Directia Sanitar-Veterinara Suceava a fost pusa in garda de focarele de pesta porcina africana din Ucraina. Pericolul in ceea ce priveste introducerea virusului pestei porcine africane in Romania poate fi reprezentat de vecinatatea acesteia cu Ucraina, preciza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara [i pentru Siguran]a Alimentelor intr-un recent comunicat de presa.
In zona de frontiera boala poate fi transmisa porcilor mistreti si ulterior porcilor domestici, spune adjunctul Directiei Sanitar-Veterinare Suceava, Danut Botezan. Acesta apreciaza ca pagubele cele mai mari care pot fi provocate sunt de ordin economic.
“Riscul in ceea ce priveste introducerea virusului pestei porcine africane in Romania poate fi reprezentat de vecinatatea Romaniei cu Ucraina, porcii mistreti – izvorul natural de virusi pestos porcin si circulatia transfrontaliera necontrolabila a acestora; actiuni de vinatoare; traficul ilegal de suine, circulatia persoanelor si a vehiculelor, indeosebi la nivelul punctelor de trecere la frontiera; riscul reprezentat de micul trafic privind introducerea in tara de carne proaspata, congelata sau alte produse provenind de la suine', a declarat Botezan.
Cetatenii pot contribui si ei la prevenirea aparitiei bolii. Una dintre masurile importante este anuntarea de catre proprietarii de porci, imediat, a medicului veterinar, daca se constata semne de boala la animalele din gospodarie.
Este indicat ca porcii sa nu fie sco]i in afara gospodariei, iar sacrificarea lor in vederea consumului, ca de fiecare data de altfel, sa nu se faca fara a fi anuntate autoritatile competente.
Pe teritoriul judetului Suceava sunt aproape 3.200 de mistreti in fondurile de vinatoare si peste 24.500 de porcine crescute in gospodarii si ferme.