x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Peste 4.000 de tone de alge, strânse de pe plajele litoralului în ultimele zile

Peste 4.000 de tone de alge, strânse de pe plajele litoralului în ultimele zile

21 Aug 2013   •   19:33
Peste 4.000 de tone de alge, strânse de pe plajele litoralului în ultimele zile

Peste 4.000 de tone de alge au fost strânse de pe sectoare de plajă ale litoralului, în ultimele şapte zile, de lucrători ai Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral (ABADL), informează agerpres.ro.

"Au fost stabilite trei zone de intervenţie deservite de formaţii de lucru şi anume: Zona Nord (Năvodari - Mamaia - Constanţa), Zona Centru (Eforie - Costineşti) şi Zona Sud (Olimp - Vama Veche). (...) Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a intervenit (...) pentru strângerea cantităţilor importante de alge existente pe unele sectoare de plaja de pe litoral. Numai în ultimele 7 zile, angajaţii ABADL au colectat peste 4.000 de tone de alge, atât de la mal, cât şi din largul mării", a informat, miercuri, printr-un comunicat remis presei, purtătorul de cuvânt al ABADL, Cătălin Anton.

Potrivit acestuia, în acest an au fost strânse de pe plaje peste 10.000 de tone de alge, în timp ce în 2012 au fost colectate 27.500 de tone, iar în 2011, circa 40.000 de tone de alge.

Pentru a diminua efectele acestui fenomen, ABADL a mărit numărul de utilaje şi pe cel al lucrătorilor, acţionându-se doar pe timpul nopţii pentru a nu fi deranjaţi turiştii.

"Au fost mobilizaţi 44 de muncitori şi următoarele utilaje: încărcătoare frontale - 5, buldoexcavatoare - 4, autobasculante de 16 tone - 8, tractoare cu remorcă - 4, utilaje ecologizat - 2, tractoare cu disc - 3, utilaj de colectat alga - 1", a menţionat reprezentantul ABADL, subliniind că, în prezent, cantitatea de alge apărută pe plaje este nesemnificativă şi nu afectează plajele litoralului.

ABADL are obligaţia de a interveni în zonele unde se constată o prezenţă masivă a algelor. În celelalte cazuri, obligaţia cade în sarcina operatorilor de plaje. Conform specialiştilor în domeniu, eutrofizarea este un fenomen care apare în timpul verii, când la temperaturi ridicate cresc şi concentraţiile de nutrienţi din apă.

Unul dintre primele semne ale prezenţei unei cantităţi mari de nutrienţi este dezvoltarea abundentă a algelor, fenomen cunoscut sub denumirea de "înflorire algală". Înflorirea algală şi dezvoltarea plantelor acvatice determină însă reducerea transparenţei apei şi a oxigenului, cu impact negativ asupra faunei.  

×
Subiecte în articol: litoral alge litoral