x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pentru rating calcă totul în picioare

Pentru rating calcă totul în picioare

de Mihai Igirosanu    |    23 Dec 2013   •   20:50
Pentru rating calcă totul în picioare
De teamă că transmiterea meciurile din Anglia le vor fura telespectatorii, RCS&RDS şi Dolce au sabotat Eurosportul

Eurosport a achiziţionat drepturile de televizare pentru meciurile din Premier League, iar Eurosport România urma să transmită în week-end-ul recent încheiat cinci meciuri din etapa a 17-a a spectaculosului campionat englez de fotbal. Numai că fanii Premier League care sunt abonaţi ai reţelelor RCS&RDS sau Romtelecom Dolce au avut parte de o surpriză neplăcută. Sâmbătă după-amiază, abonaţii celor două companii de cablu n-au putut urmări decât o repriză din meciul Liverpool – Cardiff City. După care, cabliştii au eliminat transmisia Eurosport România, mutând pe Eurosport Internaţional, acolo unde se transmitea o competiţie de schi. Sabotajul a continuat şi duminică, atunci când în grila celor două companii de cablu a continuat să emită Eurosport Internaţional şi nu Eurosport România, care urma să televizeze alte două partide din Premier League, Southampton – Tottenham şi Swansea – Everton. Totul a părut un nou episod din eternul război pentru rating, unul fără scrupule, fără interes faţă de telespectatori, care asistă neputincioşi la conflictele de interese.

Motivaţiile “cabliştilor”

Printr-un comunicat de presă, RCS&RDS a aruncat vina asupra postului Eurosport: “În cursul zilei de 21 decembrie 2013, compania Eurosport a întrerupt transmisia programului Eurosport 2 (versiunea internaţională care nu difuza meciuri de fotbal din Premier League) atât în România, cât şi către abonaţii din Ungaria, Cehia şi Slovacia. În locul Eurosport 2, compania Eurosport a introdus un nou canal, denumit Eurosport 2 România, care a fost difuzat către toţi abonaţii RCS&RDS din toate aceste ţări. Eurosport nu a anunţat această înlocuire. RCS&RDS a aflat de această schimbare în momentul în care a început să primească reclamaţii de la abonaţii săi din celelalte ţări, care erau nemulţumiţi că în locul postului Eurosport 2 Internaţional, care emitea în limba naţională a fiecărui stat, au putut viziona doar noul canal Eurosport 2 România, canal transmis doar în limba română. Prin această înlocuire au fost grav afectaţi peste 1 milion de abonaţi ai RCS&RDS din aceste ţări. În plus, precizăm că Eurosport a primit dreptul să transmită meciurile din Premier League doar în România, nu şi în Ungaria, Cehia sau Slovacia”.

“Şi-au împărţit teritoriul în stil mafiot”

Fanii Premier League din Romania şi-au manifestat pe diverse forumuri iritarea după manevra celor de la RCS şi Dolce. “Şi-au împărţit teritoriul în stil mafiot!”, au reacţionat câţiva telespectatori pe forumul site-ului Onlinesport, care a prezentat sâmbătă seară, pe larg, zeci de reacţii de nemulţumire ale oamenilor. Unul dintre posibilele motive ale măsurii luate de RCS&RDS şi Romtelecom Dolce este acela că înţelegerile dintre Eurosport şi companiile de cablu expiră la 31 decembrie. Mai mult, conform paginademedia.ro, cei de la RCS&RDS au anunţat deja CNA că, în cazul în care negocierile de reînnoire a contractului nu se vor finaliza cu succes, compania îşi rezervă dreptul de a scoate definitiv din grilă programele Eurosport. Cei de la Dolce, care au invocat probleme tehnice, au o atitudine mult mai puţin încrâncenată. “Meciurile din 21 decembrie nu au putut fi transmise, însă lucrările de actualizare a conţinutului Eurosport vor fi finalizate în prima parte a săptămânii următoare. Astfel, telespectatorii vor putea urmări şi meciurile Premier League”, au precizat, duminică, reprezentanţii Romtelecom pentru Mediafax.
 

×