Victor Ponta a declarat, în ședința de Guvern, cu privirile la erorile făcute în calcularea pensiilor pentru militari, că această situaţie nu va duce la o recalculare. "Nu se recalculează pensiile. Au existat porbleme în modul de calculare, să vedem cine e vinovat şi să fie tras la raspundere", a spus premierul.
"Nu se recalculează pensiile. Existau, la momentul la care s-a aplicat legea, probleme în modul de calculare. Trebuie să tratăm foarte serios problema. 160.000 de oameni care au muncit pentru țara asta. Nu vreau să existe vreun motiv de panică în ceea ce-i privește. Nu vreau să apară o problemă uriașă, nu sunt de acord cu o asemenea abordare", a afirmat Victor Ponta."Nu ne apucăm să rasturnăm iarăşi sistemul, unde sunt cazuri punctuale cu greşeli vor fi constatate şi îndreptate", a continuat premierul, care a atras atenţia că "nu miniştri calculează pensiile, ci cei care au atribuţii legale".
Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu a declarat, astăzi, că s-a făcut audit în mandatul său care a arătat că recalcularea pensiilor militare s-a făcut neprofesionist, cu mari greşeli, iar statul trebuie să plătească 200.000 de lei în plus, instituţiile abilitate urmând să stabilească vinovaţii.
"Un audit comandat în mandatul meu a demonstrat nereguli în calcularea pensiilor militarilor. S-a lucrat foarte repede, neprofesionist, sunt greşeli mari. Subofiţerii aveau pensii mai mari decât generalii. Statul trebuie să plătească lunar 200.000 de lei în plus. Instituţiile abilitate vor stabili vinovaţii. Aşa ceva nu se întâmplă în nicio armată", a declarat Dobriţoiu, care a precizat că "acestea sunt indicii serioase că acolo s-a întâmplat ceva neplăcut, având în vedere faptul că a fost o decizie politică pentru finalizarea acestui proces într-un termen foarte scurt".
"Preocuparea noastră în momentul în care am văzut dimensiunea lipsei de profesionalism în soluţionarea acestui proces şi a impactului deosebit de mare pe care îl are pe buget... am constatat că bugetul de achiziţii al Ministerului Apărării se îndreaptă către alte zone, ceea ce a generat şi generează serioase lacune privind creşterea capacităţii operaţionale a forţelor noastre armate în calitate de aliat", a continuat fostul ministru al Apărării.
"Procesul de auditare s-a încheiat cu un raport care a evidenţiat aspectele pe care le-am spus adineauri, iar raportul a rămas definitiv după două săptămâni de la date emiterii lui. Termenul acesta de două săptămâni era necesar în baza legii pentru a permite instituţiilor care au fost implicate în procesul de recalculare să aducă şi alte elemente probatorii privind corectitudinea calcului pensiilor, iar raportul a rămas final din 27 decembrie anul trecut", a conchis Corneliu Dobriţoiu.