşI preşedintele completului i-a precizat iniţial că acest lucru este imposibil, deoarece nu este prevăzut în procedura Curţii, avocatul nu s-a lăsat. "Articolul 14 din legea CCR vă îngăduie o autonomie procedurală, proprie rolului şI demnităţii Curţii Constituţionale. Tocmai de aceea am încercat să vă provoc. Poate că în acest moment nu este inutil” a spus Lucian Bolcaş.
Judecătorul constituţional Nicolae Cochinescu a replicat: "Domnule avocat, ştiţi foarte bine că ar însemna să deschidem un robinet pe care o să-l regretăm după aceea!”. Până la urmă, Curtea i-a dat cuvântul avocatului Bolcaş, pe fond, acordându-i un minut pentru a susţine neconstituţionalitatea Ordonanţei care interzice cumulul pensie-salariu de la stat. A fost creat astfel precedentul de a acorda dreptul la o intervenţie directă în faţa instanţei, până acum fiind doar primite la dosar doar cereri de intervenţie în scris, care, de regulă, au fost respinse de Curte.
AVOCATUL POPORULUI
Reprezentantul Avocatului Poporului a susţinut în faţa Curţii că OUG 230/2008 încalcă mai multe articole din Constituţie. Articolul 1, alineatul 5 din Constituţie, spune că respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatoriu. Deci este obligatoriu şi pentru Guvern.
Un alt articol invocat a fost 115, alineat 6 din Legea Fundamentală care prevede că Ordonanţele de Urgenţă nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie. Avocatul Poporului a susţinut că prin OUG 230/2008 se încalcă dreptul la muncă, un drept ce nu poate fi îngrădit, potrivit art. 41 din Constituţie, dar şi art. 6 punctul 1 din Pactul Internaţional pentru Drepturi Economice Sociale Culturale, ratificat prin Decretul 212/1974. Se încalcă şi dreptul la pensie, prevăzut de art 47 din Legea fundamentală, dar şi dreptul de proprietate privată prevăzut de art 44, interdictţia de a cumula pensia cu salariul de la stat echivalând practic cu o expropiere, salariul şi pensia fiind bunuri proprietate privată, susţine Avocatul Poporului.
MINUTUL DE AUR
Avocatul Lucian Bolcaş a primit un minut la discuţiile pe fond. Acesta a ridicat două chestiuni: sfera noţiunii de atingere, precizând că aceasta vizează orice formă inclusiv modificarea unor drepturi precum dreptul la muncă, dreptul la protectţie socială.
A doua problemă pusă în discuţie a fost teoria drepturilor câştigate în strânsă legătură cu neretroactivitatea legilor. "Pensionarea militarilor s-a făcut prin două ordonanţe una de urgenţa cealaltă simplă, în condiţii speciale de restructurare a forţelor armate, cu obligeţia statului de a le face reîncadrarea în muncă”, a spus Bolcaş. Preşedintele CCR Ioan Vida a precizat că în cuprinsul deciziei, Curtea va răspunde şi la observaţiile ridicate de avocat.
PROCURORUL
Reprezentantul Ministerului Public în această şedinţă a susţinut că Ordonanţa criticată exprimă un "drept de opţiune” fără să fie încălcate dreptul la muncă sau la pensie”. Celelalte critici au fost considerate ca neîntemeiate, inclusiv cea privind dreptul la proprietate privată. "Protecţia acestui drept în Constituţie nu este absolută. El poate fi restrâns pentru cauze de utilitate publică, de interes general. Consider că OUG 230/2008 îndeplineşte toate cerinţele prevăzute de articolele invocate. Neconstituţionalitatea acestei OUG constă în alt text care nu a fost sesizat de Avocatul Poporului, astfel că solicit respingerea excepţiei” a spus procurorul de şedinţă.
Reprezentantul Comisariatului pentru Societatea Civilă, Emilian Prodan, a spus magistraţilor CCR că "probabil Guvernul nu a gândit haosul pe care îl creează României, când cei obligaţI să plece vor lăsa locurile libere pentru noii angajaţi. Este un adevărat pericol mai ales în mediul rural, în domeniul învăţământului şI al sănătăţii”. Si acesta a cerut ca OUG să fie declarată neconstituţională.
După o oră şI jumătate de la încheierea şedinţei, magistraţii încă dezbăteau cazul, un verdict fiind aşteptat în cursul acestei zile.
"Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire”.
Guvernul susţine, totuşi, că interdicţia cumulului pensiei cu salariul nu aduce atingere dreptului la muncă şi dreptului la pensie, drepturi prevăzute în Constituţie, deoarece pensionarii care vor să lucreze au la dispoziţie şi alte modalităţi de a-şi rotunji veniturile, printre care plata cu ora, încheierea convenţiilor civile sau salariul dobândit în sectorul privat.
Executivul a transmis punctul său de vedere preşedintelui CCR, Ioan Vida.
Citește pe Antena3.ro