x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Parcare in mijlocul Parcului Cetatii

Parcare in mijlocul Parcului Cetatii

de Dan Tomozei    |    23 Oct 2006   •   00:00
Parcare in mijlocul Parcului Cetatii

Primaria Sibiu sacrifica singurul parc de amploare ramas neatins in zona centrala a orasului de dragul unei parcari. Mai multe organizatii negu-vernamentale au declarat "razboi" administratiei locale.

Mai multe organizatii neguvernamentale din Sibiu au declarat "razboi" administratiei locale, dupa ce un nou proiect care vizeaza distrugerea unui parc a fost demarat. "Salvati Parcul Cetatii" este titlul actiunii care a fost demarat la Sibiu, si care a lansat o solicitare de sprijin la nivel national.

Dupa ce in urma cu cateva luni a defrisat o alee cu castani, Primaria Sibiu a demarat proiectul de amenajare a unei parcari in Parcul Cetatii, amplasat pe Bulevardul Coposu. Singurul de amploare ramas neatins in zona centrala a viitoarei Capitale Culturale Europene 2007.

Desi in patru randuri proiectul prezentat spre aprobare la Directia Pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National (DJPCCN) Sibiu a primit avize negative atat la comisa locala, cat si regionala, la initiativa primarului Klaus Werner Iohannis, Consiliul Local Sibiu a aprobat proiectul. "Este o stare normala in cadrul Consiliului Local Sibiu ca proiectele sa fie supuse aprobarii, desi se cunoaste faptul ca acestea au avize negative si chiar nu au toata documentatia necesara intocmita", sustin reprezentantii DJPPCN Sibiu. "Suntem supusi unor presiuni greu de imaginat in anul 2006, insa tot ce primeste avize negative la Sibiu se rezolva prin intermediul pasilor sariti direct la Bucuresti". In conditiile in care primarul Iohannis dispune de o majoritate de 16 consilieri din partea Forumului German Sibiu din totalul de 23 de consilieri, absolut toate proiectele initiate de acesta trec la vot fara nici o problema, chiar daca nu este respectata legea.

Klaus Iohannis

O LICITATIE FARA… SUBIECT. Chiar daca toate documentele legale blocau Primaria Sibiu sa organizeze licitatie pentru viitorul santier, dat fiind ca nu exista nici un fel de avize pentru acesta, administratia a desemnat un castigator: SC Roti Trans SRL Sibiu. Proiectul initiat de Primaria Sibiu prevede ca printre castani sa fie amenajate parcari, spatii de recreere si spatii de joaca pentru copii. Nimic despre noxe si inconveniente in actele Primariei. "Am fost surprinsi sa vedem cum, la sfarsitul saptamanii trecute, lucrarile in santier au fost demarate. Am solicitat oprirea lucrarilor pentru ca nu sunt eliberate avize si am reusit sa oprim deocamdata lucrarea", sustin reprezentanti ai DJPCCN Sibiu.

Avand numai aprobarea Consiliului Local Sibiu, Primaria Sibiu, in absenta avizelor de legalitate, societatea care a castigat licitatia a demarat lucrarile in Parcul Cetatii in apropierea Bastionului Thalia. Deja tone de pamant si piatra au acoperit iarba.

Legea mai poate aStepta. Daca legislatia in materie de urbanism si patrimoniu nu pare sa conteze la Sibiu, nici relatia cu societatea civila nu intereseaza pe nimeni. Potrivit Legii 52/2003, administratia sibiana era obligata sa organizeze o dezbatere publica, insa acest lucru nu s-a realizat. "Daca este sa fim cinstiti, administratia Iohannis nu pare interesata de vocea poporului. Am incercat sa discutam pe tema parcurilor si inainte de a fi taiati castanii de pe Calea Dumbravii, insa nimic. La actiunea de strada la care au participat o mana de sibieni nu am primit mai mult decat o ironie fina din partea primarului", a declarat Marina Bogdan, presedintele executiv al Fundatiei Comunitatii Sibiu.

La randul lor, specialistii in urbanism si arhitectura sustin ca proiectul nu respecta Legea 350/2001 ,care obliga la realizarea unui Plan Urbanistic Zonal inaintea unui Pland Urbanistic de Dezvoltare.

PARCURI IN CENTRUL SIBIULUI. In conditiile in care Romania a aderat inca din anul 2002 la Conventia Europeana a Peisajului, Primaria Sibiu ar trebui sa protejeze mediul. Aceasta, in conditiile in care municipiul Sibiu prezinta un deficit de suprafata spatiu verde pe cap de locuitor. In functie de interesele administratiei locale, statisticile sunt trucate. Astfel, in fata autoritatilor centrale se prezinta o suprafata de peste 14 mp de spatiu verde pe cap de locuitor, desi in realitate suprafata este de numai aproximativ 5 mp. Diferenta este data de includerea in calcul a sutelor de hectare din Padurea Dumbrava Sibiului, aflate la zeci de kilometri in afara perimetrului locuit al municipiului, padure care se intinde pana in statiunea Paltinis.

In zona centrala a municipiului Sibiu, in prezent mai sunt functionale doar Parcul ASTRA, Parcul Tineretului si Parcul Cetatii, cel din urma fiind si cel mai mare si in proximitatea zidului de fortificatie a cetatii orasului. Aici s-au desfasurat cu succes Targul Olarilor si Festivalul Medieval.

CAMPANIE La campania initiata de Jurnalului National poate participa orice persoana afectata de lipsa spatiilor verzi si de defrisarile masive. Cei care detin informatii pe aceasta tema ne pot contacta la urmatoarea adresa de mail: salvatispatiileverzi@jurnalul.ro.
×
Subiecte în articol: verde! sibiu cetăţii