Astazi se va face o prima centralizare a datelor referitoare la politistii din toate inspectoratele de politie care vor sa-si depuna rapoartele pentru autosuspendarea din functie pe o perioada limitata. Masura a fost luata vineri dupa intalnirea ministrului Traian Igas cu sindicalistii din Politie, fiind una dintre solutiile gasite pentru evitarea disponibilizarilor. Astfel, de data aceasta, de bunavoie si nesiliti de nimeni, oamenii legii au la indemana posibilitatea legala de a parasi pentru doi-trei ani functia pe care o ocupa in structura MAI, putand sa revina in sistem.
'Pana pe 15 iunie noi o sa colectam rapoartele celor care doresc suspendarea pe o perioada de doi-trei ani, vor sa fie analizate punctual, pe fiecare structura in parte. Zilele astea asteptam sa primim primele rezultate la nivel national pentru cei care au optat pentru varianta autosuspendarii. Mai departe le vom inainta conducerii Ministerului de Interne. Ministrul Igas sustinea ca nu vor opta oamenii legii pentru asa ceva. Uite ca, din informatiile noastre, chiar sunt destui. Bine, au mai fost si probleme la modul ca in unele inspectorate de politie, unii sefi au recurs la amenintari de genul «daca vrei autosuspendare, te disponibilizez!». Vom vedea dupa ce o sa avem un total la nivel national al celor care vor sa se autosuspende cati oameni ai legii vor mai fi disponibilizati si pe ce criterii', a declarat Marin Gruia, liderul SNPPC. Procedura de autosuspendare poate fi analizata si pusa in aplicare in numai cateva zile de la solicitarea facuta de lucratorii din politie.
Vasile Lincu, presedintele Pro Lex, declara dupa discutia de saptamana trecuta cu ministrul Traian Igas si oficialii din conducerea MAI, ca s-a analizat situatia incadrarii in indicatorii de personal pentru a gasi o alternativa la reducerea a 1.300 de posturi din politie. Acesta a precizat ca solutii agreate atat de sindicalisti, cat si conducerea ministerului au fost pensionarea la cerere cu acordarea salariului compensatoriu intr-un interval de trei ani, autosuspendarea unor angajati pe o perioada de 2-3 ani si demisia celor care au absolvit Academia de Politie in ultimii zece ani fara returnarea taxei de scolarizare de catre acestia.