x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ploi, lapoviţă şi ninsoare

Ploi, lapoviţă şi ninsoare

de Elena Stan    |    Anca Ardeleanu    |    23 Ian 2008   •   00:00
 Ploi, lapoviţă şi ninsoare

PROGNOZÅ - Vremea rea revine pentru câteva zile
De azi temperaturile vor scădea cu câteva grade şi încep ploi ce se vor transforma pe parcursul zilei în lapoviţă şi ninsoare. Aspectul de iarnă va fi observat şi în Capitală.
Avertizare - Inundaţii în cinci judeţe
Prognoza meteo pe primele şase luni ale lui 2008

 

PROGNOZÅ - Vremea rea revine pentru câteva zile
De azi temperaturile vor scădea cu câteva grade şi încep ploi ce se vor transforma pe parcursul zilei în lapoviţă şi ninsoare. Aspectul de iarnă va fi observat şi în Capitală.


Ploile sunt aşteptate în cursul zilei de azi în vestul ţării, vor traversa toată ţara şi pe parcurs se vor transforma în zăpadă, a declarat Ion Sandu, director al Administraţiei Naţionale pentru Meteorologie (ANM). De asemenea, în est, în această perioadă se va intensifica vântul. Începând de miercuri după-amiază şi până vineri dimineaţă vremea va avea din nou aspect de iarnă în Bucureşti. Temperaturile vor scădea cu câteva grade faţă de cele din ultimele două zile, urmând ca de vineri vremea să se încălzească din nou.


România va mai fi traversată de un front atmosferic cu precipitaţii şi temperaturi scăzute şi la data de 27 ianuarie, acela urmând a fi chiar mai acut decât cel de miercuri. Sandu a mai precizat că în special noaptea şi dimineaţa devreme în Bucureşti se va produce polei. "Local în sud vor avea precipitaţii de până la 20 de litri pe metrul pătrat. Aceste cantităţi nu sunt unele de speriat pentru ţara noastră", a explicat Ion Sandu.


VREME NORMALÅ. Autorităţile nu se aşteaptă ca anul acesta să avem inundaţii. "Anul acesta nu va fi bogat în precipitaţii ca în anul 2005 şi nici secetos ca anul trecut", spune Sandu. De aceeaşi părere sunt şi specialiştii de la hidrologie. "Debitele vor fi în creştere, însă nu vom avea probleme. Apele mai mari sunt o caracteristică a primăverii. Prin luna martie s-ar putea să avem ceva probleme deoarece sunt aşteptate precipitaţii de 60 de l/mp faţă de 35 de l/mp cât era normal. În lunile martie şi aprilie vor fi depăşite cotele de atenţie şi de inundaţie pe unele râuri din ţară", a spus Marilena Simota, directorul executiv al Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor. Ea a mai adăugat că în iunie ar putea apărea ploi torenţiale care să provoace viituri pe torenţi şi pâraie din zonele de deal şi de munte. Referindu-se la fluviul Dunărea, Simota a aprecizat că până în aprilie debitele acestuia la intrarea în ţară vor fi sub valorile normale. Doar în luna mai acesta va depăşi valoarea maximă normală, urmând să ajungă la circa 9.500 de metri cubi pe secundă, "debit care nu ne va crea probleme", a precizat Marinela Simota.

Probleme cu construcţiile hidro

La verificările construcţiilor hidrotehnice din ţară, realizate anul trecut de autorităţi, au fost constatate mai multe nereguli. Astfel, la unele primării s-a constat că nu exista stoc de materiale de intervenţie în caz de urgenţă, iar pe cursurile râurilor au fost găsite depozite de deşeuri lemnoase şi menajere. "Cea mai mare parte a cursurilor de apă au fost prost întreţinute. Podeţele sunt supradimensionate, iar cumulat cu deşeurile de pe mal vor crea probleme", a explicat Lucia Varga, secretar de stat la Ape din cadrul Ministerului Mediului. Varga a mai spus că a dat termen deţinătorilor de cursuri de ape să treacă la salubrizarea zonelor până la 15 februarie după care se va trece la măsuri disciplinare. Mai mult, autorităţile au dat ordin să se pregolească bazinele de acumulare, astfel încât să ajungă de la 68% la 60%.

 

Prognoza meteo pe primele şase luni ale lui 2008

 

Comentariul specialistului:

Pasajul de iarnă, care va întrerupe şirul zilelor calde de până acum, constă în scăderea de temperatură, ninsori, iar o dată cu pă­trunderea de aer rece se va in­ten­sifica vântul în Mol­do­va, Muntenia şi Dobrogea, dar şi la munte, unde, cel puţin în zona foarte înal­tă, vântul va fi tare. Stra­tul de ză­pa­dă va putea creşte doar în Me­ri­dio­nali (zona Bu­ce­gi­lor) şi în Mun­ţii Banatului şi ­Mun­ţii Apuseni. Precipitaţiile vor fi mo­derate spre însemnate cantitativ şi în partea de câmpie a Olteniei şi a Munteniei, în judeţele Te­leor­man, Giur­giu, sudul Argeşului şi al Dâmbo­viţei, Dolj şi Olt, însă mare parte din cantităţi vor fi din ploaie şi lapoviţă şi va conduce la di­minua­rea zăpezii.

meteorolog Romica Jurca

Azi în ţară:

Bacău 2°C

Baia Mare 4°C

Braşov 1°C

Buzău 4°C

Cluj-Napoca 2°C

Constanţa 5°C

Craiova 4°C

Deva 4°C

Galaţi 3°C

Iaşi 2°C

Miercurea-Ciuc –1°C

Oradea 3°C

Piteşti 3°C

Sibiu 3°C

Suceava 1°C

Târgu-Mureş 4°C

Timişoara 4°C

 

La munte:

Azi (miercuri):

Vremea se va răci. Cerul va fi noros şi îndeosebi în cursul zilei va ninge în Carpaţii Meridionali şi Orientali şi pe arii restrânse în Car­paţii Occidentali. Vântul va avea intensificări.

Mâine (joi):

Cerul va fi variabil, iar vântul va mai prezenta unele intensi­fi­cări. Temperatura aerului va continua să scadă uşor.

Poimâine (vineri):

Cerul va fi temporar noros şi pe arii restrânse în nordul Carpaţilor Orientali va ninge. Vântul va prezenta unele intensificări.

Bucureşti:

max. 3°C

min. –5°C

Azi (miercuri):

Vremea se va răci. Cerul va fi noros şi vor cădea precipitaţii mixte ziua şi va ninge seara.

Mâine (joi):

Cerul va fi variabil. Vântul va sufla în general slab. Seara va fi ceaţă. Maxima: 3°C, iar minima: –6°C.

Poimâine (vineri):

Cerul va fi temporar noros, iar dimineaţa şi noaptea va fi ceaţă. Vântul va sufla slab. Maxima: 4°C, iar minima: –5°C.

 

 

Drumeţii în Făgăraş:

Şaua Caprei – Portiţa Arpaşului – Şaua Podragu

Din Şaua Caprei coborâm până pe malul Lacului Capra (2.230 m), trecem pe lângă Monumentul Alpiniştilor, ca apoi să ajungem fără prea mare efort într-o altă căldare glaciară: Fundul Caprei. De aici urcăm până la Portiţa Arpaşului. În continuare traversăm şi ajun­gem către lanţuri, porţiunea nu­mi­tă sugestiv “La trei paşi de moar­te”, urcăm pe lângă Vf. Arpaşu Mic, facem un scurt popas lângă Monumentul Nerlinger înainte de a ata­ca urcuşul greu spre Vf. Ar­pa­şu Mare; trecem pe sub Vf. Mircii într-o altă căldare, ca în final poteca să ne scoată pe malul Lacului Podul Giurgiului şi după un urcuş uşor ajungem într-o oră în Şaua Podragului. De aici Cabana şi La­cul Podragu ne apar în stânga (nord) şi dacă părăsim traseul de creastă putem coborî la cabană.

×
Subiecte în articol: pană observator vantul