x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pensionarii ies în stradă alături de sindicate

Pensionarii ies în stradă alături de sindicate

de Diana Scarlat    |    13 Oct 2010   •   00:00

Pensionarii au hotărât să protesteze alături de sindicate, fiind nemulţumiţi de măsurile anticriză ale Executivului şi mai ales de noua lege unitară a pen­siilor. Ei spun că li se încalcă drep­tu­rile şi sunt conside­raţi o povară, deşi au muncit şi au plă­tit contribuţii o viaţă întreagă. "Vom prezenta la Bru­xelles situaţia pen­sionarilor. Gu­ver­nul vrea să ri­di­ce la rang de postulat faptul că pen­siile publice trebu­ie să se mic­şo­re­ze în mod inexorabil. Noi credem că această reducere nu este o fatalitate, cu condiţia ca Gu­vernul să mă­rească numărul lo­cu­rilor de muncă şi al lu­cră­torilor, să dezvolte economia, să uti­lizeze cu gri­jă şi economic resursele financiare ale bugetului", a spus Pre­da Nedelcu (foto), preşedintele Fe­de­ra­ţiei Na­ţionale a Pensionarilor din România (FNSPR). Pensionarii sunt ne­mul­ţu­miţi şi de faptul că cei care decid soarta lor nu i-au băgat niciodată în sea­mă, nici măcar atunci când au ieşit în stradă. "Toate instituţiile au puncte de vedere diferite privind le­gea pen­siilor. Cu cei care-i reprezintă pe pensionari, organizaţiile lor, nu discută ni­meni. Am protestat în martie, în mai, în septembrie, dar pro­tes­tele noastre nu au avut ecou", a mai spus Preda Nedelcu.

Pensionarii arată că noua lege face ca pensiile să scadă prin necorelarea punctului de pensie cu salariul mediu brut pe economie. Au făcut şi un calcul prin care demonstrează cum le vor scădea veniturile: dacă în anul 2011 punctul de pensie va fi 732,8, la un punctaj de 1.836 va rezulta o pensie de 1.946 lei, urmând ca în anul 2012, cu acelaşi punct de pensie, plus 5,5% inflaţie, acelaşi pensionar să piardă 50 de lei faţă de suma pe care ar fi avut-o dacă punctul de pensie ar fi reprezentat 45% din salariul mediu brut, iar în 2013, încă 96 de lei, urmând ca pensiile să nu mai crească direct proporţional cu sala­riul mediu brut pe economie. "Gu­venul nu se mulţumeşte cu atât. Vrea să impoziteze şi pensiile. Suntem într-o situaţie foarte grea: puterea de cumpărare a scăzut şi va scădea în continuare, preţurile cresc continuu la alimente şi utilităţi, se va introduce coplata la medic, iar pensionarii sunt consideraţi o povară. Confirmă această apreciere declaraţiile unor demnitari şi chiar politicieni: «Puţini muncesc pentru mulţi pensionari care stau», după cum a spus senato­rul PDL Sorina Plăcintă", a mai de­cla­rat Nedelcu.

OPOZIŢIA BLOCHEAZĂ PUTEREA PE LEGEA PENSIILOR
Planurile puterii ca legea pensiilor, în varianta cerută la reexaminare de preşedintele Băsescu, să treacă pe repede înainte prin Parlament sunt sortite eşecului, căci opoziţia PSD+PC şi PNL a decis să tergiver­seze pe cât de mult posibil această adoptare. Strategia este simplă: în ideea de a analiza dacă este posibil, din punct de vedere legal, ca şi alte articole decât cel privind vârsta de pensionare să fie modificate la dezbateri, opoziţia a impus ieri la vot, în Biroul Permanent al Senatului, ca senatorii din Comisia juridică să primească termen până marţi pentru a se pronunţa pe acest subiect. Deşi principiile de drept sunt clare în cazul unei reexaminări - nu pot fi modificate alte articole decât cele cuprinse în cererea de reexaminare, iar de aici decizia de marţi a Comisiei juridice este previzibilă, opoziţia foloseşte astfel de tertipuri procedurale doar pentru a tergiversa momentul adoptării legii pensiilor. Astfel, conform deciziei de ieri a Biroului Permanent, unde opoziţia are majoritate, abia după ce marţi Comisia juridică va da un verdict, proiectul de lege va fi repartizat comisiilor avizatoare şi, respectiv, Comisiei de muncă raportoare, care are termen până pe 2 noiembrie pentru a elabora un raport. Abia după acest termen proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea plenului Senatului, care, fiind prima Cameră sesizată, îl va trimite după adoptare către Camera Deputaţilor.  "Proiectul de lege privind pensiile are termen de intrare în vigoare abia la 1 ianuarie 2011, deci nu este nici o grabă şi nici un motiv pentru a ne apleca cu atenţie asupra acestui text de lege", a punctat ieri preşedintele Senatului, Mircea Geoană. Nemulţumiţi de rezultatul dezbaterilor din Biroul Permanent, senatorii PDL au anunţat că vor cere azi acceptul plenului Senatului pentru o procedură accelerată de dezbatere a reexaminării Legii pensiilor. (Aniela Nine)

×
Subiecte în articol: observator