x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Perseverenta - Tender, iar la Curtea de Apel

Perseverenta - Tender, iar la Curtea de Apel

de Miruna Pasa Petru    |    02 Aug 2006   •   00:00
Perseverenta - Tender, iar la Curtea de Apel

La numai trei zile de la balciul judiciar prin care Curtea de Apel Bucuresti l-a mentinut in arest, Ovidiu Tender va fi nevoit astazi sa-si ceara din nou eliberarea de la un complet al aceleiasi instante.

Curtea de Apel Bucuresti va trebui sa se pronunte din nou astazi intr-un proces care i-ar putea aduce lui Ovidiu Tender eliberarea imediata. Este vorba despre ultima faza a dezbaterilor privind revocarea mandatului de incarcerare emis pe numele omului de afaceri. Tribunalul a hotarat la inceputul lunii iulie ca arestarea lui Tender a fost dispusa ilegal, dar inculpatul a ramas in arest, pentru ca decizia a fost atacata de procurori. Recursul cu pricina trebuia judecat de acum o luna, dar din diverse motive a fost amanat pana astazi. Oricum, atmosfera dinaintea procesului era incordata inca de ieri. Dupa incidentele fara precedent intamplate acum trei zile, cazul de astazi pare a fi un adevarat razboi al nervilor in ambele tabere.

PLANGERI PE BANDA. Nici efectele in lant ale incidentelor de duminica noaptea nu au incetat sa se produca. Plangerile penale impotriva celor trei judecatori din complet si a procurorului de sedinta au fost redactate, urmand sa fie depuse astazi la Parchetul Instantei Supreme. Cei trei magistrati de la Curtea de Apel sunt acuzati de aparatorii lui Tender ca au incalcat dreptul la aparare al inculpatului si au respins ilegal propriile recuzari, nu au studiat cauza inainte sa se pronunte si au incalcat regulile publicitatii sedintei de judecata. Potrivit aparatorului Gheorghita Mateut, procurorul de sedinta ar putea sa se faca vinovat de "instigare a judecatorilor la comiterea faptelor penale". Nici avocatul din oficiu prezent in acea noapte la Curtea de Apel nu a scapat de cercetari. Baroul Bucuresti deja analizeaza cazul Anei Benga. "La data de 14 august, toate partile implicate in acest caz, atat avocatii alesi, cat si cel din oficiu, vor fi chemati sa-si spuna punctul de vedere. S-au primit sesizari si din partea Parchetului cu privire la comportamentul avocatilor alesi, asa ca va trebui sa analizam obiectiv toate aceste aspecte. Vor fi desemnati raportori pentru cercetarea situatiei si abia apoi vom vedea ce masuri se impun", ne-a declarat ieri decanul Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu.

SESIZARI
"L-am sesizat ieri si pe comisarul Frattini. I-am trimis o scrisoare si alaturat casetele video inregistrate de televiziuni in acea noapte. De asemenea, vom sesiza si Curtea Europeana a Drepturilor Omului cu tot ce s-a intamplat duminica noaptea" - Gheorghita Mateut, avocatul lui Tender

STENOGRAMA HAOSULUI
TACTICA. Avocatul Mateut apeleaza la CEDO si la Frattini
Stenograma sedintei de judecata, publicata ieri de Agentia Mediafax, arata ca procesul de duminica noaptea a fost cu adevarat un haos fara precedent. Asa a inceput: "Am luat legatura telefonic cu domnii avocati Mateut Gheorghita si Barbat Bogdan de cate 18 ori la numerele de telefon care au fost puse la dispozitie si nu au raspuns", a informat grefierul. Din document se intelege insa ca avocatul din oficiu era deja in sala. Tocmai cand presedintele de complet spunea ca se va apela la aparatorul din oficiu, a intrat in sala unul dintre aparatorii lui Tender, Manolache.

Acesta nu avea insa delegatie. A intrat apoi in sala Victor Ponta, fara roba si delegatie. "Da, o aduce acum. Mai este pana la 12 noaptea, domnule presedinte", a spus Manolache. Judecatorul Mustata: "Asteptati dumneavoastra pana la 12". In sala s-a creat tensiune, iar Mustata a cerut interventia jandarmilor si evacuarea salii. Dupa mai multe recuzari, dezbaterile s-au transformat in balci. Mania lui Mustata a ajuns la apogeu in clipa in care le-a spus avocatilor ca l-au acuzat degeaba ca este baut. "Merg si la IML cu dumneavoastra." Din acel moment avocati, judecator, procuror, toti deodata, au incercat sa vorbeasca, iar lucrurile s-au sfarsit cu evacuarea avocatilor din sala.
×
Subiecte în articol: observator curtea tender curtea apel