Premierul Victor Ponta a declarat într-un interviu difuzat duminică de Pro Tv că principala prioritate a actualului guvern este să asigure funcţionarea spitalelor, a Ministerului Administraţiei şi Internelor şi plata pensiilor, în condiţiile în care bugetul pe 2012 nu prevede resurse pentru ultimele 45 de zile ale anului în curs.
”Prioritatea numărul unu în acest moment a Guvernului este finalizarea anului 2012, pentru că începând cu 15 noiembrie - aşa s-a prevăzut anul trecut în buget - nu există nicio resursă pentru funcţionarea spitalelor, pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru o parte din pensii. Şi atunci, profitând de încasări mai bune la buget şi rearanjând cheltuielile, vă spun sincer că prioritatea numărul unu este să ştiu că până la 31 decembrie 2012, pensii, salarii, funcţionarea instituţiilor publice şi încălzirea putem să le asigurăm”, a afirmat Ponta, precizând că fosta guvernare a aprobat un buget din care lipsesc finanţările pentru ultimele 45 de zile.
El a menţionat că solicitările de alocări până la sfârşitul anului se ridică la suma de 3,5 miliarde de lei.
”Sunt multe alte lucruri neacoperite - vorbim de finanţarea din bugetul de stat a programelor europene POSDRU. Blocându-se plăţile europene, trebuie să finanţezi din bugetul de stat. Cred că este cel mai mare eşec al României în primii săi şapte ani de aderare la UE”, a punctat premierul.
Ponta a dat asigurări însă că există fonduri pentru reîntregirea salariilor bugetarilor, rambursarea către pensionari a unei cote din contribuţiile de asigurări de sănătate percepute nelegal şi alocaţiile pentru mame.
”Ministerul Finanţelor, din realocările pe care le-am făcut, din încasări suplimentare şi dintr-un venit care nu fusese previzionat - cel referitor la banii din vânzarea licenţelor 4G -, va reuşi să acopere în parte solicitările celorlalte ministere şi vom face în aşa fel încât Sănătatea, pensiile, MAI să funcţioneze”, a spus Victor Ponta.
Întrebat dacă nu poate depune o plângere penală împotriva predecesorilor săi pentru subminarea economiei naţionale, premierul a spus că bugetul a fost aprobat de Parlament în condiţiile în care fostul premier Emil Boc a explicat că nu existau la acel moment bani.
”Fiecare guvern, inclusiv cel pe care îl conduc, are această restricţie de a respecta ceea ce a stabilit cu instituţiile financiare internaţionale. Când vă spun că nu avem bani pentru toate alocările, o spun în condiţiile în care rămânem cu un deficit de 2,2% din PIB. Dacă facem deficit 3% sau 4%, sigur că sunt bani”, a susţinut Ponta.