Armata romana este in criza. Anchetele procurorilor anticoruptie nu mai contenesc, iar de la o zi la alta apar alte cazuri de militari, multi avand multe stele pe umeri, care au dezonorat uniforma militara.
Dosarul "jumaâ de cauciuc pentru un tanc" a adunat laolalta, in ancheta Directiei Nationale Anticoruptie, doi sefi ai Armatei. Actualul sef al Statului Major General, generalul Eugen Badalan, si fostul comandant al militarilor, generalul in rezerva Mihail Popescu sunt urmariti penal, impreuna cu alti 11 ofiteri, intr-un contract de schimb incheiat intre MApN si firma Tofan Grup. Fortele Terestre se angajau sa dea 4.000 de masini iesite din uz si sa primeasca in schimb 6.000 de anvelope. Procurorii cerceteaza atat modalitatea in care s-a incheiat acest contract, cat si derularea acestuia, in perioada 2000-2004, cand generalul Eugen Badalan a indeplinit functia de sef al Statului Major al Fortelor Terestre. In momentul incheierii contractului, seful Fortelor Terestre era actualul senator PSD Mihail Popescu, iar generalul Eugen Badalan era loctiitor al sefului Statului Major General. CASE PENTRU GENERALI. Un alt dosar important, aflat de data aceasta la Parchetul Militar, si in care se regasesc in tandem, alaturi de alte cativa zeci de generali si colonei ai Armatei, este "Operatiunea âCase pentru generali". Acest dosar a fost redeschis la cinci ani dupa ce in anul 2000 a fost musamalizat. Redeschiderea cazului a fost facuta in urma dezvaluirilor Jurnalului National privitoare la felul prezumtiv ilegal in care 60 de colonei si generali, in frunte cu seful de atunci al Statului Major General, actualul consilier de stat la Presedintie, Constantin Degeratu si cu generalul Eugen Badalan au intrat in posesia unor locuinte de serviciu din cota Armatei. Dosarul a fost redeschis in martie anul trecut, iar de atunci ancheta bate pasul pe loc. AFACEREA "RIPSTOP". Directia Nationala Anticoruptie a mai inceput urmarirea penala, in luna martie, impotriva generalilor trecuti iute in rezerva Marin Maciuca si Adrian Tilinca, fostul comandant, respectiv loctiitor al Comandamentului Logistic Intrunit al Statului Major General si a altor 13 cadre superioare ale Armatei. Astfel, intre septembrie 2003-februarie 2004, cei 15 ofiteri si-au incalcat atributiile de serviciu cu ocazia desfasurarii licitatiei si apoi a incheierii si derularii unui contract cu o firma germana (Texplorer Gmbh) de la care s-au achizitionat tesaturi tip Ripstop, folosite pentru confectionarea de uniforme militare. Probabil ca si in aceasta afacere, printre cei anchetati sunt si ofiteri tapi ispasitori. Prejudiciul este estimat la peste trei milioane de euro. In decembrie 2004, exact intre cele doua tururi de scrutin, printr-un raport ce era semnat de seful Statului Major General, generalul Eugen Badalan, raport aprobat de ministrul Apararii Nationale, Ioan Mircea Pascu, se cerea si perfecta "legal" nici mai mult, nici mai putin decat transformarea acestui contract anchetat intr-un contract multianual pe perioada 2005-2007.
BADALAN, SUSPENDAT ASTAZI
|
Viceamiralul Gheorghe Marin va fi numit astazi de presedintele Basescu seful Statului Major General al Armatei in locul lui Eugen Badalan, urmarit penal de DNA, sustin surse din Ministerul Apararii. Ieri, oficiali din Aparare dadeau ca sigura si suspendarea din functie a
ministrului Apararii, Teodor Atanasiu, de catre presedintele Basescu. Suspendarea s-ar produce tot astazi, imediat dupa numirea viceamiralului Marin. Sursele citate au explicat pentru Jurnalul National ca presedintele nu l-ar fi putut suspenda pana acum pe
Atanasiu cunoscand situatia
lui Badalan. Luarea deciziei
in privinta lui Teodor Atanasiu, urmata de declansarea urmaririi penale in privinta
lui Eugen Badalan si pe cale
de consecinta suspendarea sefului SMG ar fi lasat Apararea fara ambii capi. Astfel, prin numirea in functie a viceamiralului Gheorghe Marin, seful statului ar avea dezlegare la "executarea" ministrului Atanasiu, ne-au precizat sursele citate. (Oana Stancu)
|
Citește pe Antena3.ro
"DOSAR POLITIC"
|
Generalul (r) Mihail Popescu a venit ieri la DNA pentru a-si afla invinuirile in dosarul "jumatate de cauciuc pentru un tanc". El a declarat ca a venit in fata procurorilor anticoruptie tocmai pentru a i se spune ce i se imputa.
Dupa intrevedere, el a declarat ca dosarul este "unul politic". In opinia generalului, contractul de schimb incheiat intre Armata si Tofan, pe care de altfel l-a si semnat pe cand era sef al Statului Major al Fortelor Terestre, este perfect legal. (M. Pasa)
|
TOFAN, LA DNA
|
Implicat in dosarul in care
au "cazut" urmariti penal 12 actuali si fosti ofiteri ai Armatei, omul de afaceri Gelu Tofan a fost si el invitat ieri la DNA, pentru a da cu subsemnatul, numai ca in cu totul alt dosar. Si anume cel in care este cercetat alaturi de procurorul Constantin Gherta, de la Parchetul Instantei Supreme (cel care a instrumentat dosarul Tofan Group), pentru santaj si complicitate la trafic de influenta in instrumentarea dosarului oamenilor de afaceri Stefan Radulescu si Cristian Buciu. (V. Fotache)
|
FARA PROVIZORAT
|
Generalul Eugen Badalan
a declarat ieri ca va solicita presedintelui Traian Basescu, ca, daca exista probe, sa fie trecut in rezerva, "pentru ca
nu putem lasa Armata in provizorat". Seful SMG a mai spus ca, daca ar fi fost in locul generalului Mihail Popescu,
ar fi semnat contractul cu firma Tofan Grup, considerandu-l "o oportunitate". Mihail Popescu a fost audiat ieri de DNA pentru a-si afla invinuirile in cazul contractului cu Tofan, generalul apreciind ca dosarul este unul politic.
|