x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Penal la Cultură? / Chilian contestă NUP-ul lui Iorgulescu

Penal la Cultură? / Chilian contestă NUP-ul lui Iorgulescu

10 Feb 2009   •   00:00

În lupta cu Ministerul Culturii, în general, şi cu fostul ministru, Adrian Iorgulescu, in special, Florin Chilian îşi susţine în continuare acuzaţiile.



Artistul cere Parchetului să facă dreptate şi în cazul "milioanelor de euro furate din fondurile Ministerului Culturii”, nu numai în "cazul valiza”, în care mai mulţi fotbalişti şi selecţioneri au ajuns la DNA, sau în "dosarul caltaboşul”, care a adus în faţa procurorilor anticorupţie doi foşti miniştri ai agriculturii, respectiv Decebal Traian Remeş şi Ioan Mureşan, pentru o şpagă mult mai mică decât cea de la Ministerul Culturii şi Cultelor.

ACUZAŢII. Florin Chilian a depus vineri o contestaţie la Parchetul de pe lângă Înalta Curte De Casaţie şi Justiţie, în dosarul nr. 559/2008, în baza dispoziţiilor articolului 278, al. 3, formulând o plângere împotriva Ordonanţei nr. 559/2008, prin care s-a dispus Neînceperea Urmăririi Penale pentru fostul ministru al Culturii. Artistul îşi susţine acţiunile cu acte din care reiese săvârsirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, prevazută de art. 248, Cod Penal. "Consider că în mod greşit a fost adoptată soluţia din această cauză şi, de asemena, ca motivarea în baza căreia s-a adoptat soluţia nu este corespunzatoare. Astfel, în susţinerea plângerii înitiale, am depus la dosar toate actele din care rezultă fără dubiu că Iorgulescu Adrian a săvârşit infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.”, îşi motivează plângerea Chilian.

PROBELE. Florin Chilian spune că, aşa acum a constatat şi echipa de control a Curţii de Conturi, în vederea demarării procedurii de achiziţie a pachetelor culturale, a fost întocmită Nota nr. 2436/ 31.10.2005, de către Direcţia Relaţii Internaţionale, Reglementări Europene, Armonizare, adresate Direcţiei Buget, Finante, Dezvoltare, prin care s-a solicitat demararea procedurilor de achiziţionare a unor pachete culturale care conţineau materiale de promovare a imaginii României în lume, valoarea estimată a contractelor de achiziţii publice fiind de 2.193.600 inclusiv T.V.A. Deşi în această notă se menţionează că Ministerul Culturii şi Cultelor a făcut prospecţiuni pe piaţa românească, nu au fost prezentate niciodată documente din care să rezulte acest fapt. "Nota a fost aprobată de către ordonatorul principal de credite, fostul Ministru al Culturii şi Cultelor, la data de 06.12.2005, la aproximativ două săptămâni după ce produsele au fost expediate de către S.C Compania Naţională a Imprimeriilor Coresi S.A, la destinaţiile stabilite cu Ministerul Afacerilor Externe, încălcându-se astfel prevederile Ordinului nr. 1792/24.12.2002. Motivarea soluţiei de Neîncepere a Urmăririi Penale este lapidară. Deşi, se constată că răspunderea învinuitului Iorgulescu Adrian a fost identificată în legatură cu semnarea notei de estimare a valorii contractelor de achiziţie publică la data de 06.12.2005,  la aproximativ două săptămâni după ce produsele au fost expediate către S.C Compania Naţională a Imprimeriilor Coresi S.A, procurorul motivează soluţia, în sensul că acestea sunt operaţiuni tehnico-materiale care ţin de modul de dactilografiere şi de înregistrare a lucrărilor, fiind cel mult erori materiale.”, arată Chilian. Artistul mai spune că este de neînţeles faptul că, în calitatea pe care învinuitul o avea, ministrul nu ar fi răspunzător pentru actele semnate şi nici pentru acitivitatea desfăşurată sub egida Ministerului, ci alte persoane faţă de care s-a disjuns cauza ar fi vinovate de neregulile constatate în raportul intermediar al Curţii de Conturi. Chilian consideră că în cauză nu s-au administrat suficiente probe, nu au fost audiaţi nici petenţii şi nici nu s-au făcut verificări cu privire la aspectele sesizate, inclusiv în privinţa modului în care au fost folosiţi banii în cadrul acestor proceduri de achiziţie a pachetelor culturale, solicitând infirmarea soluţiei de Neîcepere a Urmăririi Penale şi efectuarea de cercetări faţă de toţi făptuitorii.

×
Subiecte în articol: observator chilian