x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Parcul Bordei, uitat de Ministerul Mediului

Parcul Bordei, uitat de Ministerul Mediului

de Monica Andrei Capatos    |    01 Iul 2009   •   00:00
Parcul Bordei, uitat de Ministerul Mediului
Sursa foto: Jurnalul foto/

5.000 de metri pătraţi din Parcul Bordei au rămas împrejmuiţi de un gard de fier, singurul lucru care-l face să se asorteze cu peisajul fiind culoarea verde. Terenul a rămas proprietate privată, graţie unui schimb făcut de municipalitate pe vremea lui Videanu, din care cel mai câştigat a ieşit tot Constanda. Chiar dacă parcul a fost declarat de utilitate publică, totul s-a împotmolit la Ministerul Mediului.



A trecut aproape un an şi jumătate, peste 28.000 de metri pătraţi din Parcul Bordei au fost redaţi bucureştenilor după o campanie a ziarului nostru ce a durat mai mult de trei ani. Pentru a face un rezumat, Costică Constanda, proprietarul parcului, a vrut să construiască pe spaţiul verde, având la mână o decizie definitivă şi irevocabilă.

După multe negocieri pe care le-a avut cu Primăria Capitalei, afaceristul a dat la schimb zona verde, oprindu-şi însă 5.000 de metri pătraţi pe motiv că i-a vândut. Pe lângă acest teren pe care l-a păstrat, el a primit la schimb şi jumătate din Satul Francez din Capitală. O afacere cum nu se poate mai bună pentru el.

Despre cei 5.000 de metri pătraţi din parc nu s-au spus foarte mult, în urma investigaţiilor de la vremea respectivă nu s-a găsit nici un act de vânzare-cumpărare între Constanda şi o altă persoană, semn că terenul a rămas tot în proprietatea omului de afaceri. De ce nu s-a făcut schimb pe schimb, adică de ce municipalitatea n-a vrut să elibereze tot parcul, e o întrebare la care sper să facă lumină actuala conducere a Primăriei Capitalei, care va ancheta cazul.

Declararea de utilitate publică a întregului Bordei a fost făcută oficial chiar de Traian Băsescu, el fiind cel care a şi semnat cele două decizii prin care-i dădea lui Costică Constanda Parcul Bordei, fără să ceară acordul Consiliului General, fără să ţină cont de subalternii săi care-l avertizau încă de pe atunci că terenul este spaţiu verde şi nu poate fi dat unui particular.

Ca o ironie a sorţii, anul trecut, preşedintele Băsescu a semnat decretul de promulgare a Legii privind declararea de utilitate publică a terenurilor în suprafaţă de 33.829,52 metri pătraţi şi a construcţiilor proprietate privată care fac parte din Parcul Bordei.

MANDATUL TRECUT
Astfel, statul, prin Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, care a devenit expropriator, ar fi trebuit să îndeplinească toate formalităţile în vederea exproprierii terenului.

Timpul a trecut, parcul a fost renovat, şi mă refer aici doar la cei 28.000 de metri pătraţi, iar gardul care împrejmuieşte terenul încă proprietate privată a rămas. Pentru a afla de ce Ministerul Mediului nu a făcut nimic până acum, am încercat să luăm legătura cu ministrul Nicolae Nemirschi. Acesta n-a fost de găsit, probabil fiind ocupat cu alte probleme, însă punctul lui de vedere a fost transmis de Izabela Caragea, cea care se ocupă de imaginea ministrului. "Există cererea din mandatul trecut, analizăm toate modalităţile, cam atât vă pot spune despre acest subiect", ne-a declarat Izabela Caragea.

Şi ce dacă este o problemă din mandatul trecut, este vorba până la urmă despre o problemă a bucureştenilor care trebuie rezolvată, în nici un caz, demersurile făcute într-un alt mandat nu trebuie stopate din acest motiv. În paralel, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a solicitat Guvernului şi implicit Ministerului Mediului să treacă Parcul Bordei în administrarea Consiliului Local pentru a putea fi redat în totalitate bucureştenilor. Demersurile au fost făcute, dar până acum n-au avut nici un efect, fiind şi acestea blocate la Ministerul Mediului.

"Spaţiile verzi sunt şi vor fi o prioritate. Diferenţa dintre cei 11 mp de spaţiu verde cât revin fiecărui bucureştean şi cei 26 de mp cât este norma europeană se reflectă în aerul viciat pe care-l respirăm în fiecare zi. Acesta este unul dintre motivele pentru care milităm pentru salvarea spaţiilor verzi", a declarat Andrei Chiliman.


Aceeaşi situaţie în parcurile Circului şi Tineretului
Cazul Bordei nu este o excepţie, mai sunt şi alte spaţii verzi care trebuie urgent expropriate pe cauză de utilitate publică. Consilierii generali vor alege astăzi membrii comisiei care va analiza modalitatea prin care cei 12.000 de metri pătraţi din Parcul Circului, reprezentând menajeria Circului Globus, să fie expropriaţi. Un alt caz este şi cel al Parcului Tineretului, unde 40.000 de metri pătraţi sunt retrocedaţi, jumătate din teren intrând în posesia deja celebrei Marioara Micşunescu.

Situaţia a ajuns şi pe masa lui Sorin Oprescu, care vrea să ceară Guvernului o ordonanţă de urgenţă prin care să declare întreaga zonă ciopârţită de utilitate publică. Şi reprezentanţii PC au depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege, iniţiat de senatorul Dan Voiculescu şi semnat de parlamentari de la toate partidele, care prevede ca Parcul Tineretului să fie declarat de utilitate publică.

×