x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pierdere - A murit Gica Petrescu

Pierdere - A murit Gica Petrescu

de Dana Andronie    |    Irina Munteanu    |    19 Iun 2006   •   00:00
Pierdere - A murit Gica Petrescu

Ieri-dimineata, maestrul Gica Pe-trescu s-a stins din viata in locuinta sa. La 91 de ani, veteranul muzicii de pahar a intrat definitiv in legen-da. Editie de Colectie - Nemuritorul Gica Petrescu

""Nu vreau bocete de jale""

In cursul diminetii de ieri, maestrul Gica Petrescu s-a stins din viata in locuinta sa de pe Bulevardul Elisabeta nr. 25. Veteranul muzicii de pahar a murit impacat si cu o situatie financiara buna, asa cum si-a dorit.

"Sa dea Dumnezeu ca la peste 90 de ani sa mai fiu pe pamant, nu in pamant. Ma rog ca oamenii sa se faca mai buni, si nu mai rai. Am incredere ca la noi in tara o sa fie bine." Aceste cuvinte memorabile au fost rostite de Gica Petrescu anul trecut, cand implinea 90 de ani. Batranetea insa a invins. La 91 de ani, impliniti la 2 aprilie, maestrul s-a retras in ceruri, lasand pe altii sa continue legenda.

In ultimele clipe i-a fost alaturi singura nepoata, Diana (din partea fostei sotii, Cezarina). Doina Stefanescu, vecina cu nea Gica, spune ca l-a vizitat cu cateva zile in urma: "Era in pat, slabit si mi-a marturisit ca isi doreste sa moara asa cum a trait". Astazi, la ora 10:00, trupul neinsufletit va fi depus la Sala Radio, urmand ca dupa ora 13:00 sa fie dus la capela Cimitirului Bellu. Slujba de pomenire si inmormantarea vor avea loc maine, in jurul pranzului. Dumnezeu sa-l odihneasca!

BOLNAV DE BATRANETE. Gica Petrescu a fost singurul artist care a imprimat pe toate tipurile de suport muzical: placi de ebonita pentru patefon, discuri de vinil pentru pick-up, casete audio si CD. A practicat cele mai multe genuri muzicale si a cantat in fata celor mai mari personalitati ale secolului al XX-lea: Regele Mihai, Yehudi Menuhin, Louis Amstrong etc. Povesti si glume pe seama lui s-au tot facut de-a lungul vremii: ca si-ar fi falsificat certificatul de nastere si ca anul real de nastere ar fi 1905, nu 1915, ca nu exista om mai zgarcit ca el, ca e putred de bogat etc. Nea Gica nu si-a facut inima rea din aceste vorbe. Ba mai mult, le-a tratat cu umor si le-a transpus in cantece: "Sunt Petrescu, zis si Gica,/ Cantaret la microfon,/ Gura lumii cica spune/ Ca-s var cu Tutankamon". Dupa ce si-a rupt piciorul, in urma cu doi ani, Gica Petrescu nu se mai putea deplasa cu usurinta prin oras. Lua masa in bistroul de la parterul blocului, unde s-a imprietenit cu Maria, bucatareasa localului. "Nea Gica nu este bolnav, e doar batran", ne declara femeia cu cateva luni in urma. "De multe ori mi-a zis: «Mariana, am bani, dar ce folos?!». Cu banii poti cumpara orice, intr-adevar. Numai singuratatea n-o poti plati sa plece", i se confesa maestrul.

SPECTACOL. Este trist ca moartea unei personalitati este tratata ca un eveniment monden. Nimeni nu a cerut informatii despre valoarea artistului. Lumea voia amanunte, picanterii, spectacol. Poate chiar o declaratie din partea decedatului. Curiozitatea a fost satisfacuta partial doar de vecini, care au facut publica disparitia maestrului la insistentele ziaristilor adunati ca la o lansare de album. Familia si apropiatii erau ocupati cu pregatirile de inmormantare.

Un lucru este cert: dincolo de toate aceste sicane inevitabile ale vietii de zi cu zi, Gica Petrescu este de neinlocuit. El a lasat ceva de pret, cantecele sale nemuritoare, precum Solomon proverbele biblice. Jurnalul National i-a dedicat in luna februarie o editie de colectie, intitulata "Nemuritorul Gica Petrescu". N-a fost o exagerare. Devenise legenda inca din timpul vietii. In aceasta perspectiva, decesul survenit ieri devine un accident minor, lipsit de semnificatii. Legenda Gica Petrescu nu s-a incheiat. Abia incepe.

DORINTA
"Uite asa as vrea sa mor,/ Cu paharul langa mine,/ Cu cobzarul langa mine,/ Uite asa as vrea sa mor,/ Intr-o crasma din Obor,/ Sa-mi scriu, cand o fi momentul,/ Cu vin rosu testamentul,/ Uite asa as vrea sa mor" - "Uite asa as vrea sa mor"

SA CHEFUIM!
"Nu vreau bocete de jale,/ Vreau in cea din urma cale,/ Un cobzar, lautar,/ Vreau cantand sa-mi tina locul de dricar,/ Nu vreau nici o mutra trista,/ Stand cu nasul in batista,/ De-oi muri, aia vii/ Vreau sa chefuiasca pentru mine-o zi" - "Uite asa as vrea sa mor"

SA CANTAM!
"Asta-seara nimeni sa nu doarma,/ Pana la ziua toti sa ne distram,/ Ospatarii in pahar sa toarne,/ Si cu lautarii sa cantam!/ Si-asta- seara in dans ne strange-n brate,/ O fata frumoasa in pacat,/ ’n seara asta le rugam pe soate..."

REGRETE
"In ultima vreme, Gica Petrescu fusese parasit de prieteni. Gica a fost doar un subiect de bancuri proaste pe seama varstei inaintate. Un alt Gica se va mai naste peste 100 de ani!" - Octavian Ursulescu

AMINTIRI
"Cand lucram ca bijutier, Gica a venit sa-i repar o bratara. Atat de frumos i-am aranjat-o, incat n-a mai recunoscut-o. Drept rasplata mi-a oferit doua pungi cu caramele" - Jean Paler

MODEL
"S-a sfarsit din viata unul dintre cei mai mari artisti romani, a carui cariera a strabatut mai bine de jumatate de secol. A fost un model pentru multe generatii." - Alexandru Arsinel, actor

APRECIERE
"Este o grea pierdere pentru muzica romaneasca. Gica Petrescu a fost artistul Intercont Music in ultimii 15 ani. Un om cu un har deosebit." - George Maracine , presedinte Intercont Music

PREMIAT LA MTV ROMANIAN
Dupa o lunga si fructuoasa colaborare cu Electrecord, Gica Petrescu si-a lansat ultimele trei albume - "Greatest Hits", "Cu paharelul dupa mine" si "Eternul Gica" - la Intercont, toate aceste albume continand inregistrari noi. De altfel, pentru casa de discuri amintita, Gica Petrescu este "numarul 4 din catalog". Despre viata maestrului s-a scris o carte, "Viata si cantecele lui Gica Petrescu", semnata de George Sbarcea, si s-a facut un film, "Muzica e viata mea" (singurul in care maestrul a jucat). A primit numeroase premii si distinctii de-a lungul timpului, iar un premiu care dovedeste ca "eternul Gica" a fost printre preferatii generatiei tinere este "Life Time Award" (pentru intreaga cariera), la MTV Romanian Music Awards in 2004. A lasat in urma slagare de neuitat: "Fetite dulci ca-n Bucuresti", "Du-ma acasa, mai tramvai" sau... "Uite-asa as vrea sa mor".

A FOST ODATA
Gica Petrescu s-a lansat pe vremea cand era inca liceean la "Gheorghe Sincai". La o serbare scolara a fost descoperit de compozitorul Ion Vasilescu, care l-a dus la radio, unde tanarul si-a facut lansarea oficiala. A cantat pentru Louis Amstrong, in anii ’50, la Sala Palatului. Regele Mihai il invita mereu la Castelul Peles, iar Yehudi Menuhin ii cerea mereu sa-i cante "Costica, fa lampa mai mica". Timp de 34 de ani a fost casatorit cu Cezarina Moldoveanu, poeta si scriitoare, care a contribuit mult la succesul maestrului. Dupa moartea Cezarinei, in luna august 1989, Gica Petrescu n-a mai vrut mult timp sa urce pe scena.
×
Subiecte în articol: observator gica petrescu gică petrescu