x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Peste 3.500 de poliţişti comunitari şi personal vamal afiliaţi la "Pro Lex" intră de luni în grevă

Peste 3.500 de poliţişti comunitari şi personal vamal afiliaţi la "Pro Lex" intră de luni în grevă

28 Mai 2010   •   00:00

Peste 3.500 de poliţişti comunitari şi personal vamal afiliaţi la "Pro Lex" intră de luni în grevă generală pe termen nelimitat, iar angajaţi ai Poliţiei Române şi ai Poliţiei de Frontieră vor fi la 31 mai în grevă japoneză, în semn de solidaritate cu colegii lor, a anunţat conducerea sindicatului.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Vasile Lincu, a declarat vineri pentru MEDIAFAX că poliţiştii comunitari şi personalul vamal protestează prin grevă generală, iar poliţişti din cadrul Poliţiei Române şi Poliţiei de Frontieră protestează prin purtarea pe braţ a unei banderole tricolore, în semn de solidaritate cu toţi ceilalţi bugetari care au drept la grevă. "Protestele la care se alătură, prin cele două forme, şi membrii «Pro Lex» sunt legale, conflictul de interese cu Guvernul României fiind declanşat, conform legii, de Federaţia «Forţa Legii», la care organizaţia noastră este afiliată", a precizat Lincu. Pe de altă parte, preşedintele "Pro Lex" a făcut vineri o cerere de sprijin la Consiliul European al Sindicatelor din Poliţie (CESP).

"CESP va trimite o scrisoare directorului Fondului Monetar Internaţional, domnul Dominique Strauss-Kahn, în care va solicita respingerea măsurilor propuse de Guvernul României de reducere a salariile şi a sporurile tuturor bugetarilor, inclusiv a poliţiştilor şi poliţiştilor comunitari, cu 25% şi blocarea pensionării anticipate", a explicat Lincu. În acest sens, "Pro Lex" a trimis şi fundamentarea pentru neaprobarea măsurilor de austeritate găsite de Guvern, una dintre alternativele propuse fiind aceea de reducere a cheltuielilor bugetare cu personalul pe ordonatorul de credite. Potrivit conducerii "Pro Lex", în Ministerul Administraţiei şi Internelor se pot suspenda la plată salariul de excelenţă - spor pentru lucrări deosebite, reprezentând 50% din salariul de bază. Acest spor îl primesc cinci procente dintre angajaţi, majoritatea cu funcţii de conducere. De asemenea, ar putea fi eliminat salariul de merit (contravaloarea salariului de merit ca sumă compensatorie şi tranzitorie pentru 2010) reprezentând 20% din salariul de bază. "Acest spor îl primesc 30% dintre angajaţi, cu încălcarea prevederilor OG 1/2010, întrucât salariile de merit nu au fost stabilite în 2009 cu întindere a aplicării şi în 2010, ci s-a decis, fără emiterea unui act administrativ, ca toţi cei care au primit salariu de merit în 2009 să primească şi în 2010, a precizat Lincu. "Pro Lex" a propus să fie suspendate şi prima de vacanţă şi premiul anual - al 13-lea salariu. De asemenea, conducerea "Pro Lex" a propus, în ce priveşte Ministerul Administraţiei şi Internelor, recuperarea cheltuielilor judiciare efectuate cu ocazia expertizelor criminalistice. "Tot pentru acest minister se poate stabili ca atribuţie ridicarea autovehiculelor parcate neregulamentar, iar plata parcării până la achitarea amenzii şi a costurilor generate de ridicarea acestora să fie venit la bugetul de stat", a mai sus Lincu.

×
Subiecte în articol: observator