x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Părinţii şi profesorii violenţi vor fi amendaţi

Părinţii şi profesorii violenţi vor fi amendaţi

de Gabriela Antoniu    |    12 Dec 2011   •   21:00
Părinţii şi profesorii violenţi vor fi amendaţi

Cadrele didactice care aplica tratamente degradante minorului ar putea fi amendate cu sume pana in 2.500 de lei, iar in cazul parintilor, sanctiunea poate ajunge pana la 1.000 de lei, masura fiind prevazuta in proiectul de lege privind modificarea Legii 272/2004, informeaza Mediafax.

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) a organizat ieri o dezbatere publica a proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului. Concret, proiectul de act normativ propune sanctionarea parintilor in cazul in care acestia ii folosesc pe copii la cersit, iar pentru cadrele didactice, in situatia aplicarii de tratamente umilitoare sau degra­da­nte. In cazul serviciilor publice de asistenta sociala, sanctiunile pot fi propuse pentru neindeplinirea atri­bu­tiilor ce le revin, iar la directiile ge­nerale de asistenta sociala si protectia copilului, in cazul neinde­pli­ni­rii atributiei referitoare la verifica­rea si solutionarea sesizarilor privind cazurile de abuz, neglijare, exploatare si orice alte forme de violenta asupra copilului.

Directorul general de la Directia pentru Protectia Copilui din MMFPS, Elena Tudor, a precizat ca sanctiunile prevazute de proiectul de lege constau in amenzi. Astfel, sanctiunile pentru parinti vor fi cele mai mici, pana in 1.000 de lei, la fel si sanctiunile pentru serviciile publice de asistenta sociala. Ea a precizat ca la cadrele didactice sanctiunea maxima poate fi pana la 2.500 de lei. Proiectul de modificare a legii mai vizeaza reducerea numarului de copii institutionalizati prin asigurarea de servicii de zi celor aflati in risc de separare de familie. Totodata, parintii care isi abandoneaza copiii in grija statului ar putea fi obligati sa faca munca in folosul comunitatii, masura fiind gandita ca o forma de responsabilizare. Elena Tudor a precizat insa ca nu sunt vizati parintii care mai au si alti copii in ingrijire sau cei care au probleme de sanatate. Parintii care vor refuza munca in folosul comunitatii vor fi amendati.

De asemenea, proiectul de act normativ prevede ca parintele caruia instanta i-a incredintat copilul spre crestere si educare este obligat sa-l sprijine in ceea ce priveste men­ti­ne­rea relatiilor personale ale acestuia cu celalalt parinte, precum si cu rudele ori cu alte persoane alaturi de care s-a bucurat de viata de familie. In vederea mentinerii acestor relatii personale ale copilului, instanta poate dispune includerea in cuprinsul hotararii judecatoresti privind incredintarea copilului a unor masuri cu caracter asiguratoriu sau a unor garantii.

Acestea pot include in special obligatia pentru o persoana de a suporta cheltuielile de transport si de cazare pentru copil si, daca se impune, pentru oricare alta persoana care il insoteste, depunerea unei garantii de catre persoana la care copilul locuieste in mod obisnuit, pentru a se asigura faptul ca persoana care solicita relatiile personale nu este impiedicata sa aiba astfel de relatii, o amenda impusa persoanei cu care copilul locuieste de obicei, in ca­zul in care aceasta ar refuza sa se con­formeze hotararii privind relatiile per­sonale.

In proiectul de act norma­tiv se precizeaza ca masurile asigu­ra­to­rii si garantiile care au drept scop sa asigure inapoierea copilului sau sa previna o deplasare ilicita a acestuia pot cuprinde, in special, de­pu­ne­rea pasaportului sau altui act de identitate. Proiectul de lege mai prevede intalniri ale copilului cu parintele intr-un loc neutru, cu sau fara su­pra­ve­ghere. O alta pre­ve­dere cuprinsa in proiect este ca asistentii maternali isi vor desfasura activitatea in baza unui contract individual de munca specific protectiei copilului.

×