Peste 86.000 de bucureşteni defavorizaţi vor primi, începând de miercuri, câte 29 de kilograme de produse alimentare constând în făină, zahăr sau paste făinoase, iar 3.700 vor putea primi hrană de la cantinele sociale ale municipalităţii, a anunţat, duminică, primarul general Sorin Oprescu.
Edilul şef al Capitalei a declarat că în cadrul "Planului anual european de distribuţie de ajutoare - produse alimentare - provenind din stocurile de intervenţie comunitare destinate persoanelor celor mai defavorizate din România", beneficiarii programului vor primi şase produse, totalizând 29 de kilograme de persoană.Astfel, fiecare persoană defavorizată va primi 15 kilograme de faină albă, un kilogram de zahăr, şapte kilograme de mălai, 1,4 kilograme biscuiţi, 3,6 kilograme de paste făinoase şi un kilogram de lapte praf.
Pot beneficia de prevederile acestui plan familiile şi persoanele singure care au dreptul la un venit minim garantat, şomerii, pensionarii care au venituri din pensie sau din pensii cumulate sub 400 de lei pe lună, adulţii şi copiii cu handicap grav şi accentuat neinstituţionalizaţi.
Produsele vor fi distribuite începând de miercuri, 6 octombrie, celor peste 86.000 de persoane înregistrate ca beneficiari.
Sorin Oprescu a precizat că bucureştenii care doresc să afle mai multe despre acest program pot suna la linia telefonică gratuită 0800.821.218, de luni până ,vineri între orele 9.00 şi 14.00.
Totodată, primarul Capitalei a anunţat că persoanele defavorizate vor primi, prin cantinele sociale, două mese pe zi, prânzul şi cina.
"O altă preocupare a mea fost extinderea serviciilor şi creşterea calităţii din cantinele sociale, dar şi mărirea capacităţii acestora. Hrana distribuită beneficiarilor constă în două mese pe zi, prânzul şi cina, în limita alocaţiei de hrană/zi/asistat, în valoare de 8,6 lei. Alimentele distribuite sunt atât preparate, cât şi sub formă de hrana rece. Zilele de distribuire a hranei sunt luni, miercuri şi vineri între orele 09.00 şi 14.00", a precizat Sorin Oprescu.
El a adăugat că de la 1 ianuarie 2010 au fost preluate în subordinea municipalităţii cantinele "Sfântul Constantin", Griviţa, Bucur, Dacia şi Ferentari, care au o capacitate de 3.700 de locuri, în prezent câteva sute dintre ele fiind libere.
Pot beneficia de aceste servicii copiii în vârstă de până la 18 ani, dacă familiile acestora au un venit net mediu lunar, pentru fiecare persoană în parte, sub nivelul venitului net lunar pentru o persoană singură luat în calcul la stabilirea ajutorului social, respectiv de 125 de lei.
De asemenea, pot primi două mese pe zi în cantinele sociale tinerii care urmează cursuri de zi la instituţiile de învăţământ, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 25 ani, respectiv 26 de ani în cazul celor care urmează studii superioare cu o durată mai mare de 5 ani şi nu au venituri care să depăşească 125 de lei, persoanele care beneficiază de ajutor social sau de alte ajutoare băneşti, pensionarii sau persoanele care au împlinit vârsta de pensionare şi sunt izolate social, nu au susţinători legali sau sunt lipsite de venituri.
Mai pot solicita sprijinul cantinelor sociale invalizii şi bolnavii cronici sau orice persoană care, temporar nu realizează venituri, pe o perioadă de cel mult 90 zile pe an.
"Nu este o ruşine să apelezi la aceste servicii. În toate ţările civilizate aceste servicii reprezintă un lucru absolut normal. Mai mult, Primăria Municipiului Bucureşti a stabilit o serie de parteneriate cu Biserica Ortodoxă Română, în această toamnă fiind în curs de pregătire deschiderea a patru unităţi de cantină socială pe lângă biserici din Bucureşti. Fiecare unitate va avea o capacitate de asigurare a mesei pentru aproximativ 200 de persoane", a mai spus Oprescu.
Primarul Capitalei a adăugat că din această toamnă va fi dezvoltată infrastructura necesară transportului la domiciliu a hranei pentru un număr cât mai mare de persoane nedeplasabile. Oprescu a făcut apel la persoanele care ştiu astfel de cazuri să informeze Direcţia Generală de Asistenţă Socială.
Totodată, municipalitatea va pregăti activităţi de socializare pentru pensionari şi şomeri.
Oprescu a mai spus că persoanele vârstnice care locuiesc singure şi au pensie de până la 400 de lei vor fi sprijinite de Primăria Capitale cu plata facturii la apă rece în lunile noiembrie, decembrie şi ianuarie.
"Această facilitate a fost aprobată prin actul adiţional la contractul semnat de municipalitate pentru furnizarea serviciilor de apă/canal, în limita a 100.000 de euro anual", a precizat primarul Sorin Oprescu.
Edilul şef al Capitalei a mai declarat că o altă preocupare a sa vizează persoanele fără adăpost, pentru care vor fi luate măsuri de protecţie, astfel încât să fie evitate cazurile de hipotermie în zilele cu temperaturi foarte scăzute.
"Având în vedere avertizările meteorologice pentru iarna 2010-2011, depunem eforturi pentru asigurarea unor măsuri de protecţie pentru prevenirea cazurilor de hipotermie: 350 locuri de găzduire şi igienizare pe timpul nopţii, amenajarea unui număr de 15 locaţii de distribuţie de ceai şi supă, echipe mobile de distribuţie ceai cald şi pături", a precizat Sorin Oprescu.
El a adăugat că Primăria Capitalei a identificat un partener privat cu care, până la sfârşitul anului, va deschide o policlinică de mici dimensiuni, în care persoanele neasigurate şi cele fără adăpost vor putea primi consultaţii în specialităţi uzuale, precum şi servicii de consiliere juridică şi de asistenţă socială pentru întocmirea actelor pentru a intra în evidenţele medicilor de familie.