Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie transmite ca pe rolul parchetelor au fost inregistrate peste 500 dosare penale privind desfasurarea referendumului din 29 iulie, iar o parte dintre acestea sunt instrumentate de Directia Nationala Anticoruptie, unde se efectueaza cercetari cu privire la comiterea unor infractiuni de coruptie.
Potrivit unui comunicat al Parchetului General, prin cercetarile derulate in aceste dosare penale 'nu se verifica modul in care au votat cetatenii si nu sunt cercetate persoanele care au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale'.
Parchetul General arata ca verificarile efectuate in aceste dosare au conturat mai multe tipologii de comitere a unor posibile fraude: persoane care figureaza ca au votat atat pe listele electorale permanente, cat si pe listele electorale suplimentare; persoane care figureaza ca ar fi votat, dar in realitate nu s-au prezentat la vot; prezenta pe listele electorale suplimentare a unor persoane cu date de identificare nereale; prezenta pe listele electorale suplimentare a aceleiasi semnaturi in dreptul unui numar mare de persoane.
'Pentru stabilirea situatiei de fapt e necesara audierea persoanelor despre care exista indicii ca au fost trecute fictiv in listele electorale permanente sau suplimentare, calitatea acestora fiind de martor. Audierea martorilor s-a efectuat in conformitate cu prevederile Codului de procedura penala. Potrivit art. 85 din Codul procedura penala, inainte de a fi ascultat, martorul depune juramant tinand mana pe cruce sau pe Biblie', explica Parchetul General.
Ministerul Public cere reprezentantilor celorlalte puteri 'sa se abtina de la declaratii care ar putea fi interpretate ca presiuni la adresa procurorilor'.