x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Palatul Parlamentului devine "verde"

Palatul Parlamentului devine "verde"

de Alexandru Nastase    |    18 Iun 2009   •   00:00
Palatul Parlamentului devine "verde"

Palatul Parlamentului, cea mai mare clădire administrativă din lume, are de ieri un prim sistem de colectare selectivă a deşeurilor. Iniţiativa face parte dintr-un proiect de "înverzire" a Casei Poporului, demarat în urmă cu aproape doi ani de deputatul PSD Iulian Iancu şi la care a subscris din această legislatură şi pedelista Sulfina Barbu.



Sistemul implementat ieri acoperă deocamdată doar deşeurile de la Camera Deputaţilor, colectarea selectivă creând mai multe premise pentru reciclarea sticlei, plasticului şi hârtiei. Secretarul general al Camerei Deputaţilor a declarat că în fiecare lună se strâng între 600 şi 900 de metri cubi de gunoi menajer. Anual, în Camera Deputaţilor generează 12.000 de metri cubi de deşeuri, din care până acum era colectată separat şi reciclată o cantitate foarte mică.

De acum, deşeurile de ambalaje de hârtie, plastic, metal şi sticlă vor fi colectate separat şi transportate către capacităţile de reciclare. Eco-Rom Ambalaje a pus la dispoziţia Camerei Deputaţilor 700 de coşuri speciale pentru colectarea selectivă în birouri şi opt containere speciale pentru depozitarea acestora. Ridicarea şi transportul vor fi realizate în parteneriat cu Urban SA.

"Colectarea selectivă a deşeurilor în spaţiul Camerei Deputaţilor a fost relativ simplu de demarat datorită faptului că toţi cei implicaţi, cunoscând obligaţiile legale specifice, au dorit să le pună în practică. Eco-Rom Ambalaje a contribuit cu resurse şi experienţa de cinci ani în sprijinul organizării colectării selective de la populaţie.

Sperăm că toţi «locuitorii» Camerei Deputaţilor - parlamentari, funcţionari, personal administrativ - se vor alătura celor 3,5 milioane de locuitori din proiectele pe care le desfaşurăm pe plan naţional", a declarat Lorita Constantinescu, PR Manager la Eco-Rom Ambalaje SA.

Proiectul de "înverzire" a Palatului Parlamentului cuprinde şi alte iniţiative pentru reducerea consumului de energie electrică, apă, hârtie şi alte resurse în cea mai mare clădire din România, dar şi de reducere a costurilor. Apa consumată în 2008 în toată clădirea Palatului Parlamentului a costat 17 miliarde de lei vechi, iar energia electrică 75 de miliarde de lei vechi.

"Înverzirea" Casei Poporului presupune înlocuirea becurilor incandescente cu becuri ecologice în tot palatul, dar şi montarea de senzori care să asigure reducerea consumului de apă şi energie electrică. Proiectul este în derulare în parteneriat cu mai multe asociaţii non-guvernamentale, care au fost periodic consultate pentru rezolvarea problemelor.

×
Subiecte în articol: verde!