Măsuri urgente pentru secțiile ATI de la toate spitalele din țară și din Capitală au fost transmise de către Inspecția Sanitară de Stat din cadrul Ministerului Sănătății, începând din 16 noiembrie 2020.
Raportul a fost întocmit de comisiile mixte de la nivelul fiecărui județ și al Bucureștiului și stabilește, în principal, realizarea de dotări ale secțiilor de terapie intensivă cu echipamente și aparatură medicală, precum și reabilitări ale unităților ATI.
Au fost efectuate controale la 21 unitati sanitare de stat și 6 unități private, din totalul de 55 unități sanitare catagrafiate, respectiv 32 unități sanitare de stat, 5 unități ce apartin altor ministere și 18 unitati private.
În urma verificărilor, valoarea totală estimată pentru implementarea măsurilor a fost de 4,227 milioane de lei pentru unitățile sanitare analizate, cu propunerea de alocare a 10.579.627 de lei de la bugetul de stat.
La nivel național, suma necesară previzionată era de 1.425.740.684 lei, la 27 ianuarie 2021.
Spitalul de Boli Infecțioase Constanța
Raportul arată și rezultatul controlului la Secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, de către DSP Constanța, Serviciul de Control în Sănătate Publică
Compartimentul ATI nu dispunea de sistem de incalzire a lichidelor perfuzabile. Termenul de remediere a fost de 72 de ore . Valoarea estimată a remedierilor este de 2.000 de lei.
Compartimentul ATI nu avea aparat pentru realizarea hipotermiei. Problema a fost remediată parțial la 10 iunie 2020. Valoarea estimată se ridică la 202.000 lei fara TVA pentru Sistemul intravascular pentru managementul tintit al temperaturii – IVTM si 8640.33 lei fara TVA pentru Sistem de incalzire cu aer cald cu paturi de unica folosinta conform Nota de fundamentare anexata referatului de necesitate.
Compartimentul ATI dispunea de un singur aparat mobil de epurare extrarenala. Remedierea s-a realizat partial la 10 iunie 2020. Contravaloare estimată este de 124.000 lei fară TVA pentru echipament/supleere/epurare renala.