x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pasajul Basarab, ultimele teste de siguranţă înainte de inaugurare

Pasajul Basarab, ultimele teste de siguranţă înainte de inaugurare

de Iulia Barbu    |    26 Mar 2011   •   19:10
Pasajul Basarab, ultimele teste de siguranţă înainte de inaugurare

Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei a verificat astăzi lucrările de la Pasajul Basarab. Edilul şef a fost însoţit de directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, care a declarat că Pasajul Basarab, conform proiectării, poate rezista la un cutremur de 7,5 grade.

Sorin Oprescu a declarat că, deşi Pasajul Basarab este finalizat din punctul de vedere al testelor şi al carosabilului şi poate fi redat circulaţiei, în urma solicitării proiectantului spaniol, Pasajul mai trebuie supus unui test suplimentar. Astfel, la cerinţa firmei spaniole, trebuie verificată structura de rezistenţă a Pasajului cu încărcarea acestuia la capacitate maxima, ceea ce presupune montarea liniei şi staţiei de tramvai. „Nu vreau să mă grăbesc să tai panglica inagurală până nu sunt absolut sigur c ă cei care vor circula pe acest pasaj vor fi în deplină siguranţă. Nu vreau să fac rabat de la nici o cerinţă a specialiştilor”, a declarat Sorin Oprescu.

De altfel,  Pasajul Basarab va fi dotat cu senzori de avertizare seismica şi panouri avertizoare. „Aceşti senzori se vor afla în comunicare directă cu Centrul de Comanda al Institutului de Fizică a Pământului, pentru a exista o atenţionare în timp real în eventualitatea producerii unui cutremur de mare intensitate, iar incărcătura podului să nu fie, în astfel de situaţii, la valori prea mari” a explicat Primarul General. 

La rândul său, Gheorghe Mărmureanu, a explicat că această măsură este absolut necesara, dând exemplu recentele evenimente din Japonia unde, datorită unor sisteme similare deja implementate, au fost salvate mii de vieţi.

×