Aproape 200 de pensionari pichetează, astăzi, sediul Guvernului, nemulţumiţi că, din aprilie, punctul de pensie nu va mai fi de 45 la sută din salariul mediu brut pe economie, informează Mediafax.
Pensionarii din toată ţara pichetează, astăzi sediile Guvernului, Parlamentului şi prefecturilor, nemulţumiţi că, din aprilie, punctul de pensie nu va mai fi de 45 la sută din salariul mediu brut pe economie. La proteste sunt aşteptaţi aproximativ 1.500 de persoane.Potrivit preşedintelui Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor din România (FNSPR), Preda Nedelcu, pensionarii sunt nemulţumiţi că prevederile Legii 250/2007 privind majorarea punctului de pensie la 45 la sută din salariul mediu brut nu vor mai fi respectate începând din aprilie. "În acest moment, Legea 250 îşi produce efectele. Pensionarii au primit în februarie, urmând să primească şi în martie pensii conform Legii 250, cu aplicarea punctului de pensie reprezentând 45 la sută din salariul mediu brut pe economie. Din aprilie, când va intra în vigoare noul buget, punctul de pensie va deveni 42,2 la sută", a spus Preda Nedelcu.
La mijlocul lunii februarie, pensionarii au trimis şefului statului, premierului şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare deschisă în care cereau aplicarea legii de majorare a punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut prognozat pentru 2009. "Organizaţiile pensionarilor, reprezentative la nivel naţional, îşi exprimă nemulţumirile profunde ale milioanelor de membri faţă de decizia Guvernului de a stabili valoarea punctului de pensie pentru lunile aprilie-decembrie 2009 într-un procent mai mic decât cel prevăzut de lege, ceea ce înseamnă o diminuare a unui drept câştigat", se arăta în scrisoarea deschisă.
Pensiile vor fi indexate cu rata anuală a inflaţiei, urmând să se renunţe la ajustarea în funcţie de evoluţia salariului mediu pe economie, sistem practicat în prezent, pentru a echilibra pe termen mediu şi lung fondul de pensii, potrivit înţelegerii încheiate de autorităţile române cu FMI. Surse prezente la negocieri au declarat pentru Mediafax că modificarea va fi introdusă în următorii ani, iar decuplarea majorării pensiilor de evoluţia salariilor nu va avea efecte imediate, urmărindu-se în principal stabilizarea sistemului pe teremen lung. La sfârşitul lunii ianuarie, Guvernul a decis că pensiile vor fi majorate în acest an cu 5%, respectiv 3% în aprilie şi 2% în octombrie, iar pensia socială minimă de 350 lei va fi acordată tot în două tranşe, de la 1 mai, cu plata în luna iunie, şi de la 1 octombrie, cu plata din luna noiembrie. Potrivit ministrului muncii, Marian Sârbu, majorarea punctului de pensie cu 5% prevăzută pentru acest an urcă valoarea acestuia la 43,2% din salariul mediu brut, faţă de 45% cât prevede Programul de guvernare. Sistemul actual presupune calculul punctului de pensie la începutul fiecărui an în funcţie de salariul mediu brut prognozat pentru anul în curs anunţat de către Comisia Naţională de Prognoză (CNP). Potrivit ultimei prognoze publicate de CNP, salariul mediu brut va creşte în acest an cu 5,8% la 1.693 lei. Pentru 2008, CNP estima la începutul anului trecut o creştere a câştigului salarial mediu brut cu 12,1%, însă creşterea efectivă a fost aproape de două ori mai mare. Şi în urmă cu doi ani a fost o situaţie asemănătoare, CNP publicând la finele lui 2006 o prognoză de 12,4% pentru creşterea câştigului salarial mediu brut din 2007, iar majorarea efectivă s-a situat la 21,8%. Cu toate acestea, pensiile au crescut senmificativ, prin urcarea treptată a ponderii punctului de pensie în salariul mediu brut, de la 31% în 2007, la 37,5% la mijlocul anului trecut. (V.A.)