x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Parlamentul European a adoptat o rezoluţie favorabilă aderării României şi Bulgariei la Schengen

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie favorabilă aderării României şi Bulgariei la Schengen

13 Oct 2011   •   10:28
Parlamentul European a adoptat o rezoluţie favorabilă aderării României şi Bulgariei la Schengen

Parlamentul European a adoptat, in aceasta dupa-amiaza, cu larga majoritate, o rezolutie non-legislativa care indeamna toate statele membre sa adopte decizia de a extinde spatiul Schengen pentru a include Bulgaria si Romania strict pe baza procedurilor si acquis-ului Schengen. In plus, rezolutia apreciaza ca nu se pot impune criterii suplimentare statelor membre aflate deja in proces de aderare la spatiul Schengen, anunta Agerpres.

In rezolutie, care a fost sustinuta de grupurile Popularilor Europeni (PPE), Socialistilor si Democratilor (S&D), Liberalilor (ALDE), Verzilor si Stangii Unite Europene (GUE), Parlamentul European subliniaza ca Romania si Bulgaria au pus integral in aplicare acquis-ul Schengen, ceea ce, conform Tratatului lor de aderare si cadrului juridic actual al UE, este singura conditie pentru aderarea la spatiul Schengen.

Legislativul european mai cere tuturor statelor membre sa-si onoreze angajamentele asumate conform cadrului juridic al UE in privinta criteriilor de aderare la spatiul Schengen si sa nu acorde prioritate populismului national.

Documentul mai arata ca Romania si Bulgaria si-au reproiectat si reorganizat in mod fundamental sistemele integrate de gestionare a frontierelor prin investitii fundamentale in autoritatile de aplicare a legii, inclusiv pentru furnizarea de cursuri de formare si prin achizitionarea unor tehnologii de ultima ora, si si-au consolidat vizibil cadrele juridice si institutionale, fapt recunoscut in toate rapoartele de evaluare Schengen.

Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI), reunit in 22 septembrie la Bruxelles, a decis amanarea votului privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen in urma opozitiei deschise exprimate de Olanda si Finlanda. Decizia de extindere a spatiului Schengen trebuie sa fie luata cu unanimitate de Consiliul JAI, iar Parlamentul European are doar un rol consultativ in acest proces. Avizul pozitiv al PE in acest dosar a fost deja dat la inceputul lunii iunie, cand a fost adoptat un raport elaborat de eurodeputatul portughez Carlos Coelho (PPE).

×
Subiecte în articol: romania schengen bulgaria aderare schengen