x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Polițiștii români au prins pe cel mai mare falsificator de bancnote de plastic din lume

Polițiștii români au prins pe cel mai mare falsificator de bancnote de plastic din lume

24 Iun 2020   •   12:00
Polițiștii români au prins pe cel mai mare falsificator de bancnote de plastic din lume

Cel mai mare falsificator de bancnote de plastic din lume și cel care a reușit să producă cele mai bune falsuri din istoria României a fost prins de polițiști. Grupul pe care acesta îl coordona a falsificat bancnote de 100 de lei, în valoare de 1,7 milioane de lei.

 

Potrivit unui comunicat al DIICOT; polițiștii au făcut miercuri cinci percheziții domiciliare în București și în Bușteni într-un dosar de falsificare de monedă, complicitate la falsificare de monedă, punerea în circulație de valori falsificate, complicitate la punerea în circulație de valori falsificate, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori, complicitate la deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori, înșelăciune și complicitate la înșelăciune.

Acțiunea a vizat trei persoane care au constituit în primavara anului 2014 un grup care își desfășoară activitatea și în prezent și care ar fi falsificat 17.065 bancnote de 100 de lei, prejudiciul ridicându-se la aproximativ 1.706.500 lei.

Liderul grupului avea rolul de a-i coordona pe ceilalți membri, fiind implicat în procurarea de materiale și instrumente necesare falsificării, în falsificarea de monede și punerea acestora în circulație, inducând astfel în eroare mai multe persoane.

„În urma cercetărilor, s-a constatat faptul că, într-un interval relativ scurt de timp, liderul grupului a reușit să producă cele mai bune falsuri din istoria României și să devină cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume”, se arată în comunicat.

Potrivit procurorilor, falsurile erau aproape imposibil de identificat.

„Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Oficiului Național Central pentru Combaterea Falsului de Monedă au desfășurat activități de monitorizare a fenomenului de plasare a acestui tip de contrafacere, iar ca urmare a calității superioare a reproducerii, fiind realizate pe suport de polimer și având imitate toate elementele de siguranță destinate publicului (inclusiv microperforațiile, banda iridescentă, imagine latentă, fereastră transparentă, cerneala care își schimbă culoarea, imprimare vizibilă în lumină ultravioletă), fals aproape imposibil de identificat de către persoanele care intră în posesia acestora, din acest motiv a fost denumit generic ”, se mai arată în comunicat.

Cele trei persoane vor fi duse la DIICOT pentru audieri.

 

×
Subiecte în articol: falsificator bancnote