Papa Francisc a oficiat joi, pentru a cincea oară în timpul mandatului său pontifical, o slujbă în Joia Mare din calendarul catolic într-o închisoare de la periferia Romei, unde suveranul pontif a spălat picioarele unui grup de 12 deţinuţi, informează AFP.
Liderul de la Vatican a fost aplaudat călduros în momentul sosirii sale de aproximativ 200 de deţinuţi din închisoarea Valletri, aflată într-o periferie sud-estică a Romei, unde trăiesc în total aproape 600 de prizonieri şi unde lucrează 200 de supraveghetori.
După o scurtă predică improvizată, papa Francisc, în vârstă de 82 de ani, a îngenunchiat susţinut de doi asistenţi, pentru a spăla şi a săruta picioarele unui grup de 12 deţinuţi - nouă italieni, un brazilian, un ivorian şi un marocan.
Suveranul pontif a reamintit joi că este vorba despre un gest rezervat în trecut "sclavilor" atunci când un oaspete sosea într-o casă. El i-a sfătuit pe toţi deţinuţii să practice între ei acest gest de "fraternitate", repetat în zilele noastre de episcopii catolici.
"Fiecare trebuie să fie servitorul celorlalţi" şi "cel mare trebuie să îl servească pe cel mic", a pledat papa, care a criticat "gestul de a domina, de a face rău, de îi umili pe ceilalţi".
În tradiţia creştină, Joia Sfântă comemorează ziua în care Iisus a spălat picioarele apostolilor şi a instituit euharistia cu ocazia ultimei sale mese (Cina cea de Taină). Ritualul a fost perpetuat în creştinism, cu excepţia unor ramuri protestante.
De la debutul pontificatului său, papa Francisc a decis să descentralizeze această acţiune în afara zidurilor cetăţii Vaticanului. Suveranul pontif a vizitat în trecut, cu această ocazie, o închisoare pentru minori şi un centru pentru foşti mafioţi reintegraţi în societate.
Joi dimineaţă, papa Francisc a condus, de asemenea, în bazilica Sfântul Petru, tradiţionala slujbă pascală care dă startul binecuvântării cu ulei sfinţit, folosit în anumite sacramente oficiate pe parcursul întregului an.
Cu ocazia acestei slujbe în faţa prelaţilor şi a credincioşilor din Roma, papa Francisc a declarat: "Nu suntem distribuitori de ulei îmbuteliat. Practicăm această ungere murdărindu-ne mâinile în timp ce atingem răni, păcate, angoase ale oamenilor".
AGERPRES